Στοχεύοντας πάνω από τα σύννεφα

Ένα παιδικό όνειρο μπορεί μέσα από πολύ κόπο και προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά. Ο Μάξιμος Λεοντίου, ένας από τους νεότερους σε ηλικία πιλότους στην Κύπρο, μας εξηγεί πως κατάφερε να κυνηγήσει και να πραγματοποιήσει όλα όσα ονειρεύτηκε.   

Από τον Ζανέττο Λουκά

Λίγα λόγια για την πορεία σου ως ιδιωτικός πιλότος.

Από την ηλικία των 5 ετών, είχα διακρίνει στόχο να ασκήσω το επάγγελμα του πιλότου. Κατά την ηλικία των 6 ετών, εντάχθηκα στο 291 Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου, ένα γεγονός που αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην πορεία μου προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Κατά την ηλικία των 14 ετών, επιδόθηκα στον αερομοντελισμό, ένα ενδιαφέρον που με κατέστησε ολοένα και περισσότερο εξοικειωμένο με τα αεροναυπηγικά ζητήματα. Στην ηλικία των 16 χρονών, η πορεία αυτή με οδήγησε στην απόφαση να εκκινήσω τη διαδικασία απόκτησης της άδειας ιδιωτικού πιλότου (Private Pilot Licence) στην Pigeon Aviation School of Cyprus. Στα 18 μου χρόνια, ανακήρυξα με υπερηφάνεια το πρώτο μου, solo flight ως Pilot in Command. Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε το κύριο ορόσημο στην πορεία μου προς την επαγγελματική μου αποκατάσταση ως πιλότος.

Κατά την ηλικία των 19 ετών, επιτέλεσα τον σημαντικό στόχο της απόκτησης του διπλώματος χειριστή μονοκινητήριου ιδιωτικού αεροσκάφους (single engine piston rating). Η συνολική αυτή πορεία αντανακλά την αφοσίωση και την επιμονή μου προς την επίτευξη των επαγγελματικών μου στόχων στον τομέα της αεροπορίας.

Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις την πορεία σου ως ιδιωτικός πιλότος;

Από τις πρώτες παιδικές μου αναμνήσεις, η επιθυμία μου να εξασκήσω το επάγγελμα του πιλότου ήταν πάντα παρούσα. Ασχολήθηκα με διάφορα χόμπι και αναζήτησα διάφορα ενδιαφέροντα, ωστόσο, η αεροπορία παρέμενε το όνειρό μου. Είχα την τύχη να λαμβάνω την πλήρη στήριξη της οικογένειάς μου, που με υποστήριξε απόλυτα στην προσπάθειά μου να ακολουθήσω αυτό που πάντα επιθυμούσα, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισα.

Ο λόγος που αισθάνομαι τόσο έντονο ενδιαφέρον για το επάγγελμα του πιλότου απορρέει από τις σημαντικές ευθύνες που αναλαμβάνονται καθημερινά. Πέραν της εξειδίκευσης, η διαδικασία της εκπαίδευσης ενός πιλότου περιλαμβάνει συνεχή απόκτηση γνώσεων και νέων δεξιοτήτων, αναδεικνύοντας το επάγγελμα του πιλότου ως ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό ταξίδι. Η σταθερή ανάπτυξη του ατόμου, τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο, αποτελεί παράγοντα κλειδί, καθώς ο πιλότος εξελίσσεται σε όλες τις πτυχές της ζωής και του επαγγέλματός του αφού συνδυάζει την επαγγελματική σταδιοδρομία με την εξερεύνηση νέων προορισμών και επαφή με νέες κουλτούρες.

Ποιo είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς σου;

Υπάρχουν πολλές θετικές εμπειρίες στην απασχόληση μου ως αεροσυνοδός, όπως για παράδειγμα η επαφή με καινούργιους ανθρώπους αλλά και η συνεργασία με το υπόλοιπο πλήρωμα σε ένα ομαδικό πνεύμα. Παρόλα αυτά το πιο συναρπαστικό κομμάτι για μένα είναι η ευκαιρία που έχω να εξοικειωθώ με όλες τις απαιτήσεις της καμπίνας και του πιλοτηρίου αφού αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της επίτευξης του στόχου μου. Πιστεύω πως μελλοντικά η σταδιοδρομία μου ως αεροσυνοδός θα συνεισφέρει στην καριέρα μου ως πιλότος αφου προσφέρει καλύτερη κατανόηση και γνώση των αναγκών του πληρώματος απο μια εναλλακτική οπτική γωνία.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που είχες να αντιμετωπίσεις στη αρχή;

Η πρώτη και κυριότερη απαίτηση είναι να επιλέξεις μια αξιόπιστη σχολή. Στη συνέχεια, καθώς είχα την προσωπική μου επιθυμία να ξεκινήσω από πολύ νεαρή ηλικία, κατέληξα στον συμπεριλαμβανόμενο πειθαρχικό τρόπο ζωής. Αυτό περιελάμβανε αποτίμηση και προσδιορισμό των προτεραιοτήτων μου, συνοδευόμενο από προσεκτικό προγραμματισμό σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μου, υπήρξαν πολλές φορές που δεν μπόρεσα να αφιερωθώ σε κοινωνικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις με φίλους, λόγω της αφοσίωσης μου στο διάβασμα και την προετοιμασία για το σχολείο και τη σχολή. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζωή μου στράφηκε αποκλειστικά στο διάβασμα και τις μαθητείες στην Λάρνακα. Το σαββατοκύριακο δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς η πίεση και η αφοσίωση προς το όνειρο μου διατήρησε την ανοχή από άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετώπισα ήταν η οικονομική δυσκολία. Οι προσπάθειες της αδελφής μου και των γονιών μου να στηρίξουν την πορεία μου χρησιμοποιώντας διάφορες οικονομικές θυσίες αντικατοπτρίζουν το βάθος της αφοσίωσής τους προς την επίτευξη του στόχου μου. Παρά τις δικές μου προσπάθειες, συμβάλλοντας οικονομικά εργαζόμενος κατά τα καλοκαίρια, η δυσκολία αυτή αποτελεί πραγματικότητα που διαχειρίστηκα με προσήλωση και επίγνωση.

Επιπλέον, κατά την πορεία μου, αντιμετώπισα αμφιβολίες και αρνητικές προβλέψεις από πολλούς σχετικά με την επιτυχία μου. Αυτό όμως με διακίνησε και μoυ έδωσε την δύναμη να αποδείξω το αντίθετο, καθιστώντας την πρόκληση ακόμα πιο διακριτή.

Σε γενικές γραμμές, η πορεία μου συμπληρώνεται από τη συνεχή δέσμευση προς την επίτευξη του ονείρου μου, τη διαχείριση των προκλήσεων και την αποτίμηση των προτεραιοτήτων μου. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα πλαίσιο που διαμορφώνει την πορεία μου προς την επιτυχία.

Γνωρίζουμε πως είσαι απο τους νεότερους σε ηλικία πιλότους στην Κύπρο. Θεωρείς πως το νεαρό της ηλικίας σου αποτελεί προτέρημα ή μειονέκτημα;

Πιστεύω σε οποιαδήποτε ηλικία θα υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα γι’αυτό διαπίστωσα ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς τις φιλοδοξίες του όσο το δυνατόν νωρίτερα και να αφιερώσει χρόνο στην προετοιμασία και την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. Το ζητούμενο, όμως, είναι η διαρκής βελτίωση και η αναζήτηση προόδου. Για παράδειγμα, μετά την επιτυχή διεκπεραίωση των εξετάσεων και την ολοκλήρωση της πρώτης μου σόλο πτήσης για την άδεια ιδιωτικού πιλότου, ανυπομονούσα να προχωρήσω περαιτέρω. Ωστόσο, γνώριζα ότι ήταν απαραίτητο να δείξω υπομονή, να συνεχίσω την μελέτη και να δουλέψω σκληρά για να φτάσω στον τελικό μου στόχο ως Commercial Pilot.

Παράλληλα εργάζεσαι και ως αεροσυνοδός. Μίλησε μας για την εμπειρία σου ως αεροσυνοδός.

 Όπως ανέφερα προηγουμένως, ήμουν αποφασισμένος να αναδέιξω υπομονή και να εργαστώ σκληρά για να επιτύχω τους στόχους μου, έτσι πριν καν ολοκληρώσω την στρατιωτική μου θητεία, αποφάσισα να εργαστώ για ένα διάστημα. Γνώριζα ότι ήθελα να εργάζομαι σε κάτι σχετικό με τα αεροπλάνα. Έτσι, υπέβαλα αιτήσεις σε διάφορες αεροπορικές εταιρείες και μια από της εταιρίες που με δέχτηκε ήταν η Wizz Air. Έπειτα απο μια περίοδο εντατικής εκπαίδευσης και εξετάσεων, τόσο θεωρητικών όσο και πρακτικών, ξεκίνησα την καριέρα μου ως αεροσυνοδός. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχα πραγματικά συνειδητοποιήσει πόσο απαιτητικό είναι αυτό το επάγγελμα. 

Πολλοί θεωρούν ότι περιλαμβάνει απλώς ταξίδια και όμορφες στολές, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο πολυδιάστατη εφόσων αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, έχουμε πολλές ευθύνες, δύσκολα ωράρια, ελάχιστη ξεκούραση μεταξύ πτήσεων και jet lag. Παρόλα αυτά απολαμβάνω κάθε στιγμή αφού είμαστε μια μεγάλη ομάδα εδώ στη βάση της Λάρνακας και το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό. Είναι ευχάριστο να έχω την ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους και προορισμούς κάθε μέρα, καθώς και να μάθω πολλά από τους διάφορους πιλότους με τους οποίους έχω την τιμή να πετάω. Επίσης, μου δίνεται η ευκαιρία να επισκέπτομαι το πιλοτήριο και να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του αεροπλάνου.

Ποια είναι τα πλάνα σου όσον αφορά το επάγγελμα σου τα επόμενα χρόνια;

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν διάφορες νέες ευκαιρίες για την απόκτηση του Commercial Pilot Licence. Προς το πάρον στόχος μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι ως αεροσυνοδός για να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις σε θέματα αεροπορίας μέχρι να περάσω τις εξετάσεις που χρειάζονται για να φοιτήσω σε σχολή πιλότων.