Στην ατζέντα του Γιώργου Νικολέττου

Της Βέρας Κοσμά

Είναι πολιτικός μηχανικός, επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος της ΑΗΚ, μέλος & Αν. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας εταιρείας υποδομών φυσικού αερίου (ΕΤΥΦΑ) και πρόεδρος της Ε.Ν.Π. καλαθόσφαιρας. Χωρίς αμφιβολία ο Γιώργος Νικολέττος μπορείς να ανταποκρίνεται με επιτυχία σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, σε μια εκ βάθεως συνέντευξη που ακολουθεί κάνει μια ανασκόπηση της χρονιάς και παράλληλα για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

Κύριε Νικολέττο, διανύουμε μια δύσκολη χρονιά. Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως ΑΗΚ; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας και ποιο το προσωπικό σας στοίχημα;

Η ΑΗΚ, ως Οργανισμός δημοσίου οφέλους, ανήκει πρώτα απ ́ όλα στην κυπριακή κοινωνία. Μέσα στη δοκιμασία της πανδημίας, ανακοινώσαμε μείωση 10% της τιμής του ρεύματος για περίοδο 6 μηνών με κόστος γύρω στα 33 εκ. ευρώ. Πέραν της μείωσης του 10% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η ΑΗΚ έχει αναδιαρθρώσει τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης με προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών της. Επιπλέον, όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά. Παράλληλα, η ΑΗΚ προετοιμάζεται με έντονους ρυθμούς ώστε να υποστηρίξει το άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρισμού. Ίδιαίτερη θετική εξέλιξη για την ΑΗΚ αποτελεί η επιτυχής συμμόρφωση της με τις πρόνοιες της ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ σχετικά με το Λειτουργικό Διαχωρισμό. Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κύριος στόχος μας είναι η διεύρυνση αξιοποίησης τους καθώς αποτελούν την καθαρότερη πηγή για παραγωγή ηλεκτρισμού. Ως ΑΗΚ συμβάλλουμε στην έλευση Φυσικού Αερίου με τη συμμετοχή μας στις υποδομές με ποσοστό συμμετοχής 30% στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ). Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΑΗΚ. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς τις υπηρεσίες, την ανταπόκριση και την εξυπηρέτηση που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Η ΑΗΚ αλλάζει και επενδύει στο μέλλον της, με προσήλωση στον ρόλο και στην αποστολή της. Να δίνει την ενέργεια στην ανάπτυξη της Κύπρου.

Η ΑΗΚ θα επενδύσει στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας; Με ποιον τρόπο;

Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία. Κοινός στόχος είναι να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα αξιοποιώντας εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κύπρος είναι η χώρα του ήλιου. Πρέπει να τον αξιοποιήσουμε. Γι’ αυτό η ΑΗΚ προωθεί τη δημιουργία διάφορων Φωτοβολταϊκών έργων. Αξίζει να αναφερθεί και η συνεργασία της ΑΗΚ με το Υπουργείο Παιδείας για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 402 σχολικά συγκροτήματα Παγκύπρια. Επίσης, πρόσφατα έγινε μελέτη για τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών συστημάτων στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ και στα σκέπαστρα του χώρου στάθμευσης των πελατών. Παράλληλα, προγραμματίζεται η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων και στα υπόλοιπα κτίρια της ΑΗΚ.

Μιλήστε μας λίγο για το σύστημα φόρτισης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων. Πόσα σημεία φόρτισης έχουμε στην Κύπρο και ποια τα πλάνα της ΑΗΚ σε αυτό τον τομέα;

Η Υπηρεσία e-charge έχει δημιουργηθεί από την ΑΗΚ, ώστε οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να έχουν πρόσβαση για ασφαλή και αξιόπιστη φόρτιση του οχήματος τους σε χώρους δημόσιας χρήσης. Στόχος της Υπηρεσίας e-charge είναι η προώθηση του ηλεκτρικού οχήματος στην Κύπρο. Η υπηρεσία e-charge της ΑΗΚ περιλαμβάνει τη λειτουργία 20 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με 40 σημεία φόρτισης, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο προβλέπεται η εγκατάσταση ακόμη 16 σταθμών. Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό.

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες οικονομικά και πολιτικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Τελικά οι υδρογονάνθρακες, έτσι είναι ευλογία ή κατάρα;

Έχει αποδειχθεί από προκαταρκτικές ερευνητικές εργασίες, η ΑΟΖ της χώρας μας διαθέτει τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων. Όπως έχουν όμως εξελιχθεί οι σημερινές καταστάσεις δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν είναι ευλογία ή κατάρα. Ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του κράτους μας ώστε να αποτελέσει ευλογία. Δυστυχώς όμως, τα πάντα εξαρτώνται από τις διεθνείς συγκυρίες, συμφέροντα και σκοπιμότητες. Η Κύπρος εισέρχεται πλέον στην εποχή του Φυσικού Αερίου. Όπως έχω προ-αναφέρει η ΑΗΚ συμμετέχει στη Δημόσια Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) με ποσοστό 30%,της οποίας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχω την τιμή να είμαι και εγώ. Η ΕΤΥΦΑ έχει ήδη κατακυρώσει το έργο της κατασκευής του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού σε 24 μήνες θα έχουμε πετύχει τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των «αρχών» των κατεχομένων προς την ΑΗΚ; Θα διεκδικήσετε το λαβείν του Οργανισμού;

Το θέμα αυτό είναι πολιτικό και το χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση της ΚΔ το 1964 ήταν να παραχωρήσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε όλα τα μεικτά χωριά. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι την εισβολή του 1974 όταν άλλαξαν και τα δεδομένα. Από το 1998 άρχισε η σταδιακή απεξάρτηση των κατεχομένων από το δίκτυο της ΑΗΚ. Σήμερα γίνεται παροχή μόνο σε δύο σημεία στα κατεχόμενα και η χρέωση γίνεται με την μέθοδο του συμψηφισμού της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης η μόνη περιοχή που συνεχίζεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι η Πύλα που είναι αδύνατο να γίνει ο διαχωρισμός της κατανάλωσης μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. 

Ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας ποια η μεγαλύτερη πρόκληση στην οικονομία για το 2021;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε τους κραδασμούς από την πανδημία του κορωνοϊού και να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης να βρούμε τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας μας. 

Τελευταία η αξιοπιστία της Κύπρου δέχθηκε πλήγματα με τα «χρυσά διαβατήρια», αλλά και άλλες καταστάσεις, σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Τι χρειάζεται να γίνει για να αποκατασταθεί; 

Θεωρώ ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να ορθοποδήσει η Κυπριακή Οικονομία μετά την κρίση που βίωσε το 2013. Αυτό μας βοήθησε στο να επανεκκίνησουμε την οικονομία του τόπου και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε με την υγειονομική κρίση και τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, θεωρώ ότι πρέπει να δωθούν κίνητρα για να προσελκύσουμε ξένες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας και να βρούμε τους τρόπους να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε πραγματικά για να χτίσουμε την οικονομία του αύριο;

Οι τομείς που μπορούμε να βασιστούμε για να κτίσουμε την οικονομία του αύριο είναι η τουριστική βιομηχανία, η παροχή υπηρεσιών, η κατασκευαστική βιομηχανία, ο συνεδριακός και αθλητικός τουρισμός, η ανάπτυξη γης και μεγάλων έργων υποδομής.

Είστε επίσης και πρόεδρος της Ε.Ν.Π. ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ. Πως κρίνετε την πορεία της ομάδας σας την τρέχουσα σεζόν;

Μέχρι σήμερα έχουμε μια εξαιρετική, πρωτοφανή πορεία. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ωραίας συλλογικής προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς, που γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδα μας, την τεχνική ηγεσία και τους καλαθοσφαιριστές. Όλα τα μέλη του ΔΣ προσφέρουν ανιδιοτελώς ως μια οικογένεια της υπηρεσίες του προς όφελος της ομάδας μας. Το 2019-20 είχαμε μια αγαστή συνεργασία με την εταιρεία REMEDICA ως κύριο μας χορηγό. Η REMEDICA είναι μια πρωτοπόρα φαρμακοβιομηχανία υψηλού κύρους με ηγετική παρουσία στον κλάδο της και με διεθνή παρουσία σε 160 χώρες παγκοσμίως η οποία, εργοδοτεί πέραν από 800 υπαλλήλους και παράγει 300 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα. Η συνεργασία αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε τον καταξιωμένο Έλληνα προπονητή Μιχάλη Κακιούζη και εγνωσμένης αξίας παίχτες έχοντας κατά γενική ομολογία μία πετυχημένη αγωνιστική πορεία επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους μας με τη λήξη των αγώνων. Για το 2020-2021 η εν λόγω συνεργασία προχώρησε σε ανώτερο επίπεδο και η ανδρική ομάδα μας θα ονομάζεται REMEDICA ENP BASKETBALL.

Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι σας για τη χρονιά που διανύουμε;

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή πορεία με στόχο να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Έχουμε καταφέρει να επιστρέψουν στην ομάδα δικά μας παιδιά, Παραλιμνίτες που έπαιζαν σε άλλες ομάδες και πλέον στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Αγωνιζόμαστε πλέον στο Κλειστό Γήπεδο Παραλιμνίου πράγμα το οποίο μας έχει βοηθήσει πολύ στην αναβάθμιση της ομάδας. Επίσης, με την νέα απόφαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας που έχει ορίσει μέγιστο αριθμό 3 ξένων καλαθοσφαιριστών προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις ακαδημίες μας, στις οποίες γίνεται εξαιρετική δουλειά, ώστε τα δικά μας παιδιά να ανελίσσονται σταδιακά στην πρώτη ομάδα.

Χρειάζεται χρόνος και χρήμα για να στηριχθεί και να φέρει αποτέλεσμα μια τέτοια φιλόδοξη προσπάθεια. Έχετε βοήθεια; Υπάρχουν υποστηριχτές των προσπαθειών σας;

Ολόκληρη η προσπάθεια μας στηρίζεται σε μεγάλους και μικρούς χορηγούς, που χωρίς αυτούς δεν ήταν δυνατό να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Ολόκληρο το γήπεδο μας είναι γεμάτο από τις πινακίδες των χορηγών μας τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Επίσης προβολή των χορηγών μας γίνεται στη μεγάλη γιγαντοοθόνη του γηπέδου και στην ιστοσελίδα της ομάδας μας.

Εκτός από τη μεγάλη αθλητική προσφορά της Ε.Ν.Π. στην τοπική κοινωνία, προσφέρετε άλλο κοινωνικό έργο;

Έχω διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου για 15 συνεχόμενα χρόνια προσφέροντας με ανιδιοτέλεια στην τοπική κοινωνία και έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της πόλης μας και την ευημερία των πολιτών. Είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας και συμμετέχω σε όλες τις δραστηριότητες της περιοχής προσωπικά ή μέσω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας ως Πολιτικός Μηχανικός και ως Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ.