Τοκετός με σεβασμό

Η μαία είναι ένα από τα παλαιότερα γυναικεία επαγγέλματα. Ο πολυδιάστατος ρόλος της μαίας βασίζεται στον σεβασμό της μητρότητας, την εμπιστοσύνη της φυσικής διαδικασίας και την πίστη στη δύναμη του γυναικείου σώματος. Η μαία παρίσταται και επικουρεί τις επίτοκες, άγοντας τη διαδικασία του τοκετού. Εκτός από τον τοκετό, βοηθάει σωματικά αλλά και ψυχολογικά την έγκυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού, παρέχοντας καθοδήγηση και πολύτιμες συμβουλές στις νέες μητέρες. Μιλήσαμε με δύο μαίες από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που μας περιέγραψαν το σημαντικό ρόλο της Μαίας όσο αφορά τη μητέρα και το νεογνό.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Τόνια Ζάρτηλα

Σπούδασα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τετραετή φοίτηση και ακολούθησαν 6 μήνες πρακτική στο ΝΑΜ ΙΙΙ. Εργάστηκα σε ιδιωτικές κλινικές και το 2009 ακολούθησε ο διορισμός μου στο Γ.Ν.Αμμοχώστου.
Οι εμπειρίες μου μέσα από το επάγγελμα της μαιευτικής αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν μοναδικές. Όταν βοηθάς και στηρίζεις τις έγκυες γυναίκες να φέρουν στο κόσμο την νέα ζωή, τα συναισθήματα και η ευγνωμοσύνη που λαμβάνεις είναι απεριόριστα.

Το επάγγελμα της μαίας είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα. Έχω ακούσει ατέλειωτες ιστορίες για τις μαίες που υπήρξαν πριν από τους ιατρούς. Ο αριθμός τους ήταν ελάχιστος και οι μετακινήσεις τους δύσκολες καθώς οι περισσότερες μετακινούνταν από σπίτι σε σπίτι με ένα ποδήλατο.

Η μαία είναι υψίστης σημασίας γιατί στηρίζει, καθοδηγεί την έγκυο γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι μαζί της καθόλη την διάρκεια των σταδίων τοκετού καθώς και τη διεκπεραίωση του τοκετόυ. Επίσης, φροντίζει το νεογνό και την λεχώιδα κατά την περίοδο της λοχείας.

Η συνεργασία μαίας και γυναικολόγου στο χώρο όπου εργάζομαι διακατέχεται από αλληλοσεβασμό, κατανόηση και ομαδικότητα. Τα ποιό πάνω είναι απαραίτητα κάθως η δουλειά μας είναι ομαδική.
Η σύνδεση μητέρας και νεογνού αρχίζει από την πρώτη στιγμή μετά την γέννηση. Το νεογνό τοποθετείται στην κοιλιά της μητέρας (Skin to Skin) και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αρχίζει ο μητρικός θηλασμός. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτή που νοιώθει το νεογνό όταν τοποθετηθεί στο στήθος της μητέρας του. Ένα από τα προτερήματα μας είναι το νεογνό να βρίσκεται δίπλα στη μητέρα του (Rooming in) και να θηλάζει με την στηρίξη της μαίας.

Όλες οι λεχώιδες έχουν γάλα φτάνει το νεογνό να τοποθετείται στο στήθος την στιγμή που χρειάζεται να γίνει η σίτιση. Σε περίπτωση που υπάρξουν κάποια ανατομικά θέματα αυτά επιλύονται κατά την διάρκεια που επισκέπτεται η έγκυος την κλινική εγκύων και κάποια άλλα μετά την γέννηση στο Μαιευτήριο. Όσο αφορά την ποσότητα του γάλακτος αυτό επιτυγχάνεται με την καλή ενυδάτωση, τη σίτιση της μητέρας καθώς και την τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος, αφού ο μητρικός θηλασμός είναι ΖΗΤΗΣΗ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ δηλαδή, όσο περισσότερο θηλάζει μια μαμά, τόσο περισσότερη παραγωγή γάλακτος θα έχει.

Ο μητρικός θηλασμός είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να χαρίσει η μητέρα στο νεογνό της. Για να γίνει αυτό με επιτυχία πρέπει να γίνει προετοιμασία του ζευγαριού και κυρίως της εγκύου όσο αφορά τον μητρικό θηλασμό. Στο νοσοκομείο που εργάζομαι γίνονται διαλέξεις για την προετοιμασία των μελλοντικών γονέων. Με ενημέρωση και καθοδήγηση μπορεί να επιτευχθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός έτσι ώστε να μην καταφεύγουμε στην τεχνίτη διατροφή.

Εν έτη 2023 η μαία καλείται να σταθεί βράχος στο ρόλο της οδηγώντας στην μείωση του αυξημένου ποσοστού καισαρικών τομών. Με την υποστήριξη και προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού από τους επαγγελματίες υγείας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η γυναίκα να μπορεί να έχει πίστη και θέληση στο ότι μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά.

Όταν πρωτοάρχισα να εργάζομαι στο χώρο της μαιευτικής η υπομονή, η κατανόηση και το να αφουκράζεσαι τον συνάνθρωπο σου με οδήγησαν στο να εργάζομαι μέχρι σήμερα και να θέλω να συνεχίσω να εργαζομαι σε αυτό το επαγγέλμα.

Άντρη Ταμπουκάρη

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και την πρακτική μου άσκηση στο ΝΑΜ ΙΙΙ Λευκωσίας. Από το 2009 εργάζομαι στο Γ.Ν.Αμμοχώστου ως Μαία στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα.
Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της καριέρας μου μέχρι και σήμερα νιώθω μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση που μπορώ με το επάγγελμα μου να βρίσκομαι κοντά στην γυναικά, στηρίζοντας την στο να φέρει στο κόσμο το παιδάκι της.

Η Μαιευτική είναι τόσο παλιά όσο η ανθρώπινη ύπαρξη. Η μαία έχει ως στόχο την διασφάλιση φροντίδας, της υγείας των γυναικών, των βρεφών και των οικογενειών τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τοκετού και λοχείας. Η παρουσία της είναι απαραίτητη για την ψυχοσωματική στήριξη της εγκύου.

Εκτελεί φυσιολογικούς τοκετούς με δική της ευθύνη και φροντίζει την μητέρα και το νεογνό. Μία μαία μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομείο, κλινικές και στην κοινότητα. Η συνεργασία μαίας γυναικολόγου στηρίζεται στην ομαδικότητα και στο σεβασμό. Είμαστε ομάδα και λειτουργούμε σαν ομάδα.

Ο ρόλος της μαίας αμέσως μετά τον τοκετό είναι να ενθαρρύνει την μητέρα για επαφή δέρμα με δέρμα και άμεση έναρξη του μητρικού θηλασμού. Το νεογνό παραμένει κάθολή την διάρκειά της παραμονής του στο νοσοκομείο κοντά στην μητέρα του. Η μαία θα την βοηθήσει για τις διάφορες στάσεις θηλασμού και ότι άλλο αφορά το μητρικό θηλασμό και την φροντίδα του νεογνού.

Η ασφάλεια της αγκαλιάς και η απαλότητα του αγγίγματος σε συνδυασμό με την θρεπτική αξία του μητρικού γάλακτος βοηθούν το νεογνό να μεγαλώσει με υγεία και ασφάλεια. Ο μητρικός θηλασμός είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος για να μάθεις να ικανοποιείς τις ανάγκες του μωρού σου. Το μητρικό γάλα είναι η πλήρης τροφή που προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες χωνεύεται ευκολά και γρηγορά και θεωρείται το πρώτο εμβόλιο. Οι γονείς μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το θηλασμό από τη μαία, κατόπιν επισκέψεων, καθώς και στα μαθήματα προετοιμασίας γονέων.

Η γαλουχία δεν αρχίζει σε όλες τις γυναίκες την ιδιά στιγμή για αυτό αν αργήσει να κατέβει το γάλα, η μαμά δεν χρειάζεται να ανησυχεί γιατί μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Το στήθος αλλάζει και προετοιμάζατε από μόνο για τον μητρικό θηλασμό. Η χαμηλή παραγωγή του γάλακτος είναι μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των μαμάδων. Να είστε βέβαιοι ότι η ανεπαρκής παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι σπάνια. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες παράγουν το ένα τρίτο περισσότερο μητρικό γάλα από αυτό που πίνουν τα μωρά τους. Η προσφορά γάλακτος βασίζεται στην «προσφορά και τη ζήτηση». Όσο περισσότερο γάλα πίνει το νεογνό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το σώμα σας.

Το επάγγελμα της μαίας είναι πολυδιάστατο και απαιτητικό. Η μαία μπορεί πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες και στην κοινότητα. Η κάθε μητέρα μπορεί να έχει 6 επισκέψεις στην μαία και αν δεν κάνει την χρήση τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να κάνει 4 μετά τον τοκετό.

Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού στις κοινότητες ως μαίες για να παρέχουμε συμβουλευτική στους εφήβους και στις μητέρες ανά πασά στιγμή.
Μαίες , μητέρες, οικογένειες : συνήγοροι ζωής. Ας μη ξεχνάμε αλλώστε πως για μια μαία δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από το να προσφέρει ποιοτική φροντίδα, σε κάθε γυναικά και παιδί, πριν την εγκυμοσύνη, στη διάρκειά αυτής, κατά τον τοκετό αλλά και οπότε χρειαστεί.

Για μένα ως μαία το να παίρνω μια καινούργια ζωή στα χεριά μου είναι το μεγαλύτερο δώρο και ικανοποίηση που μου προσφέρει το επάγγελμα μου.