«Με σεβασμό και αγνές προθέσεις»
Η Αννίτα Λίλη αφουγκράζεται τα προβλήματα της περιοχής και διεκδικεί την ψήφο μας ως Υποψήφια Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου με την Συμμαχία Πολιτών.

Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής;
Ως μόνιμη κάτοικος της ακριτικής Δερύνειας ζω εντονότερα τις συνέπειες της μη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Νιώθω επίσης βαθιά ενοχλημένη από τις ατασθαλίες της Κυβέρνησης και θεωρώ ηθική υποχρέωση να συμβάλω στη βελτίωση της κατάστασης. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, οι δυσμενείς επιπτώσεις και η οικονομική καταστροφή που επέφερε, κυρίως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, μου έδωσαν το έναυσμα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου. Η επαρχία μας, λόγω και του διαχρονικού προβλήματος της εποχικότητας που αντιμετωπίζει, μετράει σχεδόν ενάμιση χρόνο από τότε που ο τουριστικός τομέας μπήκε στον αναπνευστήρα. Ως αυτοεργοδοτούμενη στον τομέα αυτό και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των εργαζομένων αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να επιστρέψει στις δουλειές του και όχι να παραμένει στο σπίτι και να περιμένει να ζήσει από τα επιδόματα της Κυβέρνησης. Αν αναλογιστούμε πως πέραν του 85% του πληθυσμού της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου βιοπορίζεται από τον τουρισμό τότε καταλαβαίνουμε πόσες οικογένειες έχουν επηρεαστεί, ενώ σοβαρές συνέπειες αντιμετωπίζουν και οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Πρώτιστο μέλημά μου λοιπόν, ως ντόπια και γνώστης των προβλημάτων της επαρχίας μου, είναι να σταθώ αρωγός στους συντοπίτες μου.
Διαφορετική η προεκλογική εκστρατεία φέτος μέσω πανδημίας. Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;
Οι φετινές βουλευτικές εκλογές είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας οι υποψήφιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν να μιλήσουν με τον κόσμο ή να διοργανώσουν προεκλογικές εκδηλώσεις για γνωριμία με τους πολίτες, λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Το γεγονός αυτό σίγουρα καθιστά δυσκολότερο το έργο των υποψηφίων, αλλά είναι κάτι που πρέπει όλοι να σεβαστούν για να προφυλάξουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους συνανθρώπους τους. Από την άλλη, είμαι της άποψης ότι οι επισκέψεις που γίνονταν προηγουμένως από πόρτα σε πόρτα στα σπίτια των πολιτών θα είναι τώρα λόγω και της κατάστασης ακόμη πιο πιεστικές και ίσως δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θεωρώ σημαντικότερη και αναντικατάστατη τη δύναμη της ήδη ανεπτυγμένης προσωπικής επαφής με τους πολίτες του τόπου. Θέλω ο κόσμος που θα στηρίξει την Αννίτα να το κάνει γιατί εκτιμά τον χαρακτήρα της και αναγνωρίζει τη δράση της.
Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψηφίους σας;
Το να ζεις στην Επαρχία Αμμοχώστου και να εμπλέκεσαι ενεργά στα κοινά σου δίνει το πλεονέκτημα να γνωρίζεις καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, τις καθημερινές τους έγνοιες, τις εργασιακές τους ανησυχίες σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούνται. Ως μέλος του ΣΚΕ πολλές περιπτώσεις έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου που χρειάζονται στήριξη, όπως για παράδειγμα γονέων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους. Ως μέλος της σχολικής εφορίας γνωρίζω τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής, που λόγω της τωρινής κατάστασης με τον κορωνοϊό διογκώθηκαν. Με δυο λέξεις θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου φιλάνθρωπο και απλό, παρόλο που προτιμώ να αφήνω αυτούς που με γνωρίζουν να μιλούν για εμένα. Επισκέπτομαι το νηπιαγωγείο για να συνομιλήσω με τα παιδάκια, αλλά και το Κέντρο Ενηλίκων Δερύνειας για να συζητήσω με τα άτομα τρίτης ηλικίας, που έχουν ανάγκη για λίγη συντροφιά. Προσπαθώ πάντα με κάθε τρόπο να βοηθώ όποιον με χρειάζεται. Εξάλλου ως πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας του Δήμου Δερύνειας από το 2011 μέχρι το 2016 κατέχω τα προβλήματα των κατοίκων και αφουγκράζομαι τις ανάγκες της περιοχής.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν;
Η πολιτική έχει ανάγκη νέους δυναμικούς ανθρώπους που να μην εξυπηρετούν προσωπικές ατζέντες. Χρειάζονται πολιτικοί με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που να νοιάζονται για το κοινό καλό και για τον καθένα ξεχωριστά και που θέλουν να προσφέρουν απλόχερα με αγάπη, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Καλό θα ήταν ο κόσμος να αποφύγει να επανεκλέξει βουλευτές που λόγω της σιγουριάς της θέσης τους αδρανούν ή αδιαφορούν. Ως απλή πολίτης θεωρώ ότι ο κόσμος πλέον πρέπει να ψηφίζει άτομα και όχι βάσει κομματικού προσανατολισμού, πράγμα το οποίο δεν βολεύει τα μεγάλα κόμματα.
Διαχρονικά η Κύπρος αλλά και η επαρχία μας πάσχει από τον κομματισμό. Εσείς ούσα υποψήφια κόμματος πως θα λειτουργήσετε; Μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό;
Η Κύπρος πάσχει από κομματοκρατία, τα μεγάλα κόμματα υπερισχύουν και οι ψηφοφόροι πολλές φορές είναι καθοδηγούμένοι από αυτά. Κάποτε ήμουν κι εγώ σε μεγάλο κόμμα, αλλά η ασυμφωνία μου με κάποια πράγματα με οδήγησε στην αποχώρηση. Όταν κατέβηκα το 2011 στις δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητη ο κόσμος με τίμησε με την ψήφο του και τον ευχαριστώ. Εάν εκλεγώ δεν θα λειτουργώ αυστηρά κομματικά και δεν θα διαχωρίζω ανθρώπους με γνώμονα τον κομματικό τους προσανατολισμό. Για μένα την Αννίτα πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος, ιδίως αυτός που βρίσκεται σε αδύναμη θέση και που οφείλουμε να του προσφέρουμε, χωρίς διάκριση τη βοήθειά μας.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας;
Ο άνθρωπος όταν έχει υγεία με κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σωστή παιδεία και επαρκή ασφάλεια τότε ο τόπος προχωρά μπροστά. Πρωταρχικός μου στόχος λοιπόν είναι η δημιουργία αναπτυξιακών έργων στην επαρχία μας τα οποία έχουν μείνει αρκετά πίσω και είναι απαραίτητα για την ευημερία των κατοίκων. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης. Τα σχολεία μας χρειάζονται εκπαιδευτικούς που με προγραμματισμό να βγάζουν σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία. Οι υπηρεσίες ασφάλειας (στρατός και αστυνομία) χρειάζονται ενίσχυση. Μέσα στις προτεραιότητές μου είναι και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αυτοί που εργάστηκαν, κουράστηκαν, διεκδίκησαν και κέρδισαν αρκετά, οι οποίοι αξίζουν το καλύτερο κι εμείς πρέπει να τους το προσφέρουμε απλόχερα.
Με λίγα λόγια:
Η Αννίτα Λίλη κατάγεται από την επαρχία Αμμοχώστου και διαμένει στην Δερύνεια. Είναι παντρεμένη με τον Πανίκκο Μιχαήλ και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Είναι απόφοιτος του Cyprus College με δίπλωμα στο Executive House Keeping. Είναι αυτοεργοδοτούμενη στον τουριστικό τομέα και έχει έντονη δράση με τα κοινά. Έχει να επιδείξει πλούσια και μακρόχρονη κοινωνική δράση, αφού από τα παιδικά της χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα της Δερύνειας. Από το 2011 είναι Δημοτική Σύμβουλος Δερύνειας και πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου. Είναι μέλος της σχολικής εφορίας, του ΣΚΕ και προϊστάμενη Πολιτικής Άμυνας. Είναι επίσης μέλος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Από το 2011 μέχρι το 2016 διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας, μέσα από την οποία είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας.