Ταξίδι στη χώρα των τεράτων!

Ο Αντώνιος Αντωνίου είναι ένας Conceptual Illustrator, ο οποίος επικεντρώνεται στη δημιουργία φανταστικών κόσμων, χαρακτήρων και ζώων που βασίζονται στην επιστημονική μελέτη. Με ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο γεμάτο με φανταστικά όντα, μας μεταφέρει σε μαγίκους κόσμους και μας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Ποιο ήταν το κομβικό σημείο στην απόφαση να γίνεις graphic illustrator;

Από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου ζωγράφιζα ασταμάτητα. Ποτέ όμως, δεν θεώρησα πως μπορώ να ασκήσω το ταλέντο μου σαν επάγγελμα. Στο δημοτικό έλαβα μέρος στον πρώτο μου διαγωνισμό τέχνης μα ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως υπήρχε η πιθανότητα να κερδίσω. Έτσι, σε ηλικία 11 χρόνων κέρδισα την πρώτη θέση Παγκυπρίως στον διαγωνισμό που διοργάνωνε η CYMEPA, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σχέδια μου διακρίθηκαν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Από τότε δεν σταμάτησα να πιστεύω στον εαυτό μου… Στα 17 μου έλαβα μέρος σε διαγωνισμό για τη δημιουργία λογοτύπου και το design μου κέρδισε την πρώτη θέση Πανευρωπαϊκώς ενώ έλαβα μέρος στην Κρατική Έκθεση Κύπρου. Τελειώνοντας το Λύκειο ήμουν ανάμεσα σε καριέρα νομικής ή ιατρικής. Ωστόσο, συνειδητοποίησα πως αν ακολουθούσα ένα από τα δυο θα κατέληγα και πάλι να ζωγραφίζω με τις ώρες. Και έτσι και έγινε.

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς σου σχετίζεται με το σχεδιασμό δεινόσαυρων αλλά και άλλων ζώων; Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο θέμα;

Ο πατέρας μου μού είχε αγοράσει ένα βιβλίο δεινοσαύρων όταν ήμουνα 5 χρονών και ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Εκείνο το βιβλίο δεν έγινε μόνο η αιτία για να μάθω ανάγνωση, αλλά και η αιτία για να ζωγραφίσω για πρώτη φορά! Από τότε η αγάπη μου για δεινόσαυρους και φανταστικά ζώα δεν έπαψε στιγμή. 

Πόσο δύσκολο είναι να αποτυπωθεί αυτή η κατηγορία σε χαρτί; Τι ταλέντα και τι γνώσεις χρειάζεται να έχεις; 

Καταρχάς, για να ζωγραφίσει κάποιος το είδος σχεδίων που δημιουργώ, χρειάζονται ταλέντο και ατελείωτες ώρες δουλειάς, παρατηρητικότητας και εξάσκησης και ατελείωτα αποθέματα φαντασίας. Επιπρόσθετα, για να δημιουργήσει κανείς πιστευτά, φανταστικά όντα και χαρακτήρες, χρειάζονται γνώσεις ανατομίας (π.χ. σκελετού, μυών και οργάνων) και γνώσεις φυσικής και βιολογίας.

Πες μας λίγα λόγια για το καινούριο σου βιβλίο;

Αυτό το διάστημα ετοιμάζω το δεύτερο μου βιβλίο, το οποίο θα είναι γεμάτο με τα φανταστικά όντα και κόσμους που δημιουργώ εδώ και χρόνια. Το καινούριο βιβλίο θα συστήσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τον φανταστικό κόσμο ενός πλανήτη που δημιούργησα, ο οποίος βρίσκεται χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη μας. Οι αναγνώστες θα γνωρίσουν τα κύρια ζώα και φυτά που ζουν στον πλανήτη αυτό καθώς και σημαντικές πτυχές από την ιστορία του, το πως και γιατί δημιουργήθηκε και ποια νοήμωντα όντα ευημερούν εκεί. Γενικά το βιβλίο είναι ο συγκερασμός της τέχνης μου με την λογοτεχνία και την μυθοπλασία. Όσοι αγαπούν τους Δράκους, τους μονόκερους, τα Ελφ και την μυθολογία, σίγουρα θα λατρέψουν και το βιβλίο αυτό που πιστεύω θα εκδοθεί μέσα στο φθινόπωρο. 

Πιστεύεις πως οι διάφορες πτυχές και η προσωπική ιδιοσυγκρασία ή ο χαρακτήρας ενός σχεδιαστή- δημιουργού αποτυπώνονται μέσα στις δουλειές του; 

Σαφώς! Εξάλλου, οι δημιουργίες μας δεν είναι τίποτε άλλο από μια επέκταση του ψυχικού μας κόσμου και του μυαλού, συνειδητού και ασυνείδητου ταυτοχρόνως.

Παλαιότερα είχες συνεργαστεί και με την Marvel Comics. Μίλησε μας για την εμπειρία σου αυτή.

Το 2011 εκπλήρωσα ένα όνειρο ζωής, μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μου. Κατάφερα να συνεργαστώ με την Marvel Comics, τους δημιουργούς χαρακτήρων όπως οι X-men, spider-man και Avengers! Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Μόλις έλαβα την απάντησή τους για συνεργασία όλα έμοιαζαν με ψέμα. Κατέληξα να ζωγραφίσω ένα εξώφυλλο και μια αφίσα για τα τότε κόμικς. 

Στο παρελθόν οργάνωσες έκθεση με σούπερ ήρωες και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Πιστεύεις θα επανέλθεις ξανά σε αυτό το θέμα;

Πιστεύω πως ναι. Ίσως όχι στους σούπερ ήρωες, αλλά σε άλλους φανταστικούς χαρακτήρες που συνάδουν καλύτερα με τους φανταστικούς κόσμους που πλάθω τα τελευταία χρόνια. Έχω ήδη αρχίσει δειλά δειλά να δημιουργώ και πάλι χαρακτήρες και είναι μια ευπρόσδεκτη και διαφορετική πρόκληση.

Για να ακολουθήσει κάποιος αυτό τον δρόμο είναι απαραίτητο να κρύβει ένα παιδί μέσα του;

Χωρίς καμία αμφιβολία. Τέτοιοι δρόμοι απαιτούν την αστείρευτη και δίχως περιορισμούς φαντασία που όλοι μας φέρουμε εκ φύσεως ως παιδιά. Επιπρόσθετα, η έμφυτη περιέργεια ενός παιδιού για το τι, πώς και πού, είναι απαραίτητα στοιχεία για τέτοιους δρόμους.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα στη ζωή ενός εικονογράφου;

Ίσως η ικανότητά μας να δώσουμε χειροπιαστή εικόνα όχι μόνο στις προσωπικές μας σκέψεις αλλά και στους συλλογισμούς των ανθρώπων γύρω μας που δεν μπορούν εκ φύσεως. Π.χ. Στις ιδέες σκηνοθετών, σεναριογράφων, συγγραφέων και πολλών άλλων.

Ποιό θέμα δεν έχεις ζωγραφίσει και σου κεντρίζει το ενδιαφέρον;

Η εικονογράφηση τοπίων (landscape illustration). Το να δημιουργείς φανταστικά όντα είναι ένας κόσμος από μόνος του, αλλά το να δημιουργείς και να εικονογραφείς τους κόσμους μέσα στους οποίους ζουν, είναι μια άλλη τεράστια πρόκληση. 

Που μπορεί να σε βρει κάποιος;

Μπορείτε να με βρείτε στο instagram @artofnoxis και στο https://ko-fi.com/artofnoxis