Ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι της Remedica

Ο CEO της φαρμακευτικής εταιρείας Remedica, Μιχάλης Νεοπτολέμου, άφησε την ασφάλεια της δημόσιας υπηρεσίας με σκοπό να κάνει αυτό που αγαπά. Στην πιο κάτω συνέντευξη αναφέρεται στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, για το χειρισμό της Remedica εν καιρώ κορονοϊού και τα πλάνα της εταιρείας αλλά και για τη στενή του σχέση με την Αμμόχωστο.

Κύριε Νεοπτολέμου ποια η σχέση σας με την επαρχία Αμμοχώστου; 

Από πολύ μικρός συνήθιζα να περνάω αρκετό χρόνο στην επαρχία Αμμοχώστου καθότι συγγενικό μου πρόσωπο είχε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα εδώ. Συνεπώς οικογενειακά περνούσα αρκετό χρόνο εδώ. Είχα την ευκαιρία από μικρή ηλικία να αναπτύξω αρκετές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους εδώ τις οποίες και διατηρώ.

Ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι πιο σημαντικοί σας σταθμοί στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή μου είναι τρεις, ο πρώτος όταν αποφάσισα να σπουδάσω – θυμάμαι ήταν μια πολύ σημαδιακή συζήτηση με τον πατέρα μου, ο οποίος έθεσε απλά ένα ερώτημα το οποίο ήταν και η αφετηρία για τη μετεξέλιξή μου, ο δεύτερος όταν αποφάσισα να κάνω οικογένεια και ο τρίτος όταν αποφάσισα να παραιτηθώ από τη Δημόσια Υπηρεσία και να ενταχθώ στην οικογένεια της Remedica.

Η επαγγελματική σας γνωριμία με την εταιρεία ξεκίνησε το 2014 ως στέλεχος της ανώτατης διοίκησης της Remedica. Το 2017 αναλάβατε το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου και δύο χρόνια αργότερα σας ανατέθηκε η θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του Ομίλου. Ήταν κάτι που το είχατε θέσει ως στόχο;

Αυτοσκοπός μου είναι πάντοτε να κάνω όσο πιο καλά και αποδοτικά την δουλειά μου. Από εκεί και πέρα και νοουμένου ότι υπάρχουν και οι ευκαιρίες τα υπόλοιπα έρχονται πιστεύω για τον κάθε άνθρωπο.

Συνυπολογίζοντας τις σκληρές και δύσκολες στιγμές που πέρασε η Κύπρος κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, η εταιρεία Remedica προέβη σε κάποιες ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Από την πρώτη στιγμή και όταν είχαμε αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης τρέξαμε να καταστρώσουμε σχέδιο τόσο για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την κοινωνία αλλά και τους εργαζόμενους μας και κατ’ επέκταση την απρόσκοπτη λειτουργία της Εταιρείας. Φανήκαμε τυχεροί που ένα από τα φάρμακα που παρασκευάζουμε ήταν στο πρωτόκολλο θεραπείας και έτσι με μεθοδικότητα μεριμνήσαμε να το έχουμε σε επαρκείς ποσότητες για την Κύπρο αλλά και να εξάγουμε και σε κάποιες άλλες χώρες. Στο λειτουργικό μέρος τώρα, είχαμε παραγγείλει για να παραχωρήσουμε δωρεά προς το Κράτος 10 αναπνευστήρες αλλά και 500 χιλιάδες μάσκες τα οποία και αναμένουμε ακόμη. Πέραν τούτου, βοηθήσαμε και άλλες εταιρείες να λειτουργήσουν παρέχοντας δωρεάν προστατευτικό εξοπλισμό αλλά και πρόσφατα κάποια σχολεία που είχαν ανάγκη από στολές και μάσκες που επίσης παρασχέθηκαν δωρεάν. Παραχωρήσαμε επίσης στον ΟΚΥΠΥ 68 χιλιάδες μάσκες και αναμένουμε να παραδώσουμε και άλλες όταν τις παραλάβουμε. Έγιναν πολλές άλλες ενέργειες βοήθειας προς την κοινωνία όπως η διάθεση του στόλου αυτοκινήτων μας αλλά και προσωπικού μας για τη διάθεση των φαρμάκων σε όσους το είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια της απαγορευμένης περιόδου πάντοτε σε συνεννόηση με τον Επίτροπο Εθελοντισμού. Επί του παρόντος λαμβάνουμε και άλλα αιτήματα βοήθειας από διάφορες κατευθύνσεις και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται. Η κοινωνία μας πέρασε μια πρωτόγνωρη δοκιμασία και θέλαμε να είμαστε εκεί όπως είναι και αυτή στο πλευρό μας τόσα χρόνια αγοράζοντας τα προϊόντα μας και στηρίζοντας μας.

Ποια είναι τα πλάνα της Remedica για το 2020; Πως αλλάζει η κατάσταση μετά την πανδημία;

Η Εταιρεία μας πέραν από κάποιους περιορισμούς που συναντήσαμε κατάφερε να βγει αλώβητη από τη δοκιμασία αυτή και έτσι οι στόχοι του οικονομικού μας έτους έχουν ξεπεραστεί. Η συνέχεια όπως κάθε χρόνο είναι ενδιαφέρουσα αλλά και γεμάτη προκλήσεις αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε και πάλι να εκπληρώσουμε τους στόχους μας με επιτυχία. Οι στόχοι για φέτος είναι αρκετοί όπως το διάνοιγμα νέων αγορών, ενίσχυση υφιστάμενων αγορών, επέκταση της γκάμας προϊόντων μας αλλά και η διαφορετικότητα. Να μην παραλείψω να αναφερθώ στον εκμοντερνισμό αλλά και την πρόσληψη ταλαντούχων ανθρώπων που θα μπορέσουν να προσδώσουν αξία σε ότι κάνουμε αλλά και να φέρουν προτάσεις για όσα δεν κάνουμε.

Θεωρείτε ότι είναι ανάγκη για τη Remedica να συμβαδίζει αλλά και να προπορεύεται στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης;

Θα έλεγα είναι αδήριτη ανάγκη και όχι απλά μια ανάγκη. Η εταιρεία είναι ταγμένη σε αυτό που κάνει και δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη και παραγωγή γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων και άρα θα πρέπει να είναι συνεχώς στην κούρσα της ανάπτυξης και της παραγωγής.

Επισκέπτεστε συχνά την επαρχία Αμμοχώστου; Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο;

Αρκετά συχνά, εδώ έχω πολύ καλούς φίλους που περνάω τις ώρες μου μαζί τους εποικοδομητικά αλλά και συγγενείς. Το μέρος μου αρέσει πολύ γιατί είμαι και δεμένος μαζί του από μικρή ηλικία και οι αναμνήσεις είναι πολλές.

Τι είναι αυτό που σας χαλάει τη διάθεση;

Είμαστε μικρή κοινωνία και δυστυχώς έχουμε πάντα την τάση να ασχολούμαστε με τους άλλους αντί με τον εαυτό μας αλλά και για το πως μπορούμε να αναπτυχθούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Πιστεύω αυτό είναι κάτι που χαλάει τη διάθεση όχι μόνο τη δική μου αλλά και πολλών.

Τι είναι αυτό που σας ηρεμεί;

Ο χρόνος που περνάω με την οικογένεια μου. Κάνουμε πράγματα μαζί και αυτό είναι ευχάριστο. Επίσης μου αρέσει η πολιτική αλλά και η ιστορία κάποιων προσωπικοτήτων.

Πως σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Με την οικογένεια, με φίλους αλλά και με κάποιες κοινές δραστηριότητες που έχουμε τον γιό μου και την κόρη μου.

Portfolio

Ακαδημαϊκά

Ακολούθησε ακαδημαϊκές και μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Μηχανολογικής Μηχανικής/Αεροδιαστημικής σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έλαβε και τον διδακτορικό του τίτλο PhD.

Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές αποκτώντας πολλούς άλλους τίτλους (Master Degrees) σε ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, ∆ημόσια ∆ιοίκηση, ∆ιοίκηση Ανθρώπινου ∆υναμικού & Οργανωτικής Συμπεριφοράς και στον Έλεγχο Στατιστικής ∆ιαδικασίας.

Η Remedica ως διαχρονικός Υποστηρικτής του Έρυρθού Σταυρού
Βραβείο “Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος” 2019 στην Remedica για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Επαγγελματικά

Απασχολήθηκε στη ∆ημόσια Υπηρεσία για πάνω από μία δεκαετία, συνεισφέροντας μέσα από διάφορα συγγράμματα και διαβουλεύσεις στους τομείς της Βιομηχανίας και της Τεχνολογίας.

∆ιετέλεσε ενεργό μέλος της ∆ιπλωματικής Υπηρεσίας της ∆ημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για περίπου έξι έτη.

Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε Πρόεδρος διάφορων Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και μέσα από τριμερείς διαλόγους με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε αριθμό νομοθετικών φακέλων.

Ο ∆ρ Νεοπτολέμου είναι επίσης Πρόεδρος του Συνδέσμου της Α ́ Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού

Αξιο αναφοράς είναι ο διορισμός του από το Υπουργικό Συμβούλιο. ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

Ταυτόχρονα είναι μέλος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους.

∆ιαθέτει τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού ∆ιευθυντή του Ομίλου Remedica και παράλληλα είναι μέλος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου της από το 2017 και τώρα Πρόεδρος του.

Διακρίσεις

Έτυχε ευρύτερης αναγνώρισης από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (European Banking Federation, Business Europe, European Consumer Organisation) για την προσφορά του στη νομοθετική θωράκιση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.

Ο ∆ρ. Νεοπτολέμου αποκόμισε μεγάλη διαπραγματευτική και οργανωτική εμπειρία μέσα από τη θητεία του στην ΕΕ κάτι που τον βοήθησε στη μετέπειτα πορεία του.

Προτού αποχωρήσει από τη ∆ιπλωματική Υπηρεσία, προχώρησε στη συνομολόγηση πρότασης για μία Εθνική Στρατιγική για την έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση (2013) καθώς και στη συναρμολόγηση πρότασης για μία Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό, και εφάρμοσε πρωτοπόρες δράσεις για την επίτευξη συνεργασίας με άλλα Κράτη στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.