Τι έκανες στη ζωή σου Στέλιο;

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και επαγγελματίας DJ, Στέλιος Παναγόπουλος κάνει μία αναδρομή στο χθες, τα παιδικά του χρόνια δίπλα στο κασετόφωνο, τα πρώτα χρόνια ως DJ, η στροφή στο βινύλιο, τα πρώτα του βήματα στο ραδιόφωνο και το όνειρο που μία μέρα θέλει να πραγματοποιήσει.

Του Ζανέττου Λουκά

Στέλιο ποια είναι η επαγγελματική σου πορεία;

Η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν ως DJ στην Πάτρα όταν σπούδαζα στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια όταν επέστρεψα Κύπρο ξεκίνησα να δουλεύω σε μαγαζί με ναργιλέδες. Έκανα διάφορες δουλειές όμως ήθελα ν’ ασχοληθώ με αυτό που είχα σπουδάσει. Ξεκίνησα να κάνω κάποια ιδιαίτερα σε παιδιά κατάλαβα ότι όσο και να αγαπώ τη δουλειά μου δυσκολευόμουν να ζήσω μόνο από αυτό. Στην συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν αφού διορίστηκα με σύμβαση σε ενα δημοτικό σχολείο για έναν χρόνο ενώ την ίδια στιγμή μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον τοπικό ραδιοσταθμό της Αμμοχώστου το Politia FM! Στο ράδιο Politia εργάστηκα για πέντε πανέμορφα χρόνια, όπου με την καθοδήγηση του Διευθυντή Ανδρέα Ζαμπά αλλά και των ιδιοκτητών της εταιρείας κατάφερα να μεταμορφωθώ επαγγελματικά στην καλύτερη έκδοση του εαυτού μου, ενώ παράλληλα ξεκίνησα να εργάζομαι ξανά ως Dj σε διάφορα μαγαζιά. Ακολούθως ήρθε η πρόταση από τον ραδιοσταθμό του Mix FM. Το σκέφτηκα πάρα πολύ καλά και μετά από συζήτηση με τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου, αλλά και με τον άνθρωπο που ουσιαστικά με πήρε από το χέρι και με έμπασε στον κόσμο του ραδιοφώνου και της μουσικής, τον Ανδρέα Ζαμπά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν αρκετά υποστηρικτικός! Αποδέχτηκα την πρόταση και πήγα για δοκιμαστικό με την Ιωάννα Λαμπροπούλου. Παράλληλα στη Λευκωσία εργάζομαι και σε γνωστά νυχτερινά μαγαζιά και events ως DJ.

Πότε άρχισε η μουσική για εσένα;

Από μικρός μου άρεσε να ακούω μουσική για ώρες με τις τότε κασέτες. Σπίτι δεν είχαμε βινύλια αλλά τρελαινόμουν με την όλη φάση του βινύλιου, γι’ αυτό και όταν πηγαίναμε σε σπίτια για επίσκεψη και τύχαινε να είχαν, μπορεί να καθόμουν με τις ώρες από πάνω τους. Μέχρι τότε δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα γίνω DJ. Θεωρούσα ότι απλά μου άρεσε η μουσική όπως λογικά αρέσει σε όλο τον κόσμο. Το μικρόβιο του DJ μπήκε μέσα μου απ’ όταν ξεκίνησα να βγαίνω στα κλαμπ. Ναι! Θυμάμαι ότι στα κλαμπ όλοι χόρευαν, έπιναν, διασκέδαζαν κι εγώ καθόμουν και θαύμαζα τον DJ. Όταν έβρισκα χρόνο ή αν υπήρχε κάποιος γνωστός μου, του έλεγα αν μπορεί να με βγάλει στο DJ box απλά για να βλέπω το τι κάνει ο DJ. Με εξίταρε το γεγονός ότι ένας και μόνο άνθρωπος ευθύνεται για τη διασκέδαση όλων αυτών των ανθρώπων στο κλαμπ. Στις σπουδές ποτέ δεν σταμάτησε να μου αρέσει η ιδέα να γίνω DJ. Στην Πάτρα γνώρισα τον DJ Κωνσταντίνο Σαράντη αφού είχα τρελαθεί με τον τρόπο που μίξαρε τα τραγούδια. Τότε κατάλαβα ότι θέλω να γίνω Dj. Ξεκίνησα αρχικά να μαθαίνω να μιξάρω στα βινύλια, με τα οποία ήταν πραγματική μαγεία διότι πλέον γίνονται όλα από ένα DJ controller και ένα κομπιούτερ. Το γεγονός ότι διδάχτηκα το βινύλιο, με βοήθησε στη συνέχεια να γίνω καλύτερος με το CD και σήμερα με τις digital εφαρμογές και προγράμματα.

Ποιο το κίνητρο για την αρχή αυτή;

Δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό κίνητρο. Απλά αγαπούσα τη μουσική. Στις χαρές, στις λύπες, στην ένταση, ακούω μουσική. Γενικά στη ζωή μου έμαθα τα πάντα να τα συνοδεύω ή να τα λύνω με μουσική. Όσο αφορά το ραδιόφωνο πάντοτε μου άρεσε να ακούω τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς περισσότερο από τα τραγούδια, σκεπτόμενος πώς θα ήταν αν ήμουν εγώ πίσω από το μικρόφωνο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι το μικρόβιο που είχα μέσα μου, η αγάπη και το πάθος μου έγιναν επάγγελμα. Ευχαριστώ τον Θεό που μπορώ και ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ.

Πότε και πως προέκυψε η πρώτη σου επαφή με το μικρόφωνο και το ραδιόφωνο γενικότερα;

Ένας πολύ καλός μου φίλος, επαναλάμβανε συχνά ότι στο ράδιο Politia ζητάνε ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Εγώ το αμελούσα μέχρι που αναφέρθηκε το όνομά μου στον Διευθυντή του σταθμού. Αυτός ζήτησε να πάω για ακρόαση, κάτι που έγινε στην πορεία. Αφού τελείωσε η ακρόαση ο διευθυντής με ρώτησε αν όντως ήταν η πρώτη φορά. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Μέσα από τη ραδιοφωνική σου εκπομπή, τι θέλεις να βγάζεις προς τους ακροατές σου;

Θέλω να βγαίνει τρέλα, γέλιο, καλό χιούμορ και φυσικά διάφορα να γίνεται ανάλυση κοινωνικών προβλημάτων που να βοηθούμε να λυθούν. Θέλω ο ακροατής να απολαμβάνει την εκπομπή αλλά και ταυτόχρονα να έχει μάθει κάτι απ’ αυτήν. Θέλω η κάθε εκπομπή να αφήνει κάτι όμορφο στο αυτί του ακροατή.

Με την Ιωάννα Λαμπροπούλου και αργοτερα την Έλενα Ολύμπιου πως ταιριάξατε;

Με την Ιωάννα Λαμπροπούλου να σας πω την αλήθεια ήταν ακαριαία τα πράγματα. Πήγα για δοκιμαστικό και κατευθείαν από τα πρώτα λεπτά καταλάβαμε ότι υπάρχει χημεία. Δεν είχαμε ποτέ ξαναμιλήσει. Η Ιωάννα είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με εξαίρετο χαρακτήρα. Όσο τη γνωρίζεις τόσο καλύτερη είναι. Είμαστε και οι δύο ανοικτοί και δεκτικοί σε προτάσεις. Με λίγα λόγια «κάνουμε το καλό σε όλα» (γέλιο). Σ’ αυτό το στοιχείο στάθηκε και η αφορμή να ταιριάξω και με το νέο μου δίδυμο την Έλενα Ολύμπιου στη νέα μου ραδιοφωνική ζώνη, στις 17:00 με 19:00 το βράδυ. Η Έλενα είναι έξυπνη, άψογη επαγγελματίας και αρκετά εύστροφη, καθώς ακόμη και όταν δεν εργάζεται, το μυαλό της συνεχίζει να επεξεργάζεται πράγματα για τις επόμενες ημέρες. θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συνεργάζομαι μαζί της.

Ποια χαρακτηριστικά θα έλεγες ότι πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να είναι ραδιοφωνικός παραγωγός;

Θεωρώ ότι τα βασικότερα είναι η αμεσότητα με τον κόσμο, το να μπορεί να είναι αληθινός στον αέρα. Να είναι ο εαυτός του και να μην υποδύεται ρόλους. Ο ακροατής θέλει να ακούει την αλήθεια πίσω από το μικρόφωνο. Οτιδήποτε πέρα από την αλήθεια τους ξενίζει και τους κάνει να αλλάζουν σταθμό. Παράλληλα πρέπει να αγαπάς το κομμάτι της παραγωγής. Εάν ο ραδιοφωνικός παραγωγός περνάει καλά την ώρα που κάνει την εκπομπή, περνάει το ίδιο όμορφα και ο ακροατής! 

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου εκτός ραδιοφώνου;

Μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο διότι όπως είπα και πιο πάνω έχω σπουδάσει παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευσης. Θα μου άρεσε να ασκήσω το επάγγελμα αυτό αλλά δεν ξέρω πως θα είναι η ζωή μακριά από το μικρόφωνο. Το ραδιόφωνο για μένα είναι η ψυχοθεραπεία μου. Την ώρα της εκπομπής είναι μόνο η εκπομπή και τίποτε άλλο. Όλα τα προβλήματα αφαιρουνται δια μαγείας και εκείνη την ώρα είμαι εγώ, το ραδιοφωνικό μου ταίρι, οι ακροατές και η μουσική μας!

Ποια είναι η γνώμη σου για το κυπριακό ραδιόφωνο και ποιο πιστεύεις είναι το μέλλον της ραδιοφωνίας;

Το κυπριακό ραδιόφωνο έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Μπορεί στο εξωτερικό τα ραδιόφωνα να είναι πιο εξελιγμένα αλλά αυτό οφείλεται λόγω μεγάλου πληθυσμού και στο κοινό που απευθύνονται. Όμως στην Κύπρο έχουμε αρκετά καλούς σταθμούς με ένα από αυτούς να είναι ο MIX FM τον οποίο θεωρώ ως τον πιο εξελιγμένο και σταθμό του νησιού καθώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από σταθμούς του εξωτερικού.

Πέρα από το ραδιόφωνο, έχεις και άλλες ασχολίες;

Μ’ αρέσει πολύ να παίζω τένις αλλά ομολογώ ότι έχει πολύ καιρό να παίξω!

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να έχεις κάνει μέχρι στιγμής και δεν έχει πραγματοποιηθεί;

Υπάρχει κάτι που έχω πολλά χρόνια στο μυαλό μου και θέλω κάποια στιγμή να το κάνω. Αφορά το παιδαγωγικό καθώς ονειρεύομαι μία μέρα να φτιάξω δικό μου σχολείο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά με σύστημα «Μοντεσσόρι». Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε 60.000 σχολεία σε όλο τον κόσμο (με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, Αφρική, Ασία και Ηνωμένο Βασίλειο). Εξυπηρετεί παιδιά από τη γέννησή τους έως την ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Η «μοντεσσοριανή παιδαγωγική» βασίζεται στην ανεξαρτησία, στην ελευθερία επιλογής της εκπαιδευτικής τους πορείας (εντός κωδικοποιημένων ορίων) και στο σεβασμό της φυσικής σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού. Θεωρώ πως βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά στο να αντιληφθούν τον ίδιο τους τον εαυτό από πολύ νωρίς ώστε να μπορέσουν, μετέπειτα, όχι μόνο να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει επαγγελματικά αλλά να βγουν πιο έτοιμοι στην κοινωνία και να μεγαλουργήσουν ο καθένας στο κομμάτι του!

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news