Μια κλινική για τους τριχωτούς μας φίλους

Ο Παναγιώτης Τσούκκας, ιδιοκτήτης της ολοκαίνουριας κτηνιατρικής κλινικής FurryFriends κατανοεί, απόλυτα, τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στους πελάτες του και τα ζώα τους, και αντιμετωπίζει το κάθε κατοικίδιο ζώο ως μέρος της κάθε οικογένειας!

Παναγιώτη, αρχές του χρόνου άνοιξες τη δική σου κτηνιατρική κλινική. Πες μας λίγα λόγια για την πορεία σου.

Καταρχήν σπούδασα στη Βουδαπέστη, στην κτηνιατρική κλινική στο Szent István University και όταν τέλειωσα πήγα για δύο χρόνια στην Αγγλία όπου και εργάστηκα ως κτηνίατρος στην Χειρουργική Κτηνιατρική στο Rutland House Veterinary Hospital. Εκεί είχα την ευκαιρία να εργαστώ με εξαιρετικούς κτηνιάτρους και να ειδικευτώ σε υπερσύγχρονα μηχανήματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη έρθει στην Κύπρο. Μετά από την εμπειρία μου στην Αγγλία επέστρεψα Κύπρο όπου και άνοιξα τη δική μου κτηνιατρική κλινική στο Παραλίμνι, η οποία ονομάστηκε FurryFriends.

Μεγαλώνοντας, αποφάσισες να σπουδάσεις κτηνίατρος. Πότε πήρες αυτή την απόφαση;

Για εμένα η κτηνιατρική είναι πρόκληση… Έβλεπα από αρκετά μικρός πως ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για τα ζώα και πως η κτηνιατρική εξελίσσεται. Και δεν έπεσα έξω. Ακολουθώντας το συγκεκριμένο επάγγελμα καθημερινά μαθαίνω καινούρια πράγματα και νιώθω πως η αδρεναλίνη μου είναι μονίμως στα ύψη. Λατρεύω το επάγγελμα μου και αν άρχιζα ξανά δεν θα διάλεγα κάτι διαφορετικό.

Τι υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος στο κτηνιατρείο σου;

To Furry Friends Veterinary Clinic, έχοντας τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, προσφέρει ακτινολογικούς, οδοντιατρικούς, αιματολογικούς, βιοχημικούς και ορμονικούς ελέγχους, υπέρηχους, χειρουργική μαλακών μορίων και Pet Grooming / καλλωπισμό.

Τι περιστατικά αντιμετωπίζεις πιο συχνά στο Κτηνιατρείο;

Αν και λειτουργεί μόνο δύο μήνες η κτηνιατρική κλινική μπορώ να πω με περηφάνια πως έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν τα περισσότερα περιστατικά με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια μας αλλά και η άμεση ανταπόκριση μας σε θέματα επειγόντων περιστατικών με επαγγελματισμό έκανε ακόμα και τους δύσπιστους να πιστέψουν σε εμάς και να μας εμπιστευτούν πιο εύκολα τα κατοικίδιά τους. Αναλαμβάνουμε κυρίως σκύλους και γάτους αλλά δεν απορρίπτουμε κανένα ζώο.

Πως κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους;

Αρχικά, με την καλή δουλειά παραδίδοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που επικοινωνούμε με τον πελάτη κάθε πρόβλημα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που θέλουν να μάθουν για το πρόβλημα του κατοικίδιου τους με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, υπάρχουν όμως και οι πιο ψαγμένοι που θέλουν να ξέρουν τη κάθε λεπτομέρεια με επιστημονικούς όρους. Εμείς προσαρμοζόμαστε ανάλογα ώστε να ενημερώσουμε με τον σωστό τρόπο και να δοθεί η καλύτερη θεραπευτική λύση για το ζώο. 

Διανύουμε μια περίεργη περίοδο, λόγω πανδημίας και lockdown. Πιστεύεις ότι αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν σε κάποιους την ανάγκη να έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους; Πιστεύεις στην ψυχοθεραπευτική δύναμη των ζώων; 

Ναι, πιστεύω στην ψυχοθεραπευτική ιδιότητα των ζώων και πως ένα κατοικίδιο μπορεί να σου προσφέρει απεριόριστη αγάπη. Όντως το lockdown βοήθησε στην ανάγκη μας να έχουμε ένα κατοικίδιο ελπίζω όμως όταν τελειώσουμε από όλο αυτό να μην παρατηθούν τα ζώα ή να μην μένουν πολλές ώρες μόνα τους. Η απότομη αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει άγχος αποχωρισμού στα ζώα και αυτό είναι πολύ λυπηρό.

Θα ήθελα να μου πεις την άποψή σου και για το κεφάλαιο «φιλοζωία». Πως την αντιλαμβάνεσαι εσύ, μιας και ως όρος έχει πολλές ερμηνείες, για κάποιους μάλιστα φέρει μέχρι και την ταμπέλα της «μόδας» ή άλλων αρνητικών μηνυμάτων του τύπου «εδώ δεν έχουν να φάνε οι άνθρωποι και εσείς μας λέτε για τα ζώα;».

Η φιλοζωία δεν είναι μόδα, είναι νοοτροπία. Ο κόσμος πλέον βλέπει στο δρόμο ένα σκυλάκι και θέλει να το βοηθήσει. Βλέπει ένα αδέσποτο και θέλει να το υιοθετήσει. Τα ζώα γίνονται μέλος της οικογένειας μας, ακόμα και μικρά παιδάκια ζητάνε κατοικίδια με αποτέλεσμα πλέον να μην υπάρχουν τόσα αδέσποτα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Άμεσός μας στόχος να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπεύθυνη και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, ώστε να ξαναγίνουν τα ζώα των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται… υγιή και χαρούμενα! Μελλοντικός στόχος η κτηνιατρική κλινική Furry Friends να μεγαλώσει και να φτάσει τα επίπεδα της κλινικής που εργαζόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λεωφόρος Πρωταρά, 249, Παραλίμνι, T: 23 744494