Ουγκάντα – Της Κάτιας Μιχαηλίδου

Η Κάτια Μιχαηλίδου ταξιδεύει στην Ουγκάντα, το μαργαριτάρι της Αφρικής και μας περιγράφει τις εμπειρίες της.

Της Βέρας Κοσμά

Προορισμός:

Η Ουγκάντα, είναι μια από τις πιο γοητευτικές χώρες της Αφρικάνικης ηπείρου, της οποίας το ποικίλο τοπίο περιλαμβάνει τόσο τα χιονισμένα βουνά «Rwenzori» όσο και την τεράστια λίμνη «Βικτώρια». Η χώρα αυτή φέρει μέχρι σήμερα τη σφραγίδα του άγνωστου και της παρθένας φύσης. Σε αυτόν τον τόπο αισθάνεται κανείς εξερευνητής σαν τους παλιούς, για τους οποίους διαβάζαμε στα βιβλία μας. Η άγρια φύση της αποτελείται από χιμπατζήδες, καθώς και σπάνια πουλιά. Το Απομακρυσμένο Εθνικό Πάρκο Bwindi είναι ένα διάσημο ορεινό πάρκο με γορίλες, ενώ το Εθνικό Πάρκο Murchison Falls στα βορειοδυτικά είναι γνωστό για τον καταρράκτη ύψους 43μ αλλά και τους ιπποπόταμους.

Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό; 

Από την Κύπρο ταξιδέψαμε στο Ντουμπάι, ακολούθως στην Αιθιοπία και τέλος στην Καμπάλα, όπου είναι και η πρωτεύουσα της Ουγκάντα.

Τι διαφορετικό είχε ο συγκεκριμένος προορισμός από τους υπόλοιπους;

Ήταν ένα ξεχωριστό ταξίδι για εμένα. Ταξίδεψα με τον μπαμπά μου και τον μεγαλύτερο αδερφό μου με σκοπό να δούμε τους απειλούμενους γορίλες στο δάσος Bwindi. Οι ορεινοί γορίλες, σχεδόν εξαφανίστηκαν τον 19ο αιώνα, αλλά ο αριθμός έχει αυξηθεί λόγω των προσπαθειών συντήρησης που καταβάλλονται αν και εξακολουθούν να απειλούνται σοβαρά. Σήμερα, περισσότεροι από 1000 γορίλες του Bwindi ζουν ελεύθεροι και φυσικά προστατεύονται αυστηρότατα από τις αρχές.

Αξέχαστη θετική εμπειρία;

Καταφέραμε μετά από 2 ημέρες πεζοπορίας να έρθουμε κοντά σε μια οικογένεια γορίλων και βρέθηκα δύο μέτρα κοντά τους. Το συναίσθημα ήταν απερίγραπτο. Δεν μπορώ να περιγράψω με απλά λόγια το δέος που ένιωσα. Όταν βλέπεις αυτά τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον αντί σε κλουβιά στον ζωολογικό κήπο, σε κάνουν να νιώθεις τη δύναμή τους και να τα σεβαστείς όπως τους αξίζει.

Υπήρξε κάποια δυσάρεστη εμπειρία; 

Δεν είχαμε κάποια αρνητική εμπειρία για να αναφέρω. Τα γκρουπ είναι πολύ καλά οργανωμένα με τοπικούς οδηγούς και ξεναγούς. Τα “τουριστικά” προγράμματα πεζοπορίας βοηθούν επίσης την τοπική οικονομία των περιοχών. 

Τι μας προτείνεις να επισκεφθούμε εάν και εφόσον πάμε στην Ουγκάντα;

Το Silverback gorillas Trek είναι εμπειρία ζωής. Επίσης, μείναμε σε ένα ξενοδοχείο το «Clouds Mountain Gorilla Lodge», το οποίο βρισκόταν κυριολεκτικά πάνω από τα σύννεφα και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Επιπρόσθετα, το «Queen Elizabeth National Park» αλλά και η λίμνη Βικτώρια όπου μπορείτε να δείτε πως συμβιώνουν όλα τα ζώα μαζί…