Ο σύμμαχος μας στην σωστή φροντίδα των ποδιών

Η ποδίατρος Σκεύη Κίμωνος αποτελεί τον σύμμαχο μας στην σωστή φροντίδα των ποδιών. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας δίνει συμβουλές πως να βάλουμε “γερές βάσεις” για την υγεία του ποδιού μας.

Σκεύη, ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν να σπουδάσεις ποδιατρική:

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το να ασχολούμαι με ένα επάγγελμα το οποίο μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε άτομα που το έχουν ανάγκη είναι κάτι το οποίο με ικανοποιεί και με γεμίζει σαν άνθρωπο. Στην πορεία όμως και μετά από μελέτες γύρω από το ποιός κλάδος με εκφράζει περισσότερο, κατέληξα στην ποδιατρική. Η ποδιατρική είναι ένας τομέας της ιατρικής που επικεντρώνεται στη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τα κάτω άκρα. 

Πού σπούδασες, πόσο καιρό δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά και ποιά ήταν τα πρώτα βήματα που ακολούθησες μετά τις σπουδές σου;

Σπούδασα ποδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Salford από το οποίο αποφοίτησα το 2016. Κατά την διάρκεια της φοιτητικής μου πορείας απέκτησα σημαντική εμπειρία σε διάφορες κλινικές και νοσοκομεία στην Αγγλία και στη Γαλλία. Από τον Ίανουάριο του 2017 εξασκώ το επάγγελμα του ποδίατρου και διατηρώ τη δική μου ποδιατρική κλινική στη Σωτήρα Αμμοχώστου. Επιπρόσθετα, είμαι η αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων από το 2017.

Ποιά είναι η διαφορά ενός Ποδίατρου από έναν Ποδολόγο: 

Καμία απολύτως διαφορά. Ο επαγγελματίας υγείας που ονομαζόταν ποδίατρος μετονομάστηκε σε ποδίατρος-ποδολόγος έπειτα από ψήφιση νομοσχεδίου (Αρ. 75 (Ί)/2013), για σκοπούς κυρίως διευκρινιστικούς και προς αποφυγή σύγχυσης με τον κλάδο της Ίατρικής. Παρόλα αυτά, ο ποδίατρος- ποδολόγος παραμένει ο ίδιος επαγγελματίας υγείας με τα ίδια προσόντα και δράση όπως και πριν.

Με τι ακριβώς ασχολείται ένας ποδίατρος και τι υπηρεσίες μπορεί να βρεί κάποιος ερχόμενος σε εσένα;

Ο ποδίατρος είναι ο σύμμαχος σας για τη σωστή φροντίδα των ποδιών σας. Συγκεκριμένα, ο ποδίατρος ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τα κάτω άκρα. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, και βοηθά στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση τυχόν προβλημάτων στα πόδια καθώς λειτουργεί τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά. Επίσης, συνεργάζεται στενά με άλλους επαγγελματίες υγείας και μπορεί να παραπέμψει σε αυτούς ασθενείς όταν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες με τις οποίες ασχολείται ένας ποδίατρος αφορούν δερματικές παθήσεις, παθήσεις νυχιών (ονυχομυκητίαση, ονυχοκρύπτωση), τύλοι (κάλοι) και σκληρότητες δέρματος, μυρμηγκιές/σκάθαροι, πρόληψη και αντιμετώπιση διαβητικού ποδιού, αθλητικές κακώσεις, νευρολογική και αγγειακή αξιολόγηση, ποδο-παιδιατρική, εμβιομηχανική αξιολόγηση του ποδιού (πλατυποδία, βλαισοποδία, ανισοσκελία).

Ποιές είναι οι πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες σας επισκέπτονται οι ασθενείς;

Οι πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες με επισκέπτονται οι ασθενείς είναι οι παθήσεις των ονύχων όπως ονυχομυκητίαση και είσφρυση όνυχος (νύχια που εισχωρούν στο δέρμα), καθώς επίσης και παθήσεις της επιδερμίδας όπως μυρμηγκιές και κάλοι. Αυτό γίνεται πιο συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αναφορικά με τις επισκέψεις παιδιών, οι συνηθέστερες αιτίες επίσκεψης είναι η πλατυποδία, η κοιλοποδία και η ανισοσκελία. Περαιτέρω, σημαντικός είναι και ο αριθμός ασθενών, κυρίως αθλητών, οι οποίοι με επισκέπτονται με σκοπό την κατασκευή ορθοπεδικών πάτων οι οποίοι αποσκοπούν στη σταθεροποίηση, στήριξη και διόρθωση διαφόρων δυσμορφιών και παθολογικών καταστάσεων του κάτω άκρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις στον ποδίατρο γίνονται συχνότερα για θεραπευτικούς και όχι για προληπτικούς λόγους, κάτι το οποίο δεν συνιστάται αφού ο ρόλος της πρόληψης είναι σημαντικός.

Δημοκρατίας 23A, Σωτήρα, T: 99 199034