Ο Μάριος Πρίαμος και ο γύρος του πλανήτη

Η Πέμπτη σεζόν του PASSENGER βρίσκεται προ των πυλών και ο Μάριος Πρίαμος είναι έτοιμος να μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη για ακόμη μια φορά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΝΈΤΤΟ ΛΟΥΚΑ

Φθάνοντας στον πέμπτο κύκλο του Passenger, τι καινούριο θα δούμε στην νέα χρονιά;

Με την νέα σεζόν και τα καινούργια επεισόδια, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινούργιους, κοντινούς αλλά και μακρινούς, προορισμούς. Σίγουρα η Ινδία, η Αμερική, η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι τα επεισόδια που θα ξεχωρίσουν φέτος κατά την γνώμη μου, μιας και είναι προορισμοί που έχουν να δώσουν στους ταξιδιώτες μοναδικές εικόνες και εμπειρίες, σε συνδυασμό με την τεράστια ιστορία και κουλτούρα που διαθέτουν.


Πόσο δύσκολο είναι να ετοιμαστεί ένα επεισόδιο Passenger; Έίμαι σίγουρος ότι το να κάνεις γυρίσματα σε ξένες χώρες είναι αρκετά δύσκολο και προϋποθέτει τεράστια οργάνωση μέχρι την υλοποίηση του.

Για να ετοιμάσουμε ένα επεισόδιο χρειαζόμαστε τεράστια προεργασία στο πού ακριβώς θα πάμε και στο τι θα κάνουμε στον εκάστοτε προορισμό.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πολύ καλά πριν καν ταξιδέψουμε, πολλά βασικά πράγματα και να μοιράσουμε τον χρόνο εργασίας, ανάλογα με το τι θέλουμε να βγάλουμε προς το φακό. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση λάθους δεν υπάρχει επιστροφή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι αλλά και οργανωμένοι για όλες τις μέρες των γυρισμάτων. Πολλές φορές συναντάμε δυσκολίες με την αστυνομία, τις τοπικές αρχές και τους νόμους κάθε χώρας. Όταν τελειώνουμε με τα γυρίσματα, η ομάδα μας χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα προετοιμασίας και δουλειάς, ώστε να έχουμε στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο επεισόδιο.

Υπήρξε στιγμή που ένιωσες ότι κάποιο επεισόδιο δεν προχωράει στην ολοκλήρωση του, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα;

Αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα στο ταξίδι μας στην Αυστραλία, καθώς οι νόμοι εκεί είναι πάρα πολύ αυστηροί. Μας απαγόρευσαν να χρησιμοποιήσουμε τα Drones και τις κάμερες σε παρά πολλά σημεία της χώρας και αυτό μας δυσκόλεψε στο να έχουμε το απαραίτητο υλικό για το επεισόδιο μας. Στο τέλος ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά και είχαμε το υλικό που χρειαζόμασταν.

Υπήρξε στιγμή που τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα σου ή κάποιου άλλου μέλους του συνεργείου;

 Δεν θα έλεγα ότι κινδυνέψαμε ιδιαίτερα σε κάποιο ταξίδι μας, γιατί πάντοτε σεβόμαστε τους κανόνες, τις θρησκείες, τα έθιμα και την διαφορετικότητα κάθε χώρας. Έτυχε να προσπαθήσουν να μας κλέψουν το πορτοφόλι, την τσάντα κτλ, όμως δεν είχαμε ποτέ κάποιο πραγματικά επικίνδυνο περιστατικό. Στα γυρίσματα της παραγωγής έχουμε πάντα κάποιον μαζί μας, ο οποίος είναι από την συγκεκριμένη χώρα, και αυτό μας βοηθάει στο να μην κάνουμε λάθος επιλογές σε αρκετά θέματα.

Ποια χώρα που έχεις επισκεφθεί, σε έχει συγκλονίσει περισσότερο;

Θα έλεγα με ευκολία το Βιετνάμ, καθώς είναι ένας μοναδικός προορισμός, με ιδιαίτερα μοναδικούς ανθρώπους. Είναι ένας προορισμός που συστήνω στους ταξιδιώτες χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου και του μυαλού μου ανήκει στο Βιετνάμ! Υπάρχουν άπειρα πράγματα να δει και να κάνει κάποιος ταξιδεύοντας. Σίγουρα κάποια στιγμή θα το επισκεφτώ ξανά.

Πρόσφατα επισκέφθηκες την Ίνδία μία χώρα πλούσια με τριτοκοσμικές και άθλιες συνθήκες. Τι μηνύματα σου άφησε;
Η Ινδία είναι για μένα ένα ταξίδι ζωής, ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος από
όλα όσα μπορούμε να φανταστούμε. Συναντήσαμε σε πολλά σημεία τις χώρας τριτοκοσμικές συνθήκες και παρά πολύ φτώχεια. Εκατομμύρια άστεγοι και κόσμος που, δυστυχώς, δεν έχει καν νερό, τις πλείστες φορές. Οι εικόνες για το πως ζουν είναι συγκλονιστικές. Χαραγμένο θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου η επίσκεψη
μας σε ένα τοπικό σχολείο. Εικόνες που δεν μπορεί να χωρέσουν στο μυαλό. Σχολεία χωρίς θρανία και καρέκλες σε άθλιες συνθήκες να φιλοξενούν αθώες παιδικές ψυχές. Στο επεισόδιο της Ινδίας ο κόσμος θα δει ολόκληρη την ιστορία να ξεδιπλώνεται και είμαι σίγουρος ότι, μετά από αυτό, αρκετοί θα αναθεωρήσουν πράγματα για τη ζωή.

Ποια χώρα θες να επισκεφθείς στο άμεσο μέλλον;

Το μυαλό μου ταξιδεύει στην Κολομβία και ευελπιστώ σε λίγους μήνες να βρεθώ εκεί για κάποια επεισόδια. Ψάχνοντας και μελετώντας την χώρα, παρατήρησα ότι υπάρχουν πολλά που ο κόσμος δεν γνωρίζει και θα ήταν ενδιαφέρον να τα μάθει.

Ποιες χώρες έχεις αγαπήσει περισσότερο και γιατί;

Αγαπημένες χώρες για εμένα είναι η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και η Κούβα. Και
αυτό έχει να κάνει κυρίως με τους ανθρώπους τους. Είναι πολύ ευγενικοί, γεμάτοι καλοσύνη και έτοιμοι να σε βοηθήσουν σε ότι χρειαστείς. Πέραν αυτού, είναι προορισμοί ιστορικής σημασίας, που ο κάθε ένας έχει τόσα πολλά να σου δώσει και σίγουρα να σε κάνει να δεις την ζωή, σε κάποια θέματα, με διαφορετική οπτική.

Θα σε ενδιέφερε να γράψεις ένα βιβλίο στο μέλλον και να μιλήσεις για τις περιπέτειες σου off και on camera;

Δεν θα έλεγα ότι έχω στο μυαλό μου να γράψω βιβλίο για τα ταξίδια και τις περιπέτειες μου στο άμεσο μέλλον. Προσπαθώ να μεταφέρω όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα ταξίδια μέσα από τον φακό της εκπομπής μου και έτσι όπως εγώ το βιώνω και το περνώ, θέλω ο τηλεθεατής να το βιώνει και να νιώθει ότι είναι μέρος και μέλος αυτού του ταξιδιού.


Ποια πιστεύεις θα είναι η κατάληξη του πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό και όλα δείχνουν ότι σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες στα επόμενα μας χρόνια. Ευελπιστώ να καταλάβουμε οι άνθρωποι πως ο κάθε ένας μας, με το δικό του λιθαράκι, μπορεί να αλλάξει την πορεία του πλανήτη μας, και να προσπαθήσουμε να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι προς το περιβάλλον. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν άμεσα οι ρυθμοί των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον.

Αν οι άνθρωποι επέλεγαν να ζήσουν με τις μηχανές, τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που θα τους απομάκρυνε από το φυσικό τους περιβάλλον και που το βλέπουμε σιγά-σιγά να γίνεται, εσύ πού θα ήθελες να βρισκόσουν;


Η τεχνολογία βρίσκετε στην ζωή όλων μας και τα βήματα ανάπτυξης της είναι τεράστια. Σε αυτό βρίσκω θετικά και αρνητικά και πιστεύω και είναι ένα θέμα για πολλές ώρες συζητήσεων. Ιδανικά θα επέλεγα ένα μέρος στην Καραϊβική, διπλά στην θάλασσα όπου θα μπορώ να κάνω καθημερινά καταδύσεις.