«Οι ανατροπές επιτυγχάνονται μέσω της συμμετοχής»

Ο λογιστης και διευθύνων συνέταιρος των εταιριών Martis Martis Accountants Ltd και Martis Martis & Co Audit Ltd Μαρτής Μαρτή με έγνοια για το μέλλον του τόπου μας λαμβάνει μέρος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πώς πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Στην πολιτική αναμίχθηκα από νεαρή ηλικία και ειδικότερα στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα για τέταρτη θητεία υπηρετώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας. Η έγνοια μου για το μέλλον του τόπου και η προσδοκία μου να συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, δεν θα μπορούσαν να με αφήσουν αδιάφορο και αποστασιοποιημένο από εξελίξεις που καθορίζουν το μέλλον το δικό μας αλλά προπάντων των παιδιών μας.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Αμμόχωστο;

Καθένας ο οποίος πολιτεύεται στην Αμμόχωστο και όχι μόνο, θεωρώ ότι δεν μπορεί να έχει διαφορετικό όραμα από την απελευθέρωση και την επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη και στα κατεχόμενα χωριά μας. Σε ότι αφορά την ελεύθερη επαρχία είναι η πολυδιάστατη ανάπτυξη οικονομική και πολιτιστική, με σεβασμό στους ανθρώπους της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τις πλούσιες παραδόσεις. Να παύσει να είναι ο φτωχός συγγενής και να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει ανάλογα και με την προσφορά της στο ΑΕΠ του τόπου. Ονειρεύομαι μια ελεύθερη πόλη όπως ήταν πριν το 1974. Όπως την περιγράφουν οι γονείς μας και οι παλαιότεροι που την έχουν ζήσει. Να γίνει ανοικοδόμηση της πόλης. Να γίνει μια σύγχρονη πόλη ώστε να μπορέσουν να ζήσουν όλοι οι κάτοικοι της ειρηνικά και με ασφάλεια. Μια ελεύθερη Αμμόχωστο που μαζί με την υπόλοιπη επαρχία να γίνει και πάλι το διαμάντι της Μεσογείου.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής σας;

Προτεραιότητα μου θα είναι η προώθηση και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικότερα αυτή τη δύσκολη περίοδο οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι πρόσφυγες μας και κυρίως οι νέοι μας. Πρέπει να στηρίξουμε όλους αυτούς οι οποίοι υπέστησαν τα κύρια βάρη της κρίσης, να μην κλείσουν δουλειές, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μην υπάρξουν απολύσεις. Στόχος μου είναι να εργαστώ και να συμβάλω προς επίλυση χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αλλά και των εκτοπισθέντων που διαμένουν στους προσφυγικούς οικισμούς. Η μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία ως λογιστής και η ενεργός εμπλοκή μου στα κοινά μεταξύ των οποίων και η μακρόχρονη θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, μου επιτρέπουν να έχω γνώση από πρώτο χέρι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ειδικότερα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στην οποία κατοικώ.

Ποια μέτρα προτείνετε για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας;

Τα μέτρα που προτείνω για την στήριξη της οικονομίας είναι τα ακόλουθα: Επιδότηση ενοικίου όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα αλλά και επιδότηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων, (πέραν του ενοικίου) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, στη βάση των ισολογισμών τους του 2019. Επιπρόσθετα προτείνω επέκταση της αναστολής των δόσεων σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη και ειδική διευθέτηση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το καλοκαίρι αλλά και επιδότηση από το κράτος τριών δόσεων δανείων, για συγκεκριμένους δανειολήπτες, με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, θα πρέπει να γίνει επαναφορά του Νομοσχεδίου των Κρατικών Εγγυήσεων με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορούν να δανειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης των εργαζόμενων μέχρι το τέλος του 2021. Η λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα είναι απαραίτητη όπως επίσης και η αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους των €350 για όλες τις εταιρείες και μείωση του τέλους σε €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ειδικά στην τουριστική βιομηχανία και στα κέντρα αναψυχής τουλάχιστον για το 2021 είναι επίσης μια από τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αλλά και η επαναφορά του σχεδίου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Κράτος. Να εφαρμοστεί για όλες τις οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις. Τέλος, απαραίτητα είναι και ο καθορισμός κατώτατου ποσού της θεσμοθετημένης σύνταξης για τον κάθε συνταξιούχο, η αύξηση του επιδόματος τέκνου τουλάχιστον για την περίοδο δύο ετών και η αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου τουλάχιστον για περίοδο δύο ετών.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους της Επαρχίας Αμμοχώστου;

Η αποχή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση, δεν αλλάζει τα κακώς κείμενα και ούτε πρέπει να θεωρείται μορφή διαμαρτυρίας. Η ψήφος είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που έχει στα χέρια του ο πολίτης, και θα πρέπει πάντοτε να την χρησιμοποιεί. Οι ανατροπές και οι αλλαγές επιτυγχάνονται μέσω της συμμετοχής. Καλώ λοιπόν όλους και ειδικότερα τους νέους, να μην απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα, που πηγάζει μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Με λίγα λόγια:

Ο Μαρτής Μαρτή γεννήθηκε στην Σωτήρα Αμμοχώστου το 1973 και είναι επαγγελματίας λογιστής. Έχει υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στο πεζικό και στα φυλάκια της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Είναι διευθύνων συνέταιρος στις εταιρείες Martis Martis Accountants Ltd και Martis Marti & Co Audit Ltd. Κατέχει πτυχίο λογιστικής και μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Kingston University του Λονδίνου. Επί σειρά ετών έχει εργαστεί στους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους στην Κύπρο πριν δημιουργήσει τις δικές του εταιρείες. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό όσον αφορά το επάγγελμα του. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος από πολύ νεαρή ηλικία. Έχει εκλεγεί δύο θητείες σαν κοινοτικός σύμβουλος στο κοινοτικό συμβούλιο Σωτήρας και δύο θητείες στο δήμο Σωτήρας σαν δημοτικός σύμβουλος με τα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Κόμματος (είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος). Έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση για σχεδόν είκοσι χρόνια με στόχο την προσφορά στα κοινά. Στόχος της εκλογής του σαν βουλευτής Αμμοχώστου, είναι η συνέχιση της προσφοράς στα κοινά και στους πολίτες μέσα από την ιδιότητα του βουλευτή. Είναι νυμφευμένος με την Χριστιάνα Μαρτή και έχει δύο παιδιά τον Ανδρέα και την Λάουρα.