«Τέχνη σε όλες τις αποχρώσεις»
Η Κυριακή Δράκου με καταγωγή από την Αμμόχωστο έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό που πολλοί θα ζήλευαν. Αγάπησε όλες τις τέχνες μα περισσότερο ασχολήθηκε με τον χορό, την ποίηση και τη ζωγραφική. Κάθε εκδήλωσή της έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, είναι ειρηνήστρια και έχει κάνει αυτοσκοπό της προώθηση της εσωτερικής ειρήνης αλλά και της ειρήνης στον κόσμο..
Η Κυριακή Δράκου από μικρό κοριτσάκι έπλαθε ιστορίες για να τις πει στα αδέλφια και τα γειτονόπουλά της, λάτρευε τη ζωγραφική ενώ η ποίηση και ο χορός έγινε τρόπος και στάση ζωής. Σύμφωνα με όσα μας λέει οι τέχνες την βοήθησαν να δώσει σχήματα και χρώματα στις σκέψεις και τα συναισθήματά της, να ζωγραφίζει τα ποιήματά της και να χορεύει τα συναισθήματά της.
Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Πάφο. Η ίδια σπούδασε Φυσική Αγωγή, με ειδίκευση στον χορό, στη Θεσσαλονίκη. Για χρόνια είχε Σχολή Χορού, την οποία τώρα τη διατηρούν οι γυμναστές χοροδιδάσκαλοι γιοι της. Κάθε εκδήλωση που οργάνωνε είχε πάντα φιλανθρωπικό χαρακτήρα, συλλέγοντας οικονομική βοήθεια για τα ιδρύματα που φροντίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους εγκλωβισμένους γέροντες και παιδιά, για οικογένειες που χρειάζονταν άμεση βοήθεια.
Ως ανήσυχο πνεύμα παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργικές τέχνες και εμψύχωση» του Global Collage, όπου αρίστευσε και πρώτευσε στον κλάδο της. Φυσικά η πρακτική της ήταν η διδασκαλία χορού, με σύζευξη όλων των τεχνών, όπου διακρίθηκε για την πρωτοπορία και τον εμψυχωτικό τρόπο διεξαγωγής της.
Σήμερα είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση και εκπαιδεύτρια του προγράμματος «Αρετή», ενός προγράμματος με εκπαιδευτικό, εμψυχωτικό χαρακτήρα, με σκοπό τη βίωση των αξιών μέσω των τεχνών. Το πρόγραμμα στηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Παρατηρητήριο για τα παιδιά.
Η Κυριακή Δράκου το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Αχτίδα άρνησης του μηδέν», μια πλούσια ποιητική συλλογή διαποτισμένη με αξίες, πάθος, έρωτα και ελπίδα. Το 2010 κυκλοφόρησε το ποιητικό μυθιστόρημα «Μια αγάπη μες στη σκιά του πνεύματος σε χρώμα χρυσό», ένα ταξίδι αναζήτησης του νοήματος της ζωής και της αλήθειας, ένας ύμνος στην Αγάπη και την Αρετή. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρετή» κυκλοφόρησε τα «Δώδεκα θεατρικά παραμύθια» που αναφέρονται σε δώδεκα αξίες ζωής (αγάπη, ειρήνη, συνεργασία, σεβασμός, δικαιοσύνη, τόλμη, ελευθερία, πολιτότητα, υπευθυνότητα, απλότητα, ηγεσία, προσφορά).
Σε κάθε συγγραφικό της έργο υπάρχουν διάχυτες οι τέχνες και οι αξίες της ζωής, το όραμά της για εσωτερική ειρήνη και αλλαγή του κόσμου μας προς το καλύτερο, ο ανθρωπισμός, η σημασία της πρόληψης για κάθε κακό και η εκπαίδευση των θετικών συναισθημάτων και αξιών ζωής για αλλαγή της συνεχόμενης καταστροφής του χαρακτήρα, του κόσμου και του πλανήτη γενικότερα. Σαν γυμνάστρια και ειρηνήστρια δηλώνει πως μέσα από το Ολυμπιακό Πνεύμα και την εφαρμογή του σε μορφή βιωματικής εκπαίδευσης, μπορεί να αλλάξει η παιδεία και ο χαρακτήρας των νέων μας προς το καλό, για να σταματήσει η βία και η παραβατικότητα.

Τα ποιήματα βραβευμένα σε παγκόσμιους, παγκύπριους και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Με την ποιητική συλλογή “Σονάτα καρδιάς” κέρδισε το βραβείο Τερχψιχόρη στον 4ο Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης “Κ.Π. Καβάφη” 2018 η οποία εκδόθηκε το 2021 στον Εκδοτικό οίκο Κέδρος, Αθήνα. Με την ποιητική συλλογή «Στον Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο» κέρδισε το βραβείο Καλλίμαχος στον 5ο Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2019. Με το ποίημα «Μείνε άνθρωπος» από την Ποιητική συλλογή «Στον Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο» πήρε «Το 1ο Τιμητικό Βραβείο Ανθρωπιστικής Ποίησης 2019» στο 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2019. Με το ποίημα «το καράβι της Κερύνειας» και ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην προαγωγή των αξιών της Ελληνικής μας Λογοτεχνίας κέρδισε το Α ́ Βραβείο στο 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, βραβείο ποίησης- με θέμα «Το καράβι της Κερύνειας» εις μνήμη του Αντρέα Καριόλου. Με το ποίημα «Θα σε ανταμώσω» και ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην προαγωγή των αξιών της Ελληνικής μας Λογοτεχνίας κέρδισε το Α ́ Βραβείο στο 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, βραβείο ποίησης – Με θέμα «Κύπρος» Εις μνήμη των νεκρών Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στη Ναυτική Επιχείρηση έξω από την Κερύνεια το 1974. Με την ποιητική συλλογή «Σαν Ερατώ στην Ολυμπία» κέρδισε το Βραβείο Μίμνερμος στον 6ο Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π. Καβάφης» 2020.
Τα βραβεία και οι έπαινοι όμως δεν σταματούν εδώ. Ανάμεσα σε άλλα, τα βιβλία της «Μείνε Άνθρωπος» και τα «Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας» βραβεύτηκαν σαν βιβλία της χρονιάς 2020 από την ΕΠΟΚ με το Α ́ βραβείο αντίστοιχα και ως αναγνώριση για την πολύτιμη συμβολή τους στην προαγωγή των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού.
Το έργο της όμως συνεχίζεται. Δημιούργησε μια ομάδα με το όνομα «της ειρήνης το βλέμμα» με σκοπό την προώθηση της εσωτερικής ειρήνης και της ειρήνης στον κόσμο. Στις 9 Νοεμβρίου 2019 οργάνωσε δράση για την ειρήνη με το σύνθημα «ελάτε να ενώσουμε τα χέρια για να ενωθούν οι καρδιές μας για την ειρήνη» στη Δημοτική Πλαζ Πόλεως Χρυσοχούς, σε συνεργασία με τον Δήμο πόλεως Χρυσοχούς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων. Το όραμά της η εκπαίδευση της εσωτερικής ειρήνης να μπει σαν βιωματικό μάθημα στα σχολεία, με κύριο σκοπό να σταματήσει η παραβατικότητα και να δημιουργήσουμε ελεύθερους πολίτες με ηθικό χαρακτήρα. Ξεσηκώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο για παρόμοιες εκδηλώσεις. Οργάνωσε βιωματικά σεμινάρια για την ειρήνη σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μιλά για το έργο της και το όραμά της στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Τραγούδια της μελοποιήθηκαν από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Λίνο Κόκοτο και τραγουδήθηκαν και περιμένει με ανυπομονησία να εκδοθούν και οι επόμενες ποιητικές συλλογές.