Προωθώντας την ελευθερία της έκφρασης

Η Κατερίνα Μιντή μιλά για μια από την αρχαιότερη τέχνη, την κεραμική. Η κεραμική αφορά ένα τρόπο έκφρασης, γιατί είναι κάτι το εύπλαστο. Βγάζεις σε ένα κομμάτι πηλό όλο σου τον εαυτό. Το πάθος για την κεραμική και η αίσθηση της δημιουργίας, ώθησε την Κατερίνα να ανοίξει το «KAT. STUDIO. HANDMADE CERAMIC CREATIONS».

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Η τέχνη της κεραμικής

Η πρακτική μου επικεντρώνεται στη σύνθεση εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας όχι μόνο την κεραμική αλλά και άλλου είδους υλικά που χρησιμοποιούνται στο χώρο μας. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύνθεση χρωμάτων, η υλικότητα και οι σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των διαφορετικών υλικών και του θεατή. Εκτός από την κατεύθυνση μου στον τομέα της γλυπτικής, ειδικεύτηκα και στην εκπαίδευση. Έλαβα μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και τώρα πλέον, βρίσκομαι στην Κύπρο για νέες συνεργασίες και νέα μονοπάτια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολούμαι με την κεραμική, κυρίως με τη μέθοδο χτισίματος με το χέρι. Μου αρέσουν όλες οι τεχνικές της κεραμικής φυσικά, γιατί η κάθε μια τεχνική σου δίνει άλλα αποτελέσματα. Οι αγαπημένες ή ίσως αυτές που χρησιμοποιώ εγώ περισσότερο είναι coil and slap technique.

Το κλειδί της ελευθερίας μου

Για εμένα πια, δεν είναι απλά μία ασχολία η τέχνη της κεραμικής. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, αλλά και της επαγγελματικής μου πορείας. Ως κίνητρό μου, θα έλεγα τις σπουδές μου, τα χρόνια που ήταν γεμάτα με υλικά, ιδέες, εργαστήρια και πολλές συνεργασίες που η εμπειρία μου, μου έδωσε το κλειδί να νιώσω ελεύθερη. Ένα μέσο που με κάνει ακόμη να αποκόπτομαι από την πραγματικότητα, να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα (αυτό κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας του υλικού) και να χρησιμοποιώ ένα υλικό το οποίο είναι βιώσιμο, αλλά και ανακυκλώσιμο.

Η φωλιά του καλλιτέχνη

Πολύ σημαντικός είναι ο εργασιακός χώρος. Το εργαστήριο, είναι η φωλιά του καλλιτέχνη. Για αρχή, έχω δημιουργήσει το χώρο μου, στο σπίτι μου και αδημονώ να δημιουργήσω το εργαστήριο μου, στην πόλη με το πέρασμα του χρόνου. Πλέον ζω και εργάζομαι στη Λευκωσία, για μια νέα αρχή στο νησί μας.

“KAT. STUDIO. Handmade Ceramic Creations”

Το “KAT. STUDIO. Handmade Ceramic Creations”, προσφέρει διάφορα αντικείμενα χειροποίητα, βιώσιμα και μοναδικά. Τίποτα πιο όμορφο για δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ξεκίνησε από μικρές παραγγελίες καθώς και μεγάλες. Με το νέο έτος, θα ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια, για να μπουν οι παραγγελίες της χρονιάς σε μια σειρά. Ποιότητα και εμπιστοσύνη είναι μεγάλο κομμάτι της συνεργασίας μας με one-off πελάτες αλλά και με τους πελάτες που παραγγέλνουν μεγάλη ποσότητα λόγω εκδηλώσεων. Προσφέρω τη δυνατότητα να μπορεί ο πελάτης, να διαλέξει από μια γκάμα αντικειμένων τα αγαπημένα του σχέδια και να δημιουργήσουμε μαζί, με τα χρώματα της αρεσκείας του.

Αρχίζει να χάνεται

Η τέχνη της κεραμικής στο νησί μας, θα έλεγα ότι έχει αρχίσει να χάνεται σε σύγκριση με χρόνια πριν. Αν το δούμε από τον αρχαίο πολιτισμό μέχρι σήμερα, δε χρησιμοποιούμε τόσο τα κεραμικά αντικείμενα είτε χρήσης, είτε διακοσμητικά. Τα τελευταία, όμως χρόνια και κυρίως μετά την έξαρση της πανδημίας, ο κόσμος γύρισε τα μάτια του, στην ψυχή του και στα ανθρωπιστικά, περισσότερο από πριν. Μπορώ να πω, ότι υπάρχει μεγάλη στήριξη από τον κόσμο. Ιδιαίτερα σε περιόδους γιορτών ή για μεγάλες εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις, γενέθλια, γιορτές και επετείους, υπάρχει αρκετή δουλειά..

Ο δημιουργός της

Η κάθε τέχνη είναι μοναδική, καθώς και ο δημιουργός της. Καμία τέχνη δεν μπορεί να συναγωνιστεί την άλλη. Είναι όλα θέμα αισθητικής, επικοινωνίας του ίδιου του δημιουργού με την ύλη και το μέσο του, καθώς και του χρέους του απέναντι στην κοινωνία. Η Κατερίνα Μιντή, όσον αφορά την καλλιτεχνική της πρακτική, προσπαθεί να διευρύνει τις γνώσεις της, στις μεθόδους καλουπιού για νέα προσέγγιση στο brand της. Ενώ παράλληλα, για να συνεχίσει την εξάσκηση της εκπαίδευσης, συνεργάζεται με το «AR- TAKAMA, School of Art» στη Λευκωσία, κάνοντας μαθήματα σε παιδιά μικρής ηλικίας. Όσο για τα μελλοντικά της πλάνα, σίγουρα έρχονται νέα βήματα, νέος χρόνος και νέες δημιουργίες. Το «KAT. STUDIO. Handmade Ceramic Creations», είναι ένα στούντιο κεραμικής που προωθεί την ελευθερία, της έκφρασης.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news