Προσφέρει το καλύτερο στα κατοικίδια σας

Ο Αδάμος Ζάρτηλα υπηρετεί την κτηνιατρική με πάθος αλλά και αγάπη για τα ζώα. Στην κλινική Adamos Zartilas Veterinary Clinic αντιμετωπίζει καθημερινά και με επαγγελματισμό από τα πιο απλά περιστατικά μέχρι τα πιο πολύπλοκα.

Αδάμο, αν και μικρός σε ηλικία έχεις διανύσει μια αξιοσημείωτη πορεία στην κτηνιατρική. Μπορείς να μας πεις σημαντικούς σταθμούς στην μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω κτηνίατρος. Πάντα είχα μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης με την φύση γενικότερα αλλά και με τα ζώα γι’ αυτό και το 2005 μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας, φοίτησα για ένα χρόνο στο McDaniel College Budapest. Ακολούθως παρακάθισα εισαγωγικές εξετάσεις όπου και έγινα δεκτός στο πρόγραμμα Κτηνιατρικής σχολής του University of Veterinary Medicine of Budapest. Ολοκλήρωσα το 3ο έτος των σπουδών μου με υποτροφία στη Βαρκελώνη της Ισπανίας στο Univiversitat Autόnoma De Bar- celona. Το 2012 αποφοίτησα με τον τίτλο του Doctorate Diploma of Veterinary Medicine (Dr.Vet). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου εργάστηκα για 18 μήνες στο Αττικό Νοσοκομείο ζώων στην Αθήνα, στο πλάι του διδάκτορα της Ιατρικής Αθηνών Μιχάλη Κατσιμπούλα, όπου απέκτησα τρομερή εμπειρία στη χειρουργική καθώς και στην διαχείριση πολύπλοκων παθολογικών περιστατικών. Από τον Μάιο του 2014 εργάζομαι στη δική μου κτηνιατρική κλινική ‘Adamos Zarti- las Veterinary Clinic’ όπου με την ομάδα μου παρέχω υπηρεσίες υγείας σε ζώα συντροφιάς. Είμαι επίσης εγγεγραμμένος στο μητρώο κατόχων πιστοποιητικων Παθολογίας μικρών ζώων του International School of Veterinary Postgraduate Studies με τον τίτλο GPCert(SAM), 2019. Διετέλεσε μέλος του Κτηνιατρικού Συμβουλίου (Κ.Σ) Κύπρου και από τον Δεκέμβριο του 2020, παρακολουθεί μαθήματα υπερήχου στο International School of Veterinary Postgraduate Studies.

Τι υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος στο κτηνιατρείο σου;

Στο κτηνιατρείο παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες υγείας που μπορεί να παρέχει μια σύγχρονη κλινική. Υπάρχουν όλα τα μέσα για τη σωστή διερεύνηση των περιστατικών που μας επισκέπτονται καθημερινά όπως ορμονολογικούς, βιοχημικούς και αιματολογικούς αναλυτές αίματος, ακτινολογικό, υπέρηχο κ.α. Έχουμε τις υποδομές για να μπορούμε να νοσηλεύσουμε μέχρι σαράντα ζώα. Και όπως καταλαβαίνεται δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το χειρουργείο μας μέσα στο οποίο περνούμε τις πιο πολλές ώρες της ημέρας. 

Τι περιστατικά αντιμετωπίζεις πιο συχνά στο Κτηνιατρείο;

Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά περιστατικά, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο πολύπλοκα τόσο σε χειρουργικό όσο και σε παθολογικό επίπεδο. Από ένα εμβόλιο μέχρι χημειοθεραπείες και από μια απλή συρραφή ενός τραύματος σε περικαρδιεκτομές και μεταμοσχεύσεις δέρματος.

Πως κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους;

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται πάντα με τη γνώση και την ειλικρίνεια μας. Έχουμε επενδύσει στη νέα τεχνολογία και στους πιο σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων των μικρών μας φίλων και φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για νέες μεθόδους με σεμινάρια και μεταπτυχιακές εκπαιδεύσεις. Είμαστε πάντα ειλικρινείς με τους ιδιοκτήτες και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κατανοήσουν την κατάσταση του κατοικίδιου τους αφού τις πλείστες φορές η θεραπεία δεν ολοκληρώνεται στην κλινική αλλά συνεχίζεται και στο σπίτι.

Oι συνθήκες πανδημίας και lock down δημιούργησαν σε κάποιους την ανάγκη να έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους. Πιστεύεις στην ψυχοθεραπευτική δύναμη των ζώων;

Σίγουρα ένα κατοικίδιο θα μπορούσε να μας προσφέρει πάρα πολύ αγάπη και τρυφερότητα. Αλλά για να μπορέσει να μας τα προσφέρει αυτά πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε χρόνο και αγάπη. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε ένα κατοικίδιο με επιπολαιότητα αλλά με τη σοβαρότητα του θα ήθελα να αποκτήσω ακόμη ένα παιδί! Φυσικά και πιστεύω στην ψυχοθεραπευτική ιδιότητα των ζώων. Αυτή τους η ιδιότητα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη αφού τα ζώα είναι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι χαμογελούν ή συνεχίζουν να ζουν.

Για κάποιους η φιλοζωία φέρει την ταμπέλα της «μόδας» ενώ ακούμε και το «εδώ δεν έχουν να φάνε οι άνθρωποι και εσείς μας λέτε για τα ζώα;». Ποια η άποψή σου και για το κεφάλαιο «φιλοζωία».

Η φιλοζωία είναι κάτι που απουσιάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τη χώρα μας. Μέσω του επαγγέλματός μου, έχω δει πολλά. Ζώα πυροβολημένα, μαχαιρωμένα, σκελετωμένα, άρρωστα λόγω ολιγωρίας ή και αδιαφορίας. Από την άλλη όμως, έχω δει ανθρώπους με κανένα συμφέρον να τα μαζεύουν, να τα περιθάλπουν και στο τέλος να τους βρίσκουν ένα καλό και παντοτινό σπίτι. Το θετικό όμως είναι ότι οι νέοι είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι από τους μεγαλύτερους και πιο υπεύθυνοι. Έχουν τα ζώα τους σαν μέλος της οικογένειάς τους, και τα αγαπούν και τα φροντίζουν όπως τον καλύτερο τους φίλο. Όσον αφορά το μήνυμα «εδώ δεν έχουν να φάνε οι άνθρωποι και εσείς μας λέτε για τα ζώα;» νομίζω δεν ισχύει. Είναι ξεκάθαρα θέμα ευσυνειδησίας και ευαισθησίας. Δεν άκουσα πότε κανένα να λέει σήμερα έσωσα ένα άνθρωπο άρα αφήνω αυτό το ζώο να πεθάνει ή το αντίθετο.

Γεώργιου Γρίβα Διγενή, 31, Σωτήρα, T: 23 828882