Ξύλινες χειροποίητες δημιουργίες

Της Άντρης Λάμπρου

Ο Κωνσταντίνος Βορκάς από την Δερύνεια, λατρεύει το ξύλο και ό,τι μπορεί να φτιαχτεί από αυτό, αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες στον ελεύθερο του χρόνο για τις ξύλινες υπέροχες δημιουργίες τις οποίες φτιάχνει ο ίδιος μετά τη δουλειά τους στις οικοδομές .

Από μικρή ηλικία, ο Κωνσταντίνος προσπαθούσε να φτιάχνει ξύλινες δημιουργίες, μιας και το ξύλο ήταν ένα υλικό που του κινούσε πάντοτε το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ωστόσο, αποδείχτηκε πως μεγαλώνοντας το παιχνίδι με το ξύλο θα κατέληγε σε μια κανονική δουλειά! Ο ίδιος, φοίτησε στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου ως τεχνίτης οικοδόμος και έπειτα προσπάθησε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Κρήτη, κάτι που δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, άρχισε να εργάζεται ως οικοδόμος σε διάφορες δουλειές και παρόλο που σήμερα η οικοδομή παραμένει ως η σταθερή του δουλειά, οι δημιουργίες που φτιάχνει με το ξύλο είναι όπως όλα δείχνουν το μεράκι του.

Παρόλο που αγαπούσε πάντα τις κατασκευές από ξύλο, η αφορμή για να ασχοληθεί σε περισσότερο βάθος ήρθε πριν από περίπου 8-9 χρόνια, όταν οι κατασκευές από παλέτα είχαν έρθει στη μόδα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά.

Έτσι και ο Κωνσταντίνος έκανε την αρχή φτιάχνοντας για το δικό του σπίτι μερικές δημιουργίες από ξύλινα παλέτα και από εκεί και πέρα, μετά από προτροπή δικού του ανθρώπου ξεκίνησε να φτιάχνει διάφορες κατασκευές, από καρέκλες μέχρι κρεβάτι, πέργολες, αποθήκες και άλλα.

Όλα έδειχναν λοιπόν πως οι ξύλινες δημιουργίες για τον Κωνσταντίνο δεν ήταν απλά ένα χόμπι αλλά κάτι περισσότερο. Στην πορεία, όταν άρχισε να φτιάχνει το ένα αντικείμενο μετά το άλλο, ένα γνωστό του πρόσωπο τον συμβούλεψε να ασχοληθεί με τη ξυλογλυπτική, πράγμα που έκανε και όπως μας λέει, είναι κάτι που δεν θα μετανιώσει ποτέ.

Στη συνέχεια, με το πέρασμα του καιρού και μαθαίνοντας χρόνο με τον χρόνο ακόμη περισσότερο την τέχνη του ξύλου, ξεκίνησε να φτιάχνει χειροποίητες πίπες για κάπνισμα και αυτή τη φορά στόχος του ήταν να προσθέσει και κάποιο σχέδιο στην κατασκευή.

Σκαλίζοντας λοιπόν το ξύλο με αφοσίωση και υπομονή κατάφερε να μπορεί σήμερα να φτιάχνει οποιοδήποτε σχέδιο του ζητηθεί! «Οι κατασκευές μου είναι καθαρά χειροποίητες. Όλα όσα φτιάχνω, ανάλογα με την κατασκευή και το σχέδιο, είτε φαίνεται απλό είτε περίπλοκο, έχουν τρομερό βαθμό δυσκολίας, αφού ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει καταστρέφοντας όλη τη δουλειά με αποτέλεσμα να πρέπει να φτιάξω κάτι ξανά από το μηδέν».

Η καθημερινή δουλειά του Κωνσταντίνου στις οικοδομές, θα έλεγε κανείς πως δεν είναι και η ευκολότερη, ωστόσο ο ίδιος επιλέγει να ασχολείται εντατικά αφιερώνοντας πολλές ώρες στο ξύλο, που τώρα πια από χόμπι έχει γίνει σαν δεύ- τερη δουλειά του. Όπως μας αναφέρει ο ίδιος, παρότι είναι μόλις 33 ετών, δεν είναι καθόλου ο τύπος που ασχολείται με την τεχνολογία και τα social media. Η ασχολία του με το ξύλο τον γεμίζει πάνω απ’ όλα εσωτερικά σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κάνει καθαρά από αγάπη.

Στο τέλος της κουβέντας μας, με την μετριότητα και την σοβαρότητα που τον χαρακτηρίζει, εύχεται να μπορεί πάντα να ασχολείται με την γλυπτική και να συνεχίζει να φτιάχνει υπέροχες δημιουργίες για τον ίδιο και τους γύρω του.