Μια διαφορετική πρόταση στην μουσική εκπαίδευση

Της Βέρας Κοσμά

Στην οδό Αγίου Δημητρίου λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο η καινοτόμα σχολή Angelica’s Music Place με ιδιοκτήτρια την Αγγελική Σταυρινού. Η νεοσύστατη αυτή προσπάθεια, χαρακτηρίζεται από όρεξη για δουλειά και αγάπη για τη μουσική.

Η Αγγέλικα Σταυρινού είναι μια ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη μουσικός. Το ταξίδι της σε αυτό το μαγικό κόσμο της μουσικής άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία και προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλο καθώς δείχνει να έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για μια μεγάλη καριέρα.

Η Αγγέλικα από μικρή έδειξε το ενδιαφέρον της για τη μουσική και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 χρονών. Το 2009 απέκτησε πτυχίο στην αρμονία και το 2011 πτυχίο πιάνου από το Σύγχρονο Ωδείο Κύπρου σε συνεργασία με το Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Το 2015 απέκτησε τον προπτυχιακό τίτλο σπουδών Μουσική Επιστήμη και Τέχνη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Music and Management από το University of Leeds. Από τότε εργάζεται στον τομέα της μουσικοπαιδαγωγικής διδάσκοντας πιάνο και προπαιδεία.

Το Angelica’s Music Place άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβρη που πέρασε και έχει ως στόχο την ποιοτική μουσική εκπαίδευση. Στα μαθήματα η ιδιοκτήτρια ακολουθεί προοδευτικές μεθόδους διδασκαλίας χρησιμοποιώντας τα καλύτερα μουσικά όργανα της αγοράς.

Στο Angelica’s Music Place προσφέρονται ομαδικά μαθήματα πιάνου και ομαδικά μαθήματα μουσικής προπαιδείας και ξεχωρίζει γιατί θέτει τα θεμέλια ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Όπως η ιδιοκτήτρια μας λέει: «Το πιάνο είναι ένα αυτάρκες μουσικό όργανο και για αυτό συνήθως μοναχικό. Αντιθέτως, τα παιδιά συνηθίζουν να μαθαίνουν σε ομάδες στο σχολείο, γι’ αυτό κάποτε τα ατομικά μαθήματα δεν λειτουργούν σωστά γι’ αυτά. Τα ομαδικά μαθήματα έχουν ενθαρρυντική και φιλική ατμόσφαιρα αφού υπάρχει ευγενής άμιλλα και αλληλοσεβασμός. Ο μαθητής καλλιεργεί περισσότερο την ρυθμικότητα του και το μουσικό του αυτί, μαθαίνοντας να παίζει από μικρή ηλικία με άλλους μουσικούς και έτσι να αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση ως μουσικός».

Στα μαθήματα μουσικής προπαιδείας ακολουθούνται μέθοδοι διδασκαλίας Carl Orff και Zoltan Kodaly. Αυτό σημαίνει πως κάθε μάθημα μουσικής προπαιδείας συμπεριλαμβάνει τραγούδι, ρυθμικές δραστηριότητες, κίνηση, αυτοσχεδιασμό, μουσικές ακροάσεις και χρήση κρουστών. Η Αγγέλικα θεωρεί τον συνδυασμό αυτών των δύο μεθόδων ως τον ιδανικότερο τρόπο για να ένα παιδί να γνωρίσει τον κόσμο της μουσικής. Η Αγγέλικα πιστεύει πως το έργο του κάθε εκπαιδευτικού θεωρείται λειτούργημα και γι ́ αυτό η ίδια θεωρεί καθήκον της, όχι μόνο να εκπαιδεύει μουσικά τους μαθητές της, αλλά να τους φροντίζει και ψυχικά. Αφουγκράζεται τα προβλήματα τους, σέβεται τη διαφορετικότητα τους και τις ανάγκες τους. «Όταν κοντεύει η ώρα του μαθήματος θέλω να ανυπομονούν να έρθουν, γιατί ναι μεν θα μάθουν αλλά θα το διασκεδάσουν κιόλας». Γι’ αυτό άλλωστε στοχεύει στη δημιουργία μιας σχέση όπου τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. «Τα παιδιά μαθαίνουν όταν τα φροντίζουμε και τους δίνουμε την κατάλληλη προσοχή την ώρα που το έχουν πραγματική ανάγκη». 

Angelica`s Music Place: Αγ. Δημητρίου 146, Παραλίμνι, Τ: 99 848700