Ο πρώτος καθηγητής στο Παραλίμνι

Αναδρομή στο χρόνο κάνουμε στο Volt και γράφουμε για τη ζωή και το βίο του Αδάμου Λοϊζου Τσολάκη, ενός ανθρώπου που χαρακτηριζόταν από ψυχικό πλούτο και ιδανικά. Ήταν γνωστός για τη πατριωτική του δράση, αλλά και για την άριστη επαγγελματική του καριέρα ως εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Της Ιωάννας Τζούλιου

Ο Αδάμος Λ. Τσολάκης ήταν ο πρώτος καθηγητής του Παραλιμνίου, ο οποίος ήταν φιλόλογος και ιστορικός. Υπήρξε ένας συμπαθέστατος άνθρωπος, με ευγενικά και ανθρωπιστικά αισθήματα, ο οποίος γεννήθηκε το 1935 στο Παραλίμνι. Δυστυχώς, «έφυγε» νωρίς, στην ηλικία των 43 ετών, το 1980 στο Αίγιο, όπου και διέμενε. Όσοι είχαν τη τιμή να τον γνωρίσουν, αναγνώριζαν πόσο άριστος εκπαιδευτικός ήταν και το πόσο είχε προσφέρει στο Παραλίμνι και στους ανθρώπους του. Αυτοί που τον γνώρισαν από κοντά, δεν θα ξεχάσουνε ποτέ την ευγενική μορφή του. Πρόκειται για μια προσωπικότητα η οποία έχει γράψει ιστορία με τον βίο και το έργο του.

Το 1960 είχε τελειώσει τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και αργότερα, το 1969-1970, είχε παρακολουθήσει μαθήματα πολιτικής ιστορίας στo Πάντειο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πέρα από το αξιοθαύμαστο έργο του και τη προσφορά του στην κοινωνία ως εκπαιδευτικός, ήταν και αξιόλογος συγγραφέας. Έγραψε και εξέδωσε δύο βιβλία ιστορίας με τίτλους «Πολιτική ιστορία της Νεωτέρας Κύπρου, τόμος Α’» και «Η Αχίλλειος πτέρνα της κρίσεως των σημερινών εν Κύπρω, αξιών». Εκτός από το Παραλίμνι, εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός και στο Τρίκωμο της Αμμοχώστου αλλά και στα Λεύκαρα. Συνεργάστηκε επίσης και με διάφορες εφημερίδες της Κύπρου, όπως «Ελευθερία» και «Φιλελεύθερος», στις οποίες δημοσίευε κείμενα ιστορικού περιεχομένου.

Η ατρόμητη και φλογερή του καρδιά δεν του επέτρεψαν να καθίσει με σταυρωμένα χέρια κατά τη περίοδο της εισβολής στη Κύπρο. Ήταν ένας έντιμος και αγνός πατριώτης, ο οποίος στάθηκε όρθιος και αγωνίσθηκε για τη πατρίδα του. Συμμετείχε σε διάφορες συγκεντρώσεις και παρελάσεις κατά της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, και ως συνέπεια των εθνικών του αγώνων, φυλακίσθηκε. Ολόκληρη η ύπαρξη του ήταν δοσμένη στη Κύπρο και στο θρυλικό ηγέτη της, τον Μακάριο. Για τα δικά του ιδανικά, διώχθηκε για να εγκαταλείψει την αγαπημένη του πατρίδα, τη Κύπρο, και βρήκε καταφύγιο στο Αίγιο της Ελλάδας.

Ακόμη και στο Αίγιο, ήταν πολύ σεβαστός από τους ανθρώπους, αφού με το έργο του, πρόσφερε όσο μπορούσε στην πόλη της Πελοποννήσου. Ο θάνατος του συγκλόνισε τους ανθρώπους που τον γνώριζαν τόσο στο Αίγιο, καθώς όσο και στη Κύπρο, διότι ο κόσμος εκτιμούσε πολύ τη προσφορά του στη κοινωνία, αλλά εκτός τούτου, έβλεπαν στο πρόσωπο του πόσο τιμούσε το μαρτυρικό νησί μας.

Ο Αδάμος Λ. Τσολάκης, πέθανε νέος, όμως αδιαμφησβήτητα, η ζωή του δεν μετριέται με τα χρόνια, αλλά με τη άξια επαίνου δράση του, με τη ατρόμητη προσωπικότητα του και με το έργο του για τη Κύπρο και τους ανθρώπους της, που είχαν ξεχωριστή θέση στη καρδιά του. Η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας για την αγαπημένη του μάνα πατρίδα. Καθίσταται ένας πραγματικός ήρωας και ένα αστέρι που έλαμψε, τόσο στην Επαρχία Αμμοχώστου, όσο και σε ολόκληρη τη Κύπρο.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news