«Πίσω από κάθε πρόβλημα κρύβεται μια ευκαιρία»

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Μαρία Τσιβίκα μιλάει για τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα από τη συγγραφή της αλλά και το νόημα της δικιάς της ζωής…

Η Μαρία Τσιβίκα είναι από τους λίγους συγγραφείς παιδικών βιβλίων που αγαπιέται τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους. Με το πρώτο της παραμύθι «Ο Βασιλιάς Προβληματάς» κατάφερε να μας συναρπάσει τόσο με την ευρηματικότητά και την περιγραφή της όσο και με τα πολύ δυνατά μηνύματα που προσφέρει. Στην πρώτη εβδομάδα το παραμύθι εξαντλήθηκε και προχώρησε σε δεύτερη έκδοση. Στην συνέχεια μεταγράφτηκε στον κώδικα Braille και πρόκειται πολύ σύντομα να μπει στις βιβλιοθήκες των σχολείων αλλά και να μεταφραστεί στη νοηματική γλώσσα. Αυτό τον μήνα κυκλοφορεί το δεύτερο της παραμύθι το «Δώρο Ζωής, για 1 και 2 και 3 και 1013» και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει την επιτυχία του πρώτου. Όσοι είχαν την ευκαιρία να την γνωρίσουν ξέρουν πολύ καλά πως η Μαρία Τσιβίκα εκπέμπει θετικότητα και αισιοδοξία. Ποτέ δεν τα βάζει κάτω και αν χρειαστεί να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ιδέα συγγραφής ενός παιδικού παραμυθιού γεννήθηκε πριν από 4 χρόνια. «Ήθελα να γράψω ένα παραμύθι για τη θαλασσαιμία, το οποίο να διώχνει όλα τα μαύρα σύννεφα που άδικα επισκιάζουν την πάθηση αυτή και να αναδεικνύει όλες τις ομορφιές που έχουν στις ψυχές τους οι άνθρωποι με θαλασσαιμία». Η Μαρία κάνει ξεκάθαρο πως τα άτομα αυτά είναι ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, προσφέρουν, διαπρέπουν, ξεχωρίζουν και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους εμάς. Η ιδέα όμως αυτή παρέμεινε στο συρτάρι λόγω έλλειψης χρόνου.

«Μηδέν κακό, αμιγές καλού»

Μια μικρή περιπέτεια υγείας την ανάγκασε να αφήσει για λίγο το επάγγελμά της ως γυμνάστρια και να γίνει θεατής της ζωής της. «Η περιπέτεια που είχα στην υγεία μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω άλλες πτυχές του εαυτού μου, να αλλάξω, να εξελιχθώ, να βελτιωθώ σε όσα υστερούσα. Έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο, άρχισα να ασχολούμαι και με τα παιδικά βιβλία. Τότε ήταν και η στιγμή που άρχισα να γράφω. Όπως λέει και η γνωστή ρήση «μηδέν κακό, αμιγές καλού». Ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, θα πρέπει να το αποδεχόμαστε, να το αγκαλιάζουμε, να το αποκωδικοποιούμε και τότε μόνο θα καταλάβουμε πως πίσω από κάθε πρόβλημα κρύβεται μια ευκαιρία, μια ευλογία. Η ζωή είναι ο σοφότερος δάσκαλος, τα προβλήματα το μέσο διδασκαλίας και εμείς οι μαθητές». Η Μαρία λατρεύει τα παιδιά και τα παραμύθια όσο τίποτα άλλο. Μπορεί να περάσει ώρες ολόκληρες σε ένα βιβλιοπωλείο, χαζεύοντας τίτλους βιβλίων και μετροφυλλώντας τα, παρέα με την κόρη της, η οποία αποτελεί και την έμπνευσή της. Χάρη στη writing coach Μαρία Γούσιου και τα ψηφιακά της σεμινάρια συγγραφής, πήρε την απόφαση να γράψει το πρώτο της παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ο βασιλιάς Προβληματάς».

«Ο Βασιλιάς Προβλήματάς»

«Εμπνέομαι από τα παιδιά, από την γλύκα που έχουν οι ψυχούλες τους, τον αυθορμητισμό και την αγνότητα της καρδιάς τους. Ο βασιλιάς Προβληματάς είναι το πρώτο μου μωράκι και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ευγνώμων, τον Δεκέμβριο του 2020. Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τοποθέτησή του στις σχολικές βιβλιοθήκες και κυκλοφορεί επίσης σε E-book. Στο βιβλίο αυτό, ο μικρός Παναγιώτης καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μέρα αλλά προς στιγμήν αρνείται, αντιδρά με εγωισμό και θέλει να τρέξει μακριά από όλα όσα του συνέβησαν. Ο βασιλιάς Προβληματάς και ο πιλότος Απογνωσάκιας θα τον οδηγήσουν σε μια αξέχαστη περιπέτεια. Σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσει τη γατούλα Αποδοχούλα, τον ελεφαντάκο Αυτοπεποιθησάκια και στο τέλος θα συμπορευτεί με τον πρίγκιπα Προβληματισμό».

Τα μηνύματα που προσφέρει

«Η περιπέτεια του Παναγιώτη μαθαίνει στα παιδιά να μην δειλιάζουν και να αντιμετωπίζουν με αυτοπεποίθηση τις δυσκολίες, τους φόβους και τις ανησυχίες της καθημερινότητας. Αυτό συμβαίνει και στον κόσμο των ενηλίκων. Ο περισσότερος κόσμος κοιμάται με προβλήματα και ξυπνάει με προβλήματα. Τα κουβαλάει μέσα του και τα διαιωνίζει. Εγκλωβίζεται σε αυτά, αρνείται να τα αντιμετωπίσει και συχνά οδηγείται σε απόγνωση. Η αποδοχή είναι το παν, το κλειδί για να μεταμορφώσουμε τα όποια προβλήματά μας, όσο μεγάλα και αν φαντάζουν, σε μικρούς και ασήμαντους προβληματισμούς. Αν αλλάξουμε τις λέξεις και τις σκέψεις μας τότε θα αλλάξει και η ζωή μας».

Ο κώδικας Braille

Η Μαρία θεωρεί πως όλα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες πρέπει να έχουν ίση δυνατότητα και πρόσβαση σε βιβλία. Γι ́αυτό και όταν μια φίλη την έφερε σε επαφή με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη να γίνει μεταγραφή του παραμυθιού της σε Braille χωρίς δεύτερη σκέψη. Επιπρόσθετα η μουσική σχολή του Βασίλη Ευσταθείου και της Μαρίας Κωφού θα ντύσει μουσικά το βασιλιά της και θα τον μετατρέψει σε audiobook. Kάτι τέτοιο επίσης εξυπηρετεί τους ανθρώπους αυτούς. Επιπλέον, γίνεται μια προσπάθεια για μετάφραση και στην νοηματική γλώσσα.

Η επανέκδοση

Την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας εξαντλήθηκε η 1η έκδοση του παραμυθιού. Η Μαρία Τσιβίκα, όπως μας αναφέρει δεν περίμενε ο κόσμος να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει τόσο γρήγορα. «Τα συναισθήματά μου ήταν χαρά, ενθουσιασμός και συγκίνηση. Ήταν μια περίοδος όπου υπήρχε ένα μόνιμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μου. Έχω λάβει μπόλικη αγάπη και μηνύματα από τους αναγνώστες και τους ευχαριστώ από καρδιάς».

Η συγγραφή στη ζωή μου

Η συγγραφή για την Μαρία ξεκίνησε αγνά και διακριτικά, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό. «Με γεμίζει, με ολοκληρώνει, με ταξιδεύει. Μου έχει φανερώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα και έχει προσθέσει τα πιο φωτεινά χρώματα στην παλέτα της ψυχής μου. Σχεδόν καθημερινά αποζητώ τον χρόνο και τον χώρο όπου θα αποτυπώσω τις σκέψεις μου. Εύχομαι η σχέση αυτή να αποδειχθεί διαχρονική».

«Δώρο Ζωής»

Το νέο παιδικό βιβλίο της Μαρίας είναι το «Δώρο Ζωής, για 1 και 2 και 3 και 1013» και θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, επίσης από τις Εκδόσεις Ευγνώμων. Η ηρωίδα, η μικρή Ελπίδα, μαθαίνει μέσα από την προσφορά των γονιών της για ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές, επανειλημμένα και αμέτρητες φορές. Είναι μια ιστορία που περιγράφει με απλά λόγια τη διαδικασία της αιμοδοσίας, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή από κάθε μικρό, αλλά και μεγάλο αναγνώστη. Όπως μας λέει η συγγραφέας μέσα από αυτό το βιβλίο εύχεται να «σπείρει σποράκια» ευαισθητοποίησης, εθελοντισμού και ανιδιοτελούς αγάπης. «Καθημερινά οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες και οι Κύπριοι είναι πάντα εκεί, πέρα από τις προκλήσεις των καιρών, για να προσφέρουν απλόχερα λίγο από το αίμα τους. Ήθελα λοιπόν, να υπάρχει αποτυπωμένο ένα τεράστιο ευχαριστώ προς όλους αυτούς τους Σούπερ Ήρωες, τους είμαι βαθιά ευγνώμων. Το βιβλίο αυτό εκδίδεται με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, υπό την αιγίδα και με τη στήριξη του Κέντρου Αίματος, του Υπουργείου Υγείας Κύπρου. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις ενισχύουν τους σκοπούς και τις δράσεις του συγκεκριμένου Συνδέσμου».

Το μέλλον

Μελέτη, σεμινάρια και αρκετές δράσεις που σχετίζονται με τα 2 της βιβλία, συνθέτουν το άμεσο μέλλον της Μαρίας. Όπως μας αναφέρει πολύ πιθανόν να ακολουθήσει η μελοποίηση κάποιων στίχων και ένα ακόμη παιδικό βιβλίο και εμείς να της ευχηθούμε καλή επιτυχία.