Τελικά είναι φασίστες οι άντρες με τα μαύρα;

Της Βέρας Κοσμά

Ποιοι είναι οι άντρες με τα μαύρα; Είναι όντως τόσο ακραίοι υποσηρικτές του ΕΛΑΜ; Όντως πρέπει να τους φοβόμαστε; Τα μέλη της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης μας απαντούν.

Τους χαρακτηρίζουν φασίστες, ρατσιστές, ακραίους και απόγονους του Χίτλερ.

Έχουν φτάσει σε σημείο να τους χρεώνουν οποιαδήποτε φασαρία γίνει στην Κύπρο όταν ο δράστης φοράει μαύρη φανέλα. Όπως ανέφεραν στο περιοδικό VOLT τους χρέωσαν το βανδαλισμό που έγινε την 1η Μαΐου 2020 στη πλατεία Φρενάρου όπου κάποιοι γέμισαν με υβριστικά συνθήματα την πλατεία. Ακόμη και όταν βγήκε προς τα έξω η μακάβρια ιστορία με τον Μεταξά, τον κατά συρροή δολοφόνο υπήρξαν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα που τις πρώτες ημέρες προσπάθησαν να συνδέσουν το συγκεκριμένο άτομο με το ΕΛΑΜ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια. Όπως μας αναφέρουν οι ίδιοι πολλοί είναι οι λόγοι για τις πιο πάνω φήμες: «Ίσως επειδή είναι η εύκολη λύση για τους πολιτικούς αντιπάλους μας. Ίσως επειδή δεν υπάρχει κάποιο άλλο επιχείρημα για να μας κτυπήσουν. Αν όντως ίσχυαν όσα λέγονταν για εμάς θα υπήρχε κάποιο σοβαρό λάθος που θα είχαμε κάνει τόσα χρόνια ώστε να μας καταδικάσουν».

Η ιδεολογία πίσω από τα μαύρα ρούχα

Σίγουρα η εικόνα τους δεν βοηθά. Μαύρα ρούχα, αξύριστοι, οι «διαφορετικές» προεκλογικές καμπάνιες και οι φωτογραφίες τους δεν είναι όλα όσα έχουμε συνηθίσει για τους πολιτικούς. Δείχνει να έχουν κάποια «κολλήματα»; Ή μάλλον όχι; Είναι απλά διαφορετικοί; Το μέτωπο νεολαίας του ΕΛΑΜ έχει τη μαύρη μπλούζα ως συμβολική ενδυμασία. Όπως μας έχουν αναφέρει, επανειλημμένα, η χώρα μας τελεί υπό κατοχή άρα για τους ίδιους υφίσταται το μεγαλύτερο πένθος. «Τη στιγμή που η χώρα μας είναι σκλάβα, τη στιγμή που υπάρχουν 200 χιλιάδες πρόσφυγες στην Κύπρο θα συνεχίσουμε να φοράμε μαύρα όπως η μάνα του αγνοουμένου και όπως η μάνα του ήρωα. Το μαύρο για τη νεολαία του ΕΛΑΜ αποπνέει σοβαρότητα και εάν θέλουμε να φέρουμε την αλλαγή και να διορθώσουμε τις αδικίες σίγουρα δεν θα έπρεπε να φοράμε ροζ ή οτιδήποτε άλλο. Για όσους τώρα λένε πως ο κόσμος πρέπει να μας φοβάται, μάλλον το αντίθετο ισχύει».

Οι διαφορές με τα άλλα κόμματα

«Μια από τις βασικές μας διαφορές με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους είναι ότι για να μπορέσεις να αλλάξεις αυτό που εσύ θεωρείς λάθος θα πρέπει να έχεις και διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Η προσέγγιση μας
είναι εντελώς διαφορετική, κάποιες φορές ακτιβιστική, κάποιες άλλες πιο έντονη. Θεωρούμε πως αν έχουμε 10
και μπορούμε να δώσουμε τα 6 από αυτά θα το κάνουμε και θα ζήσουμε με τα υπόλοιπα 4. Θεωρούμε υποχρέωση μας να το κάνουμε όχι για να το παινευτούμε, αλλά για να προσφέρουμε και να μεταφράσουμε την αλληλεγγύη σε πράξη. Αυτό συμβαίνει από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του κόμματος μας».

Όσα οι άλλοι υπόσχονται αυτοί τα κάνουν πράξη

Εν καιρώ κορονοιού και μέσα στην καραντίνα ο κόσμος φοβόταν να αγκαλιάσει τα δικά του άτομα. Η νεολαία του ΕΛΑΜ όμως ήταν έξω, μάζευε και διένειμε τρόφιμα σε αυτούς που το είχαν ανάγκη. Όπως μας ανέφεραν αλλά και είδαμε να συμβαίνει τον καιρό του εγκλεισμού ο πιο πολύς κόσμος αναγκάστηκε λόγω της κατάστασης να σταματήσει από τη δουλειά του. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από πακέτα στήριξης που το ΕΛΑΜ δεν υποστήριξε. «Ο λόγος που δεν τα στήριξαμε ήταν η δική μας ανάγνωση των νομοσχεδίων, η δική μας αντίληψη και θεωρήσαμε ότι θα έμενε πάρα πολύ κόσμος αβοήθητος. Στην τελική μέχρι και σήμερα αρκετές χιλιάδες κόσμος δεν πήρε ούτε και ένα ευρώ. Περνώντας οι μέρες το πρόβλημα μεγάλωνε και θέλαμε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών όσων μας στήριξαν και όσων χρειάζονταν βοήθεια».

Μεταφράζουν τον αγώνα τους σε πράξη

Ως κίνημα έχουν ως πάγια αρχή ότι δεν είναι αυτοί που θα αντικαταστήσουν ούτε την αστυνομία, ούτε την πυροσβεστική, ούτε τον στρατό. Βάσει όμως τις ιδεολογίας τους πρέπει να βοηθούν όσο μπορούν. Γι’ αυτό το λόγο έχουν ανά το παγκύπριο εκπαιδευμένες ομάδες πυρόσβεσης και ομάδες διάσωσης. Τακτικά καθαρίζουν παραλίες, δάση, λιμάνια αλλά το πιο σημαντικό είναι πως κάθε εβδομάδα μεταφράζουν έξω στο δρόμο τον αγώνα τους σε πράξη.

Η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια για τα μέλη του ΕΛΑΜ. «Θεωρούν πως όσα λέγαν και προειδοποιούσαν τα τελευταία 10 χρόνια επαληθεύτηκαν, με αποτέλεσμα η πολιτεία ενώ πριν 4 μήνες μας χαρακτήριζαν ως «ακραίους φασίστες» σήμερα να φέρνει νομοσχέδια για να αντιμετωπίσει το θέμα, έστω και στο ελάχιστο. «Είναι τόσο μεγάλοι σε αριθμό οι παράνομοι μετανάστες που πλέον κινδυνεύουμε. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Το βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις, δολοφονίες, μαχαιρώματα, εμπρησμοί, ληστείες. Τόση γκετοποίηση μόνο κακά αποτελέσματα μπορεί να φέρει».

Το ΕΛΑΜ δεν κρίνει τους ομοφυλόφιλους

Όσον αφορά την ομοφυλοφιλία επειδή ακούγονται διάφορα και γι’ αυτό το ζήτημα το ΕΛΑΜ έχει ξεκάθαρη θέση την οποία εκφράζει από την πρώτη μέρα ίδρυσης του: «Ο καθένας δικαιούται να κάνει ότι θέλει χωρίς να προσβάλει τον οποιονδήποτε. Αυτό ισχύει για όλους.

Το ΕΛΑΜ δεν είναι Θεός για να κρίνει και ούτε είναι ανώτερος από οποιονδήποτε. Διαφωνούν με τις πορείες περηφάνιες όπως θα διαφωνούσν και με οτιδήποτε αντίστοιχο το οποίο θα ήταν προκλητικό. Διαφωνούν να υπάρχει ξεκάθαρη καθοδήγηση της κοινωνίας σε έναν δρόμο ο οποίος, δεν είναι ο σωστός αλλά την ίδια ώρα δεν θεωρούμε ότι πρέπει να επιβληθούν με οποιονδήποτε τρόπο και να ξεπεράσουν τα όρια του σεβασμού απέναντι στον συνάνθρωπό τους».