Ο ιδιαίτερος κύριος Χαμπουλλάς

Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ευγένιος Χαμπουλλάς σε μια απολαυστική συνέντευξη, μιλά μεταξύ άλλων για την Ανόρθωση, τον Κετσπάγια, τις βουλευτικές εκλογές, τα αμπελοπούλια και για το «Τι θα πεί ο κόσμος»!

Ανορθωσιάτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Και γεννιέσαι και γίνεσαι. Η Ανόρθωσις είναι κάτι περισσότερο από ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, είναι η Αμμόχωστος, οι ιδέες, τα ιδανικά, η ιστορία του Ελληνισμού και της Αμμοχώστου. Γι’ αυτό πολλοί στην πορεία γίνονται Ανορθωσιάτες.

Στο ξεκίνημα της προηγούμενης ποδοσφαιρικής σεζόν καθώς και καθόλη τη διάρκεια ο προπονητής της Ανόρθωσης αμφισβητήθηκε. Ωστόσο, η διοίκηση στήριξε έμπρακτα τον Κετσπάγια, παρά το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε, κυρίως μεταξύ των οπαδών της ομάδας. Νιώθετε δικαιωμένος γι’ αυτή τη στάση;

Αυτά συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν υπομονή και θέλουν από την πρώτη στιγμή αποτελέσματα και υπάρχουν και αυτοί που παραμένουν πιστοί στο πλάνο και στους στόχους και κάνουν ταμείο στο τέλος. Τόσο εμείς, όσο και η μάζα του κόσμου της Ανόρθωσις ανήκουμε σε αυτούς που στηρίζουν αυτό το μοντέλο και το ταμείο φέτος έγραψε, κύπελλο μετά από χρόνια ξηρασίας.

Πόσο σας επηρέασε η απουσία κόσμου στην προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο;

Είδαμε όλοι τι έγινε στα ημιτελικά και στον τελικό του κυπέλλου. Η στήριξη του κόσμου ήταν απερίγραπτη. Πραγματικά το #ΌλοιΜαζί το κάναμε πράξη. Η δύναμη της Ανόρθωσης είναι ο κόσμος της και πράγματι η απουσία του μας στοίχησε. Είμαι βέβαιος, και με την μέχρι τώρα κίνηση των εισιτηρίων διαρκείας, ότι φέτος ο κόσμος μας θα είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων μας.

Η Ανόρθωση θα έχει ενισχυμένο ρόστερ σε σχέση με τη προηγούμενη σεζόν ελέω και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων; Ποιες αλλαγές να περιμένουμε για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά;

Η προσπάθεια βελτίωσης και ενίσχυσης του ρόστερ δεν αποτελεί στατικό γεγονός, αλλά διαρκές. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για Ευρωπαϊκή διάκριση μας επιβάλει να ενισχύσουμε την ομάδα και να δίνουμε αλλαγές εκεί που εντοπίστηκαν αδυναμίες. Η αποχώρηση αρκετών ποδοσφαιριστών είναι ευκαιρία, μακριά από μεγάλα λόγια, να δημιουργήσουμε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό και δυνατό σύνολο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το ευρωπαϊκό σας ταξίδι;

Ο στόχος δεν είναι άλλος από ένα εισιτήριο στην φάση των ομίλων. Η μακρά αποχή μας έχει στοιχήσει και έχει συσσωρεύσει πολλά χρέη. Η ανάγκη για οικονομικές ανάσες είναι μεγάλη. 

Ακούγεται πως θα προχωρήσετε στη πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης του ποδοσφαιρικού τμήματος ή παραμένει ως έχει με τον Κετσπάγια να είναι ο απόλυτος άρχοντας των αποδυτηρίων; 

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε στο ψάξιμο για Αθλητικό διευθυντή και όχι γιαΤεχνικό διευθυντή. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συνεχώς εξελίσσεται και εξειδικεύεται. Δεν είναι απλά πέντε προπονήσεις και ένας αγώνας κάθε βδομάδα. Υπάρχουν σήμερα, δεκάδες άλλες παρεμφερείς και ουσιαστικές διαδικασίες που απαιτούνται να γίνονται και να παρακολουθούνται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η Ανόρθωσις προχωρά και εξελίσσεται. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το ποδοσφαιρικό τμήμα και να βάλουμε γερά θεμέλια για το μέλλον. Σε καμία περίπτωση δε θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα αποδυτήρια. Απόλυτος άρχων είναι ο Προπονητής.

Τι θα μπορούσατε να υποσχεθείτε στον κόσμο της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν;

Δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα λόγια, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε να διοικούμε και να υπηρετούμε τη “Μεγάλη Κυρία” με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της. Άλλωστε τους στόχους της ομάδας δεν τους καθορίζει ένα άτομο ή ένα ΔΣ αλλά η λαμπρή και ένδοξη πορεία της τα τελευταία 110 χρόνια.

Πως αντιδράτε στα αρνητικά σχόλια;

Δεν ασχολούμαι ούτε με κακεντρεχείς ούτε με κουτσομπόληδες. Υιοθετώ απόλυτα τα λόγια του Winston Churchill ότι: “Αν θες να φτάσεις στον προορισμό σου μη σταματάς για να ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαυγίζει”.

Ακούσατε ποτέ κάτι το οποίο είναι εντελώς αναληθές για εσάς; Αν ναι, τι;

Όταν επέστρεψα στην Ανόρθωση, κάποιοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την προσπάθεια μου ως μια νέα προσπάθεια για να διεκδικήσω εκ νέου βουλευτική έδρα. Διαψεύσθηκαν, γιατι εκείνοι που με γνώριζαν καλά
και ήξεραν τη μεγάλη μου αγάπη για την Ανόρθωση και την Αμμόχωστο απαντούσαν εκ μέρους μου.

Φέτος, δεν σας είδαμε να κατεβαίνετε ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει για εσάς;

Στη ζωή δεν πρέπει να έχουμε εμμονές, πρέπει να δεχόμαστε κάποια πράγματα και να προχωρούμε. Όταν έχασα το 2016 τη Βουλευτική έδρα έκανα την αυτοκριτική μου και προχώρησα. Δεν έχω κανένα παράπονο από τον κόσμο της Αμμοχώστου! Εξάλλου, η συμμετοχή μου στα κοινά δεν έχει σχέση με την επαγγελματική μου αποκατάσταση
ή την οικονομική μου ευρωστία. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και σήμερα νιώθω περήφανος που ηγούμαι της μεγάλης μου αγάπης, της Ανόρθωσης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά λόγω των πολλών οικονομικών υποχρεώσεων.

Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών;

Τα μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα αυτά της αντιπολίτευσης είχαν σοβαρές απώλειες, δικαιολογημένα μπορώ να πω. Από τη μια ο ΔΗΣΥ πλήρωσε τη φθορά της εξουσίας, αλλά και των πολλών σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας, από την άλλη η Αντιπολίτευση πλήρωσε την ανυπαρξία καθαρών προτάσεων για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Αρκετός κόσμος σας έχει συνδέσει με τα αμπελοπούλια. Τι έχετε να πείτε γι ́αυτό; Παραμένει μια μεγάλη αγάπη;

Το φθινόπωρο του 2015 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποβάλει αίτημα για επιλεκτική θήρευση του συγκεκριμένου είδους, το οποίο υπάρχει σε αφθονία και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός του. Προσωπικά, είχα αναλάβει σειρά επαφών για την επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και για να σταματήσει η εγκληματική πρακτική την οποία υιοθετούσαν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους, ακόμα και της αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας, η οποία τους ήθελε από τη μια να τρώνε και να “σπάζουν”, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, και από την άλλη να συμπορεύονται με (οικολογικές οργανώσεις) αμφιβόλων κινήτρων και να καταδιώκουν “απλούς” ανθρώπους της υπαίθρου, του μεροκάματου, ενώ επιλεκτικά εκεί που ήθελαν έκαμναν τα στραβά τα μάτια. Πέραν όμως αυτού, δηλαδή της υποκρισίας και της έλλειψης βούλησης να ρυθμιστεί το θέμα, εγώ θεωρώ εγκληματική την ανοχή να μου υποβάλουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τέτοιες οδηγίες, ενώ την ίδια ώρα σε χώρες, όπως η Γερμανία και Ολλανδία, δημιουργούνται κινήματα υπέρ της νομιμοποίησης της κτηνοβασίας ή για μείωση του ηλικιακού ορίου για αγοραίο σεξ, ενώ παράλληλα άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία συμπεριφέρονται για σκοπούς κατανάλωσης ή θέασης με πολύ βαναυσότερο τρόπο σε ζώα όπως τους Ταύρους και τις Χήνες. Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που μπορεί να μου υποδείξει να αλλάξω ωραίες συνήθειες και παραδόσεις, όποιο και να είναι αυτό το τίμημα που κάποιοι θα προσπαθήσουν και να μου επιβάλουν. 

Ποια η σχέση σας με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου; Πόσο συχνά έρχεστε και πως σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας όταν είστε εδώ;

Είναι η περιοχή που με μαγνητίζει επειδή νιώθω ότι βρίσκομαι πολύ κοντά στο σπίτι μου, το οποίο νοσταλγώ. Δεν μου αρέσει να επισκέπτομαι τα κατεχόμενα και δεν τα επισκέπτομαι γι’ αυτό, η παρηγοριά μου είναι η δημιουργία πολύ καλών σχέσεων και φίλων στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, στην οποία φιλοδοξώ όταν θα συνταξιοδοτηθώ να γίνω μόνιμος κάτοικος εκτός και αν μας βοηθήσει ο Θεός και απαλλαγούμε από τους βαρβάρους που κρατούν την κατεχόμενη μας πόλη και na επιστρέψω στο σπίτι μου στην οδό Ηρακλέους 81 κοντά στην εκκλησία του Σταυρού.