Ένα ταξίδι μία ιστορία | Σρι Λανκα

Η Άντρη Μολέσκη ταξίδεψε στην Σρι Λανκα, τη χώρα της κανέλας και του τσαγιού και μας περιγράφει τις εμπειρίες της.

Του Ζανέττου Λουκά

Προορισμός και μια μικρή περιγραφή.

Η Σρι Λανκα γνωστή και ως το μαργαριτάρι του Ινδικού Ωκεανού φημίζεται για την πλούσια βιοποικιλότητά της, τις μεγάλες εξαγωγές κανέλας και τσαγιού και τα μοναδικά φυσικά της τοπία! Η πλούσια φυσική ομορφιά της, τα ποικίλα πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία που έχει, οι ατέλειωτες παραλίες και οι αυθεντικότητα των κατοίκων σε παρακινούν να εξερευνήσεις αυτό τον ανερχόμενο εξωτικό προορισμό με την ιδιαίτερη ιστορία.

Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό;

Η πρόσβαση μας στη Σρι Λανκα έγινε με ενδιάμεση στάση στο Dubai. Οι πτήσεις ήταν πολύωρες ωστόσο η άφιξη στον συγκεκριμένο προορισμό σε ανταμείβει. Συνήθως οι ταξιδιώτες που επιλέγουν να επισκεφθούν την Σρι Λανκα ενοικιάζουν κάποιο τοπικό ξεναγό. Έτσι είναι πιο ασφαλής και εύκολη η εξερεύνηση περισσότερων τοπίων και περιοχών. Στη περίπτωση μας το ταξίδι συμπεριλάμβανε τον γύρο της Σρι λανκας έχοντας στο πρόγραμμα πολλές δραστηριότητες όπως Σαφάρι, ψάρεμα σε ξυλοπόδαρα, πεζοπορίες κ.α

Τι διαφορετικό είχε ο συγκεκριμένος προορισμός από τους υπόλοιπους;

Το ταξίδι στην Σρι Λανκα προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες. Είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη Ζούγκλα και να έρθουμε σε επαφή με άγρια ζώα όπως ελέφαντες, μαϊμούδες και λεοπάρδαλεις. Επιπρόσθετα, μέσα από το ταξίδι μας γνωρίσαμε ένα ποικιλόμορφο πολιτισμό με πολλές θρησκείες, που συμβιώνουν ειρηνικά και ιδιαίτερες κουλτούρες που αναμειγνύονται χωρίς να αλλοιώνονται. Ωστόσο αυτό που κάνει τη χώρα πιο ξεχωριστή είναι η αυθεντικότητα και η ευγένεια των ανθρώπων. Ενώ ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, η αγνότητα στην ψυχή και στον χαρακτήρα τους είναι η κληρονομιά που διατηρούν.

Αξέχαστη θετική εμπειρία;

Η πιο ωραία στιγμή, η μάλλον μέρα στο ταξίδι μου στην Σρι Λανκα ήταν η εμπειρία του Rafting. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε βαθμό δυσκολίας 3, ούτε εύκολο ούτε δύσκολο, ο ποταμός βρισκόταν μέσα στην μέση της ζούγκλας και ξεκινήσαμε λίγο πριν τη Δύση του ηλίου. Και ενώ περνούσαμε από καταρράκτες, απότομα νερά και προσπαθούσαμε να κρατηθούμε μέσα στην βάρκα, μπροστά μας απλωνόταν ένα υπέροχο τοπίο με το πράσινο της ζούγκλας να αγκαλιάζει τον ποταμό και τον ουρανό να πλημμυρίζεται από αποχρώσεις φωτιάς. Ένιωθα τόσο ευγνώμων και τυχερή για τη στιγμή που ζούσα. 

Ύπήρξε κάποια δυσάρεστη εμπειρία;

Μετά από την εμπειρία του Rafting, και ενώ είχε ήδη βραδιάσει, ακολούθησε Zip lining πάνω από τον ποταμό. Ωστόσο ο δρόμος της επιστροφής επέβαλλε να διασχίσουμε την ζούγκλα ξυπόλητοι αφού τα παπούτσια μας βρίσκονταν στο αυτοκίνητο που μας μετέφερε στην αρχή του ποταμού. Κάπου εκεί είχαμε την δυσάρεστη εμπειρία να γνωρίσουμε τι εστι Βδέλλες. Στην διαδρομή της επιστροφής συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε βδέλλες πάνω στο σώμα μας, ένα ζώο ακίνδυνο ωστόσο αρκετά αηδιαστικό ιδιαίτερα όταν έρχεστε πρώτη φορά σε επαφή. Ας μην επεκταθώ στο τι ακολούθησε, πάντως η η εμπειρία ήταν τραυματική και αξέχαστη.

Συγκεκριμένοι χώροι που μας προτείνεις να επισκεφθούμε;

Ένα από τα αξιοθέατα που αναμφίβολα πρέπει θα επισκεφθεί κάποιος στην Σρι Λανκα είναι ο ναός Dambulla Cave ο οποίος είναι γνωστός για τα σπουδαία γλυπτά, τις μεγάλες τοιχογραφίες και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης επιβάλλεται η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Μινερίγια και στο Εθνικό Πάρκο της Γιάλας για Σαφάρι με jeep αφού φιλοξενούν μερικούς από τους θησαυρούς της άγριας ζωής. Ακόμα ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος είναι το Sigiriya Rock Complex. Θεωρείτε ένα από τα θαύματα του κόσμου και συγκαταλέγεται επίσης σε ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Και τέλος αν η διαδρομή συμπεριλαμβάνει την πανέμορφη πόλη της Έλλα, αξίζει να επισκεφτείς ένα από τα πιο γραφικά αξιοθέατα στη Σρι Λάνκα που είναι η γέφυρα 09 Arch Bridge. Εκεί είχαμε και την τύχη να δούμε το παραδοσιακό τρένο να περνάει.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news