Πως ο εκφοβισμός με έκανε πιο δυνατό άνθρωπο

Ενώ η νεαρή Μαλεβή βρισκόταν στο άνθος της ηλικίας της, ήρθε αντιμέτωπη με τη “μάστιγα” του εκφοβισμού. Πλέον στα 20 της χρόνια μας αφηγείται τα βιώματα της, αφήνοντας το δικό της ηχηρό, τρανταχτό μήνυμα.

Της Ιωάννας Τζούλιου

Η Μαλεβή είναι ένα γλυκύτατο κορίτσι μόλις 20 χρονών, που δυστυχώς, σε πολύ μικρή ηλικία, έχει δει την άσχημη πλευρά της ζωής, αφού έχει ζήσει το bullying από πρώτο χέρι. Αυτό το αξιοθαύμαστο πλάσμα, αποφοίτησε από το Λύκειο δύο χρόνια πριν, και τώρα προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα της, σπουδάζοντας σχέδιο μόδας. Το πάθος της στον ελεύθερο της χρόνο είναι τα social media, με ιδιαίτερη προτίμηση στη πλατφόρμα του TikTok, που της χαρίζει στιγμές ξεγνοιασιάς και άφθονο γέλιο. Το πάθος της είναι να φτιάχνει αστεία βιντεάκια και να τα ανεβάζει, αφού η Μαλεβή είναι ο ορισμός της χαράς, και της αρέσει να κάνει τους γύρω της να χαμογελάνε. Τίποτα δεν την σταματά! Είχε γίνει πρώτη φορά θύμα εκφοβισμού, λόγω της «ιδιαίτερης» εμφάνισης της, όταν πήγε στο Δημοτικό. Αφορμή ήταν όταν η δασκάλα της, η οποία της είχε αναθέσει να διαβάσει από ένα βιβλίο, μετέπειτα της άρπαξε το βιβλίο και το έσκισε μπροστά από τα άλλα παιδιά. Αυτό το συμβάν ήταν, ουσιαστικά, που έκανε τους συμμαθητές της να στραφούν εναντίον της. Άρχισε ο χλευασμός, ο εκφοβισμός, ο ρατσισμός, ο εκβιασμός από τα άλλα παιδιά προς το πρόσωπό της και όλο αυτό διήρκησε έξι ολόκληρα χρόνια. «Πατούσαν» πάνω στη ευαλωτότητα του χαρακτήρα της και στο φόβο που επικρατούσε μέσα της. Οι συμμαθητές της, της ασκούσαν κυρίως λεκτικό εκφοβισμό, αλλά και cyber bullying.

Αυτό το διάστημα ήταν το πιο έντονο και δύσκολο για την ίδια. Ένιωθε συνεχώς απόρριψη και κατώτερη από τους υπόλοιπους και αυτό την ώθησε να κλειστεί στον εαυτό της. Όταν ήρθε η στιγμή να φοιτήσει στο Λύκειο, πήρε την απόφαση να εκφράσει ποια είναι η αληθινή Μαλεβή και να αφήσει πίσω της όλες αυτές τις τραγικές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων. Δεν είχε ποτέ την δυνατότητα να ζήσει σαν ένα φυσιολογικό παιδί, να παίζει και να γελάει με τους φίλους της, διότι συνάντησε τον εκφοβισμό κατάματα. Ο εκφοβισμός όμως δεν σταμάτησε στο Λύκειο. Οι δύο καλύτερες της «φίλες», συνέχιζαν να της κάνουν bullying, διαδίδοντας για την ίδια επίθετα που δεν την αντιπροσώπευαν και ως εκ τούτου, την απομόνωναν.

Ένιωθε πολύ αδύναμη μπροστά σε όλο αυτό που της συνέβαινε και δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με αποτέλεσμα να κάνει ότι της έλεγαν οι θύτες. Ήταν καταδικασμένη να είναι θύμα. Έφτασε σε σημείο να μισεί τον εαυτό της και να νιώθει ότι δεν αξίζει. Προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στα πόδια της. Ζούσε ένα πραγματικό εφιάλτη.

Ονειρευόταν κάθε βράδυ που πήγαινε για ύπνο, ότι όλο αυτό τελείωσε, αλλά, ξυπνούσε με απογοήτευση συνειδητοποιώντας ότι συνεχίζεται. Ένιωθε συνεχώς σφιγμένο το στομάχι της. Είχε οδηγηθεί σε συναισθηματική απομόνωση και κατάθλιψη. Όλο αυτό που ζούσε, το περνούσε τελείως μόνη της. Δεν είχε κανένα απολύτως στο πλευρό της, παρά μόνο στο Λύκειο τις δύο κολλητές της, οι οποίες την είχαν στηρίξει, κατά κάποιο τρόπο.
Η Μαλεβή, ξέρει καλά τι σημαίνει να βιώνεις εκφοβισμό και έχει βγει πιο δυνατή ,μέσα από όλες αυτές τις τραγικές εμπειρίες που έχει ζήσει. Πλέον, δεν κρύβει το πόσο φωτεινό πλάσμα είναι και σκορπά τη χαρά που διοχετεύεται από μέσα της, παντού! Συνειδητοποίησε πως αυτό που ζούσε δεν ήταν φυσιολογικό και έλυσε τη σιωπή της. Αναγνώρισε πως δεν έχει να κάνει με την ίδια, ότι δεν έχει κάποιο μειονέκτημα ή κάποιο ελάττωμα, και πως δεν φταίει για το ότι της ασκούσαν εκφοβισμό. Γνωρίζει πολύ καλά πως ο εκφοβισμός δεν είναι αστείο και πως καταστρέφει στην κυριολεξία εσωτερικούς κόσμους, αφού η ίδια είναι στη θέση να πρέπει να ζήσει όλη τη ζωή της, με συναισθηματικές πληγές και άσχημες αναμνήσεις.

Η Μαλεβή κατάφερε με τη δύναμη που πηγάζει από μέσα της, και το πείσμα της, να σταθεί στα πόδια της. Είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Έβαλε ένα τέλος στα βασανιστήρια που περνούσε και μιλάει ενάντια στον εκφοβισμό γενικότερα, χωρίς να κυριαρχεί ο φόβος μέσα της! Μεταφέρει το δικό της μήνυμα ελπίδας, απευθυνόμενο σε όλα τα θύματα του εκφοβισμού. Πάντα υπάρχουν καλύτερες μέρες.
Οφείλουμε όλοι, ένα προς ένα, να τραβήξουμε το φερμουάρ, και να μιλήσουμε! Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε ώστε να βάλουμε ένα τέλος και να μην υπάρξουν άλλα θύματα εκφοβισμού.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news