«Προσφέρουμε στο Παραλίμνι, τον τόπο που μεγαλώσαμε»

Η Νεολαία Δήμου Παραλιμνίου μετράει δέκα χρόνια ζωής, δημιουργώντας έργα που υλοποιήθηκαν μέσα από τα όνειρα, τον προγραμματισμό και τον εθελοντισμό των νέων του Παραλιμνίου, που με όρεξη και ζήλο έφτιαξαν αυτά που ονειρεύτηκαν. Σήμερα, τα παιδιά που απαρτίζουν τη Νεολαία Παραλιμνίου συνεχίζουν την πορεία που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές. Στο περιοδικό Volt απαντάνε στις ερωτήσεις για όσο αφορά τα έργα τους μέσα στα χρόνια, τα πλάνα τους για τη συνέχεια και που ξεκινούν και τελειώνουν τα όνειρα τους.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Η ενεργή δράση της Νεολαίας ∆ήμου Παραλιμνίου μετράει σήμερα 10 χρόνια και είναι ένα από τα πιο δραστήρια και επιτυχή σύνολα Νεολαίας Παγκύπρια. Μιλήστε μας για τις καθοριστικές αλλαγές που έγιναν μέσω της δράσης της Νεολαίας όλα αυτά τα χρόνια.
Φέτος συμπληρώνονται αισίως 10 χρόνια από την ίδρυση της Νεολαίας Δήμου Παραλιμνίου. Στα 10 αυτά χρόνια, η Νεολαία κατάφερε να εξελιχθεί ως το μεγαλύτερο και πιο ενεργό εθελοντικό σύνολο νέων στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται ενεργά σε τομείς που αφορούν κοινωνικά θέματα, όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, η υγεία, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία, το περιβάλλον, τα έργα και άλλα πολλά. Αυτό όμως δεν πραγματοποιήθηκε «εν μία νυχτί». Αποτελεί τον καρπό σκληρής και εντατικής δουλειάς, από δεκάδες εθελοντές/ νέους. Στη Νεολαία, συνδυάζουμε την παραγωγή έργου με την ψυχαγωγία, δημιουργώντας έτσι ένα εύφορο κλίμα, όπου τα μέλη έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κόσμο, να κάνουν φίλους, να ανταλλάξουν ιδέες, και να εργαστούν εν τέλει για την προώθηση των ιδεών αυτών. Μιλώντας για καθοριστικές αλλαγές, η Νεολαία κατάφερε αυτό που έλειπε από το Παραλίμνι. Πέρα από τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς, η Νεολαία αποτελεί πλέον βήμα λόγου και έκφρασης για τους νέους της περιοχής.

Η Νεολαία ∆ήμου Παραλιμνίου είναι η φωνή των νέων. «Ακούγεται» η φωνή αυτή από τα αρμόδια άτομα στις θέσεις διοίκησής και εξουσίας;

Όπως πολύ σωστά το θέσατε, η Νεολαία Δήμου Παραλιμνίου είναι η φωνή των ενεργών νέων του Δήμου μας. Κρίνοντας από την ονομασία του συνόλου, θα μπορούσε κάποιος σωστά να εκτιμήσει ότι η Νεολαία αποτελεί γόνο του Δήμου Παραλιμνίου, στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξη μας, αφού χωρίς τη συνεχή στήριξή του, τίποτα δε θα ήταν εφικτό. Οπότε ναι, η φωνή των νέων βρίσκει ανταπόκριση από τα αρμόδια άτομα στις πλείστες των περιπτώσεων. Με την φωνή μας φέτος καταφέραμε να δείξουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επόμενοι. Δείξαμε στην πράξη ότι θέλουμε πολιτισμό, κουλτούρα και έργα μέσα από τις εκατοντάδες δράσεις μας.


Ποια είναι η σχέση συνεργασίας της Νεολαίας ∆ήμου Παραλιμνίου με το ∆ήμο Παραλιμνίου; Πώς αυτό συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Νεολαία;
Όπως προαναφέραμε, η Νεολαία αποτελεί γόνο του Δήμου, οπότε η σχέση συνεργασίας μας, είναι άψογη. Παρά τη διαφορετική προσέγγιση σε κάποια θέματα, όπως και σε κάθε οικογένεια, με διάλογο, πείσμα και καλή διάθεση, ξεπερνούμε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει.
Η Νεολαία ∆ήμου Παραλιμνίου δημιούργησε το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Κύπρου που έγινε θεσμός τα τελευταία χρόνια. Τι να περιμένουμε αυτή τη χρονιά από το φεστιβάλ;
Θεωρώ ότι δε χρειάζονται συστάσεις για τις δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις μας, οι οποίες δεν είναι άλλες φυσικά από το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου και το μουσικό φεστιβάλ MoonWalk. Αποτελούν και οι δύο ορόσημο πολιτισμού, ενώ έχουν αγαπηθεί και αγκαλιαστεί από χιλιάδες κόσμο. Φέτος θα έχουμε το 9ο Θερινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Καρδιά του Πρωταρά, με την μεγαλύτερη οθόνη της Κύπρου. Φέτος, οι μηχανικοί της Νεολαίας μας κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας, μέσω των διάφορων ενεργειών που έπραξαν. Επιπρόσθετα θα έχουμε ανανεωμένο VIP εξώστη όπου οι θεατές θα μπορούν να κάνουν προκράτηση θέσεων προσφέροντας στον συνάνθρωπο, εφόσον τα έσοδα αυτά θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το «Film Festi- val» για εμάς είναι κάτι σαν την κατασκήνωση των προσκόπων, μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε νέους εθελοντές κοντά μας, για να τους δείξουμε τον δρόμο και να κρατήσουμε ζωντανή την Νεολαία Δήμου Παραλιμνίου.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τη δημιουργία ενός από των μεγαλύτερων street music φεστιβάλ της Κύπρου, το MoonWalk. Υπάρχουν κάποιες νέες ενέργειες τις οποίες να περιμένουμε να δούμε στο φετινό φεστιβάλ;

Όσο αφορά το μεγαλύτερο Street Music Festival της Κύπρου, το «MoonWalk 2023 – Blue Moon Edition» θα έχουμε περισσότερους από 132 μουσικούς σε μια ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ακτογραμμής για να μπορέσουμε έτσι να υποδεχτούμε περισσότερους από 15 χιλιάδες θεατές. Φέτος θέτουμε σημείο εκκίνησης το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πλησίον της Μαρίνας Παραλιμνίου και φτάνουμε μέχρι την παραλία του Fig Tree Bay. Ο τόπος μας έχει την τύχη να έχει ένα από τους ωραιότερους πεζόδρομους της Κύπρου, που πλαισιώνεται από τα καλύτερα και καταγάλανα μεσογειακά νερά της Ευρώπης επιτρέποντας χωρίς κανένα εμπόδιο την διέλευση όλου το κόσμου ακόμη και τους συμπολίτες μας με αναπηρίες. Όλα τα προαναφερθείσα, αποτελούν τον στόχο της Νεολαίας Παραλιμνίου, να αναδείξουν την ομορφιά του τόπου μας. Επιπρόσθετα, η Νεολαία Παραλιμνίου αποφάσισε να αφιερώσει το φετινό Moonwalk εις μνήμη της αείμνηστης μεγάλης φωνής της Κύπρου, Κυριακούς Πελαγίας εκ Παραλιμνίου.

Όσον αφορά τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, υπάρχουν κάποιες δράσεις στα μελλοντικά πλάνα της νεολαίας;
Απώτερος σκοπός της Νεολαίας, ήταν εξαρχής η γνωριμία και η κοινωνικοποίηση των νέων του τόπου μας. Οι νέοι το πρώτο πράγμα που ψάχνουν είναι «ζωή» που μεταφράζεται σε ψυχαγωγία, την αγωγή της ψυχής! Καταφέρνουμε να φέρνουμε κοντά νέους δίδοντας τους την ευκαιρία να εργαστούν εθελοντικά χαρίζοντας τους απίστευτες εμπειρίες. Φέτος, ως κύρια ψυχαγωγική δράση θα θέλαμε να επαναλάβουμε την εκδήλωση μας «Παίζει Πάρτυ στο Χωρκό» όπου καταφέραμε να φέρουμε ξανά τους νέους της περιοχής στο κέντρο του Δήμου μας λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και μέσω έξυπνων παιχνιδιών να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά. Όσο για τον πολιτισμό, έχουμε αρκετές ιδέες που ελπίζουμε να τις κάνουμε πράξη μετά το MoonWalk!

Υπάρχει κάποιο φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελεί η Νεολαία Παραλιμνίου; Αν ναι, ποιες είναι οι δράσεις της;

Παρόλο που δεν αποκαλούμαστε φιλανθρωπικός οργανισμός, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φιλανθρωπία αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό μιας υγειούς κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο, επιτελείται και φιλανθρωπικό έργο μέσω διαφόρων εκδηλώσεων όπως το «Κανένα παιδί χωρίς δώρο», η παιδική Θεατρική παράσταση κάθε Γενάρη αλλά και με το να διαθέσουμε τα έσοδα από κάποιες εκδηλώσεις σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Η Νεολαία ∆ήμου Παραλιμνίου έχει έντονη περιβαλλοντική δράση, όσον αφορά τον καθαρισμό των Παραλίων αλλά και τις οργανωμένες δενδροφυτεύσεις που έχουν γίνει. Πείτε μας λίγα λόγια για την αυτή τη δράση αλλά και για το όραμα που έχουν οι νέοι του ∆ήμου για το περιβάλλον.

Μία από τις τρεις επιτροπές της Νεολαίας είναι η Περιβάλλοντος και Έργων. Θεωρούμε πολύ σημαντική την προστασία του περιβάλλοντος, για αυτό στοχεύουμε στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, όχι μόνο των νέων, αλλά και όλων των δημοτών, μέσω των εκδηλώσεων που αναφέρατε. Οραματιζόμαστε έναν πράσινο δήμο, με καθαρές παραλίες και πάρκα, τα οποία θα απολαμβάνουμε όλοι, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στα παιδιά μας να μεγαλώσουν με την ίδια σχέση με τη φύση όπως και εμείς. Αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Εδώ και 6 χρόνια διοργανώνεται το συνέδριο «∆ια Βίου…Γονείς» μέσο της νεολαίας. Τι αποσκοπεί αυτό;

Η Νεολαία, έχοντας υπόψιν την ανάγκη των νέων γονιών για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, μερίμνησε ώστε να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των ειδικών στο συγκεκριμένο τομέα σε διάφορες πτυχές όπως η ψυχολογία, (…). Μέσω του συνέδριου προσπαθεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός
υγιούς θεσμού της οικογένειας έτσι ώστε να ωφεληθεί η επόμενη γενιά του τόπου μας.

Τι να περιμένουμε από τη Νεολαία στο μέλλον; Ποιες ενέργειες θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;

Κύριο μας μέλημα είναι να φέρνουμε κοντά όλο και περισσότερους νέους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί αρχικά η ζωή και το έργο της Νεολαίας. Η Νεολαία θα προσπαθήσει να κρατήσει το ίδιο πρόγραμμα που δημιούργησε φέτος και για αυτό θα χρειαστούμε την βοήθεια από ακόμα περισσότερους ενεργούς νέους, που έχουν ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες. Ευελπιστούμε ότι με την τελευταία δράση του καλοκαιριού, το MoonWalk 2023, θα κατορθώσουμε να φτάσουμε αισίως τους 150 εθελοντές. Αν τα καταφέρουμε, ο στόχος μας για 13 δράσεις τον χρόνο θα παραμείνει ζωντανός. Γι’ αυτό το λόγο, η Νεολαία προσκαλεί τους νέους να γίνουν μέλη της και να συμμετέχουν ενεργά σε μια κοινότητα που προωθεί την αλληλεγγύη, την δημιουργικότητα και την αλλαγή. Όσο αφορά για το τι να περιμένετε από εμάς, σε λίγους μήνες έρχονται δημοτικές εκλογές και η Νεολαία πλέον έχει την γνώση, την ουδετερότητα και το ηθικό δικαίωμα να οργανώσει debate για μια καλύτερη και συγκροτημένη Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, με βασικό της όραμα το μέλλον των παιδιών της στην ίδια την επαρχία που μεγάλωσαν!