Μόνος αντίπαλος ο εαυτός μου

Της Βέρας Κοσμά

Ο μόνος αντίπαλος που χωρίζει τον Αντρέα Μακρή στην κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς του 2020 είναι ο εαυτός του. Η ποιότητα του συγκεκριμένου αθλητή είναι τέτοια που ξεχωρίζει από… χιλιόμετρα και στην χρονιά που μας έρχεται καλείται να αποδείξει πως μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του.

Θα άλλαζες κάτι από το 2019;

Κάθε χρονιά κουβαλά και τις χαρές και τις λύπες της. Το 2019 για μένα ήταν μια χρονιά γεμάτη από συναισθήματα. Είχαμε κάποιες στιγμές λύπης τη χρονιά αυτή, αλλά σίγουρα και οι χαρές και οι λύπες είναι μαθήματα ζωής και γι’ αυτό τον λόγο δεν θέλω να αλλάξω τίποτα από το 2019.

Ποια καλά «κατέκτησες» μέσα στη χρονιά που τελειώνει;

Αυτή την χρονιά κατάφερα να κατακτήσω την ολυμπιακή κάρτα που για μένα ήταν ένα όνειρο ζωής, κάτι που για χρόνια προσπαθούσα και πάλευα. Επίσης, την χρονιά αυτή αποκτήσαμε με τη γυναίκα μου ένα πανέμορφο κοριτσάκι και ήταν από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου. Ό,τι και αν κάνεις για να έχεις τα αποτελέσματα που θες πρέπει να βάζεις στόχους, να έχεις υπομονή, πείσμα και να το ευχαριστιέσαι. Χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό σου με αυτά που ανέφερα πιο πάνω καταφέρνεις να έχεις αυτό που θες.

Ας πάμε λίγο στην αρχή της πορείας σου. Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις την σκοποβολή; Ήταν δική σου απόφαση;

Μου άρεσε πολύ το κυνήγι όπου πήγαινα με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου βλέποντας αυτή την μεγάλη μου αγάπη γι’ αυτό το άθλημα με παρότρυνε να ψάξω για κάτι αντίστοιχο. Έτσι λοιπόν, στην ηλικία των 15 ετών αποφά- σισα να ξεκινήσω την σκοποβολή στην κατηγορία εφήβων.

Τι σημαίνει για σένα αυτό το άθλημα;

Η σκοποβολή είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έχει να κάνει με το μυαλό. Είναι ένας αγώνας με τον εαυτό σου για να γνωρίσεις και να ξεπεράσεις τα όριά σου. Είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό σου που μαθαίνεις να το κερδίζεις. Αλλά είναι και ένα μέσο εκτόνωσης. Σκοποβολή για μένα σημαίνει συγκέντρωση, ψυχραιμία, ηρεμία!

Σε ποια ηλικία πήρες το πρώτο σου μετάλλιο; Θυμάσαι τα αισθήματά σου;
Το πρώτο μου μετάλλιο το πήρα το 2008 στην κατηγορία εφήβων όπου είχα κατακτήσει την 49η θέση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες σκοποβολής στη Κύπρο. Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμικτα, ένιωθα χαρά, ενθουσιασμό για την πρώτη μου συμμετοχή και επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα ένιωσα και την ανάγκη για κάτι καλύτερο.

Πόσα μετάλλια έχεις πάρει ως τώρα;

Μέχρι τώρα έχω πάρει σύνολο 6 μετάλλια όπου και το τελευταίο μετάλλιο ήταν το χρυσό που κατέκτησα στους παγκόσμιους αγώνες στην Κορέα και μου χάρισε την ολυμπιακή κάρτα.

Υπάρχουν παλιοί αθλητές που λειτουργούν ως πρότυπά σου;

Πρότυπο μου είναι ο ίδιος μου ο προπονητής, Λεόντιος. Η ψυχραιμία που είχε σαν αθλητής σκοποβολής και που ακόμη και τώρα ως προπονητής μου διατηρεί είναι ένα από τα προτε- ρήματα που θαυμάζω σε αυτόν.

Οι νίκες ή οι ήττες είναι πιο σημαντικές; 

Και οι νίκες και οι ήττες είναι σημαντικές. Αν δεν υπάρχουν οι ήττες, δύσκολο να υπάρξουν οι νίκες. Οι ήττες, σου δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη και πείσμα για κάτι καλύτερο. Είναι σίγουρο ότι θα φέρει απογοήτευση για λίγα λεπτά, αλλά στη συνέχεια βάζεις στόχο για τον επόμενο αγώνα με πιο ψηλά αποτελέσματα. Οι νίκες είναι εξίσου σημαντικές γιατί φεύγεις από ένα αγώνα γεμάτο ψυχολογία και στοχεύεις να συνεχίσεις έτσι.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου αυτή την εποχή;

Καθημερινή πρωινή προπόνηση, αρκετή δουλειά και μετά από την κούραση της μέρας απολαμβάνω στιγμές με τη γυναίκα και την κόρη μου στο σπίτι!

Πως αισθάνεσαι που θα συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς;

Ανάμικτα συναισθήματα. Χαρά για την επιτυχία μου αυτή, θα είναι μια υπέροχη εμπειρία για μένα, ήταν ένα από τα όνειρα μου και τους στόχους μου να καταφέρω να αποκτήσω. Παράλληλα νιώθω υποχρέωση πρώτα προς τον εαυτό μου και ακολούθως στον προπονητή μου και τους γύρω μου, να τα πάω καλά, να δώσω ότι μπορώ, να το προσπαθήσω και να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχεις μελετήσει τον ανταγωνισμό; Ποιους θεωρείς πιο σκληρούς αντιπάλους;

Ο πιο σκληρός μου αντίπαλος είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος σί- γουρα, υπάρχουν εξαιρετικοί ολυμπιονίκες και εξαιρετικοί αθλητές. Στόχος του κάθε αθλητή είναι η κατάκτηση μιας επιτυχίας, στόχος του δεν είναι να ανταγωνιστεί τον πιο πάνω του αθλητή αλλά να ανταγωνιστεί τον εαυτό του για να ξεπεράσει τα όριά του.

Τι σε κάνει πιο δυνατό σκοπευτή, το μυαλό ή το σώμα;

Για να είσαι ένας δυνατός σκοπευτής χρειάζεται δυνατό μυαλό για την συγκέντρωση, την αφοσίωση την στιγμή που παίζεις και την αντοχή στην πίεση. Η σκοποβολή όπως ανάφε- ρα και πιο πάνω είναι ένα παιχνίδι που παίζεις με το μυαλό. Σε κάθε άθλημα όμως χρειάζεται και η σωματική ακεραιότητα και από ψυχολογικής πλευράς και φυσικής κατάστασης.

Τι σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια που πατάς την σκανδάλη;

Την στιγμή που έρχεται να πατήσω την σκανδάλη, απλά συγκεντρώνομαι σε εκείνο που καλούμαι να κάνω. Λίγα λεπτά χρειάζονται σε εκείνη τη στιγμή, οπόταν αν χάσω την δεδομέ- νη στιγμή την συγκέντρωσή μου δεν θα έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχεις στερηθεί πράγματα λόγω του αθλητισμού; Σκέφθηκες ποτέ αν αξίζει αυτό που κάνεις για όσα στερήθηκες ή θα στερηθείς;

Λόγω αγώνων στο εξωτερικό στερήθηκα στιγμές με την οικογένειά μου και αυτό είναι το μόνο που με στεναχωρεί, η αφοσίωσή τους όμως, η υπομονή, η επιμονή και η ενθάρρυνσή τους στο να συνεχίσω αυτό που κάνω, με κάνουν να το ξεπεράσω και να προσπαθώ ακόμη περισσότερο για να τους κάνω περήφανους. Η δύναμη ψυχής που μου προσέφερε και μου προσφέρει ακόμη ο αθλητισμός είναι κάτι που αξίζει να αποκτήσεις.

Ποιοι σε στηρίζουν και σε βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια;

Κύριο λόγο όλα αυτά τα χρόνια έχουν οι γονείς και η αδερφή μου όπως επίσης τα τελευταία 8 χρόνια έχει η γυναίκα μου, που με την υπομονή της και την επιμονή της με στηρίζει σε ό,τι κάνω. Τέλος, μεγάλος υποστηρικτής μου εδώ και 9 χρόνια είναι ο συνέταιρος και αδερφικός μου φίλος Σωτήρης.

Έχεις μετανιώσει για κάτι;

Δεν έχω μετανιώσει τίποτα. Όλα σε αυτή την ζωή γίνονται για κάποιο λόγο, οπόταν δεν πρέπει να μετανιώνουμε για ό,τι έχουμε κάνει αλλά να προχωράμε μπροστά με όλα τα εμπόδια που μπορεί να βρούμε στο δρόμο μας.

Πώς αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Τον ελεύθερο μου χρόνο διασκεδάζω με φίλους, ζω στιγμές με την οικογένεια μου και απολαμβάνω την ζωή, γιατί αυτό μόνο έχει σημασία.

Κλαις ποτέ, είτε από χαρά είτε από λύπη;

Το κλάμα από λύπη είναι ένα είδος εκτόνωσης που ο οργανισμός μας χρειάζεται για να μας σπρώξει μπροστά. Το κλάμα από χαρά είναι το γεμάτο συναίσθημα που σε πλημμυρίζει. Οπόταν, γιατί να μην κλαίμε;

Όνειρα από δω και πέρα;

Τα όνειρα δεν σταματάνε. Ένα δικό μου όνειρο στο να κατακτήσω την ολυμπιακή κάρτα επιτεύχθηκε, μετά από αυτό αποκτώ καινούριο όνειρο που είναι η καλή σταδιοδρομία μου στο Τόκυο του 2020! Έπεται η συνέχεια!

Φωτογραφία: Γιώργος Αθανασίου

Πουκάμισο Trussardi και παντελόνι Emporio Armani από Y2K Boutique Ρολόι TAG HEUER CARRERA AUTOMATIC