“Με ενδιαφέρει έντονα η τοπική αυτοδιοίκηση”

Ο Κοινοτάρχης της Κοινότητας Φρενάρου, Μιχάλης Χατζηγιώρκας καταθέτει με ειλικρίνεια τον απολογισμό της πρώτης πενταετίας ως Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρου αλλά και το όραμα και τις επιδιώξεις που αφορούν το αύριο και το μέλλον μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν και αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Του Ζανέττου Λουκά

Κύριε Χατζηγιώρκα, είστε κοινοτάρχης της κοινότητας του Φρενάρου εδώ και έξι χρόνια. Ποια τα έργα και η πρόοδος εσάς και του Κοινοτικού Συμβουλίου;

Καταρχάς να αναφέρω ότι όλα όσα πετύχαμε μικρά ή μεγάλα τα πετύχαμε γιατί είμαστε μονιασμένοι και ενωμένοι. Μακριά από κάθε μορφής σκοπιμότητα εργαζόμαστε σκληρά για να υπηρετήσουμε τις καθημερινές πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας. Σας πληροφορώ ότι όταν αναλάβαμε σαν νεοσύστατο Κοινοτικό Συμβούλιο το 2017 παραλάβαμε έναν οργανισμό με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Με δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις που υπερέβαιναν τα €3.000.000. Βρισκόμασταν προ του φάσματος της στάσης πληρωμών. Σήμερα μετά από πέντε χρόνια μέσα από τη σκληρή δουλειά και τη σωστή διαχείριση, οι υποχρεώσεις μας είναι λιγότερες από €1.000.000 και νιώθουμε ότι πατάμε στέρεα στα πόδια μας. Αναφέρω ενδεικτικά τα κυριότερα έργα που έγιναν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη.

– Κτίσιμο και λειτουργία φέτος υπερσύγχρονου δημόσιου Νηπιαγωγείου. Έργο που ξεπέρασε τις €600.000.
– Αποπεράτωση του κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου που συνδέει το Φρέναρος με το Δήμο Σωτήρας και όχι μόνο. Κόστος €100.000.
– Αντικατάσταση οδικού φωτισμού με οικονομικούς λαμπτήρες LED. Κόστος €270.000.
– Βελτίωση οδικού δικτύου εντός της κοινότητας και του συνοικισμού με
έργα πέραν του €1.000.000, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα έργα πέραν των €500.000.
– Βελτιωτικά έργα στο Κοινοτικό Στάδιο με κόστος €200.000, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα έργα με συνολικό κόστος €500.000.
– Φωταγώγηση του πεζόδρομου στην έξοδο προς Λιοπέτρι με φωτοβολταϊκούς λαμπτήρες ενώ πολύ σύντομα ξεκινά και η πεζοδρομιοποίηση του.
– Ανακατασκευή και τοπιοτέχνηση δύο πάρκων στο συνοικισμό.
– Εγκατάσταση δωρεάν Wi-Fi μέσω Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε διάφορα σημεία της κοινότητας.
– Συντήρηση και αναβάθμιση των γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου και του υπαίθριου αμφιθεάτρου.
– Εγκατάσταση νέων καινούριων στάσεων λεωφορείων.
– Βρίσκονται σε εξέλιξη βελτιωτικά έργα στο κοιμητήριο.
– Μετά από επίπονες προσπάθειες καταφέραμε να εντάξουμε την κοινότητα μας στο σχέδιο Ακριτικών περιοχών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέα ζευγάρια όχι μόνον της κοινότητας να επωφεληθούν της κρατικής χορηγίας για απόκτηση πρώτης κατοικίας με ένα ποσό που ανέρχεται από €40.000 μέχρι €55.000 για κάθε ζευγάρι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
– Ένταξη της κοινότητας σε πρόγραμμα ανακύκλωσης από πόρτα σε πόρτα. 

Έχετε καλύψει όλους τους στόχους που είχατε ορίσει;

Φυσικά και δεν έχουμε καλύψει όλους τους στόχους μας. Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι στατικές, είναι ζωντανές και τα πράγματα και οι ανάγκες αναφύονται και μεταβάλλονται σε καθημερινή, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Η έλλειψη ενός πράσινου σημείου στην κοινότητα ή έστω σε επαρχιακό επίπεδο θα έδινε λύση στο πρόβλημα των κατοίκων για την τοποθέτηση των άχρηστων και μη ανακυκλώσιμων υλικών. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες και άπτεται της καθαριότητας και της υγείας των δημοτών. Η πολιτεία κωφεύει και αρκείται σε αόριστες υποσχέσεις. Η έλλειψη οδικού δικτύου σε οικιστικές περιοχές που τις καθιστά εγκλωβισμένες και εν δυνάμει αναξιοποίητες. Η υφιστάμενη κατάσταση είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει με διάφορους τρόπους για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να ξεμπλοκάρει την οικιστική ανάπτυξη. Η ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας Φρενάρου. Ένα έργο που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύριο Νίκο Αναστασιάδη από τις 11/09/2017 δυστυχώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του. Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες μας και τη σχετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δυστυχώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, στερώντας από την Κοινότητα μας ένα έργο σημαντικό που θα αναβαθμίσει οπτικά και αισθητικά το Φρέναρος και θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ελπίζουμε σύντομα να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να αρχίσουν οι εργασίες. Η απουσία δεύτερου Δημοτικού σχολείου στην Κοινότητα αποτελεί αρνητικό στοιχείο και δεν παρέχει στα παιδιά μας ίσες ευκαιρείες μάθησης και μόρφωσης. Η Κοινότητα Φρενάρου με πληθυσμό που αγγίζει τους 5.000 κατοίκους είναι η μόνη Κοινότητα με ένα δημοτικό σχολείο σε σχέση πάντοτε με γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες περίπου της ίδιας πληθυσμιακής αναλογίας που διαθέτουν 2 και 3 Δημοτικά σχολεία. Δεν είναι δίκαιο για τα παιδιά του Φρενάρου να είναι στιβαγμένα σε τάξεις των 24 και 25 μαθητών ενώ τα γειτονικά παιδιά να απολαμβάνουν το μάθημα τους σε τάξεις των 10 και 12 μαθητών.

Η δημιουργία και λειτουργία στο Φρέναρος ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και όχι μόνο ατόμων θα δώσει λύση και διέξοδο σε αρκετά άτομα που δεν έχουν τέτοιες επιλογές. Η ένταξή τους σε διάφορα ημερήσια προγράμματα και η καθημερινή επαφή τους με άλλα άτομα θα δώσει νόημα στη ζωή τους και θα ενδυναμώσει το υπαρξιακό τους αίσθημα. 

Τι ελλείψεις έχει η κοινότητα Φρενάρου για να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και βελτιωμένο Δήμο;

Το Φρέναρος σήμερα στερείται Τράπεζας και Ταχυδρομικού γραφείου. Ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη Βιομηχανική Περιοχή, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα Πολυδύναμο Διοικητικό Κέντρο που να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες των βιομηχάνων και των κατοίκων όχι μόνον του Φρενάρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ποια προβλήματα παρουσιάζει η κοινότητα που εσείς πιστεύετε ότι καθυστερούν την ανάπτυξη της;

Το Φρέναρος βρίσκεται στο κέντρο της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Πολεοδομικά έχει χαρακτηριστεί ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Κέντρο και ως τέτοιο πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πέραν των 60 βιομηχανικών μονάδων και απασχολούνται σε καθημερινή βάση πέραν των 700 εργαζομένων από ολόκληρη την Επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο. Όλα αυτά τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αναφέρω πιο πάνω αποτελούν εμπόδια και καθυστερούν την ανάπτυξη της Κοινότητάς μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Θα μπορούσε το Φρέναρος να εξελιχθεί ως ένα παραδοσιακό – αγροτουριστικό χωριό φιλοξενώντας τουρίστες όπως άλλα χωριά της Κύπρου;

Δυστυχώς το Φρέναρος αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εξελιχθεί ως ένα παραδοσιακό-αγροτουριστικό χωριό φιλοξενώντας τουρίστες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και τα ενδεδειγμένα καταλύματα. Άλλωστε η στόχευσή μας δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν. Μπορούμε όμως να συμβάλουμε σημαντικά στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος με διάφορα έργα υποδομής όπως ενιαίους ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους που θα συνδέουν ολόκληρη την Επαρχία Αμμοχώστου και θα δίνουν επιλογές στους τουρίστες να επισκεφτούν την Κοινότητα μας όπως και τις άλλες Κοινότητες της λεγόμενης ενδοχώρας. Δεν θα φέρουμε ασφαλώς θάλασσα και δεν θα δημιουργήσουμε παραλίες στο Φρέναρος. Αυτές υπάρχουν ήδη και είναι εξαιρετικές. Θέλουμε όμως να δώσουμε το δικαίωμα και την επιλογή στους τουρίστες να μπορούν να μας επισκεφτούν εύκολα και με χαμηλό κόστος. Διαθέτουμε και εμείς σημεία που κεντρίζουν το Τουριστικό ενδιαφέρον. Τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά και θα διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί.

Το Φρέναρος είναι γνωστό για τα παραδοσιακά του χαλούμια. Θεωρείται ότι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του προϊόντος ή αυτή η ευκαιρία χάθηκε;

Στην τοποθέτηση σας ότι το Φρέναρος είναι γνωστό για τα παραδοσιακά του χαλούμια συμφωνώ απόλυτα. Αυτή τη στιγμή στο Φρέναρος λειτουργούν πέραν των 20 μικρών ιδιωτικών μονάδων που παράγουν τα παραδοσιακά χαλούμια και προμηθεύουν την περιοχή και όχι μόνο με το εύγεστο αυτό προϊόν. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το Φρέναρος είναι ξακουστό και για τα εύγευστα καρπούζια του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο έμβλημα του Κ.Σ. Φρενάρου είναι μεταξύ άλλων και το καρπούζι. Από τη δεκαετία του 1950 διοργανώνεται στο Φρέναρος το φεστιβάλ καρπουζιού με τεράστια επιτυχία. Και όπως γνωρίζετε το καλύτερο συνοδευτικό έδεσμα με το καρπούζι είναι το χαλούμι. Επομένως στηρίζουμε και θα στηρίζουμε το παραδοσιακό χαλούμι του Φρενάρου. Προσπάθειά μας θα είναι να το εντάξουμε στη διατροφική αλυσίδα των ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων για να γίνει ακόμα πιο γνωστό τους τουρίστες και να το αναζητούν στις χώρες τους.

Τον τελευταίο χρόνο έγινε μεγάλη συζήτηση για τον διαχωρισμό της Επαρχίας Αμμοχώστου. Η απόφαση για δύο μεγάλους δήμους σας αφήνει σύμφωνους; Πιστεύετε ότι ήταν δίκαιο αποτέλεσμα;

Επανερχόμαστε στο καυτό θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμφωνούμε όλοι επί της αρχής ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει. Το υφιστάμενο σύστημα έχει εξαντλήσει προ πολλού τα περιθώρια και τις δυνατότητές του. Η μεταρρύθμιση αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα και απαίτηση. Συζητήθηκε τα τελευταία 11 χρόνια περίπου και με πιο γρήγορους και εντατικούς ρυθμούς τα τελευταία 3 χρόνια. Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των νέων σχημάτων που δημιουργήθηκαν με αποτέλεσμα να προσφέρουμε στους δημότες μας ποιοτικότερες, φθηνότερες και αμεσότερες υπηρεσίες. Προσωπικά η θέση μου ήταν και παραμένει να είναι ότι η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου έπρεπε να γίνει ένας ενιαίος δήμος και όταν με το καλό και τη βοήθεια του Θεού απελευθερωθεί η Μητρόπολη μας Αμμόχωστος από τον Τούρκο κατακτητή να ενσωματωθούμε στον Δήμο Αμμοχώστου. Εκεί όπου ανήκουμε. Εδώ θέλω να σας πληροφορήσω ότι το Κ.Σ Φρενάρου έχει πάρει απόφαση κατά πλειοψηφία από τις 5/12/2019 ότι τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου Δήμου στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Είμαστε οι πρώτοι που τοποθετηθήκαμε επίσημα και δημόσια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόσον έντονος πολιτικός και κομματικός παρεμβατισμός εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς όφελος των κομματικών σκοπιμοτήτων που πολύ φοβάμαι έχει τραυματίσει το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών μας. Έχει γίνει ένα κομματικό αλισβερίσι άνευ προηγουμένου που έχει κλονίσει την αξιοπιστία της ίδιας της μεταρρύθμισης στα μάτια του κόσμου και έχει θέσει εν αμφιβόλω την επιτυχία της. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ως λαός φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Όμως ότι έγινε – έγινε. Η Δημοκρατία λειτούργησε και η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε αυτό που ψήφισε. Απόλυτα σεβαστό. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη νέα τάξη πραγμάτων. Δεν έχουμε το παραμικρό δικαίωμα να γκρινιάζουμε και να δυσανασχετούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να στρωθούμε στη δουλειά προς όφελος του κόσμου. Αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή μας. Γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκε και μας τίμησε με την ψήφο του ο λαός. Διαφορετικά να πάμε σπίτι μας. Σε πνεύμα συναίνεσης και αισιοδοξίας να πάρουμε στα χέρια μας τη δύναμη και τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες νομοθεσίες και να τις μετατρέψουμε σε καθημερινά βιώματα προς όφελος των δημοτών μας. Αυτό περιμένει ο κόσμος να πράξουμε.

Πως η επαρχία Αμμοχώστου στο σύνολο θα επωφεληθεί μ’ αυτό;

Η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου διαχωρίστηκε σε δύο νέους Δήμους. Το Φρέναρος εντάχθηκε με την Κοινότητα Βρυσούλλων – Αχερίτου και το Δήμο Δερύνειας και Παραλιμνίου στο νεοσύστατο Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας. Οι υπόλοιπες οντότητες εντάχθηκαν στο Δήμο Αγίας Νάπας. Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα και με θετικό πνεύμα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι ο νεοσύστατος Δήμος μας έχει όλα τα συνθετικά στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην πρόοδο και στην ευημερία. Όλοι έχουμε να δώσουμε και όλοι έχουμε να πάρουμε. Άλλος περισσότερα άλλος λιγότερα. Δεν υπάρχει πλέον το εγώ και το εσύ αλλά το εμείς και αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε. Είμαστε υπόλογοι απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά και τα εγγόνια μας αλλά και απέναντι στην ιστορία. Η επιτυχία της όλης προσπάθειας βρίσκεται στα δικά μας χέρια και τυχόν ελλείψεις, παραλείψεις και λάθη θα βαραίνουν εμάς τους ιδίους και κανέναν άλλο.

Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης;

Πιστεύω ότι η Επαρχία Αμμοχώστου έστω και με τη δημιουργία δύο Δήμων μπορεί να ωφεληθεί στο σύνολο της υπό μίαν προϋπόθεση. Και οι δύο Δήμοι παρουσιάζουν μια δυναμική και μια αναπτυξιακή προοπτική. Θα δημιουργηθεί μεταξύ τους ένας ανταγωνισμός. Αν αυτός ο ανταγωνισμός είναι υγιής τότε θα σπρώξει και τις δύο οντότητες προς τα πάνω. Αν αυτός ο ανταγωνισμός βασιστεί σε προσωπικά και μικροπολιτικά κίνητρα τότε η όλη προσπάθεια θα γυρίσει ως μπούμερανγκ και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είμαστε εμείς και οι δημότες μας. Εύχομαι ολόψυχα να πρυτανεύσει η λογική και το πνεύμα συνεργασίας.

Το όνομα σας χαίρει εκτίμησης και εκτός της κοινότητας Φρενάρου. Θα σας ενδιέφερε η θέση του Δημάρχου μετά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια και για την επισήμανση σας. Αυτό τιμά ιδιαίτερα εμένα προσωπικά, την οικογένειά μου αλλά και ολόκληρο το Φρέναρος. Θέλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου προς εκείνους που τοποθετούνται με καλά λόγια για το άτομο μου. Θέλω να σας πω χωρίς αυτό να εκληφθεί ως περιαυτολογία ότι εισπράττω και εγώ προσωπικά αυτό το αίσθημα εκτίμησης και το αποδέχομαι μπορώ να πω με ικανοποίηση. Κάνοντας την αυτοκριτική μου λέω ότι εκτός από τα λάθη μου κάτι πρέπει να κάνω σωστά το οποίο βλέπει ο κόσμος και εκτιμά το πρόσωπο και την όλη δράση μου. Στο ερώτημα σας εάν θα με ενδιέφερε η θέση του Δημάρχου μετά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης σας απαντώ ευθέως ότι είναι πολύ νωρίς μέχρι τις επόμενες εκλογές. Έχουμε ακόμα δύο χρόνια μέχρι το Μάιο του 2024. Η σοφή λαϊκή ρήση λέει όταν εμείς κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελά. Πορεύομαι και θα συνεχίσω να λειτουργώ ανεξάρτητα, αδέσμευτα και δημοκρατικά. Με ενδιαφέρει έντονα η τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαι άνθρωπος που για δεκαετίες τώρα προσφέρει στα κοινά. Δεν είμαι πολιτικός. Σας πληροφορώ ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές απέρριψα προτάσεις για να διεκδικήσω βουλευτική έδρα, προτιμώντας να παραμείνω στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαι άτομο με ελεύθερο πνεύμα, ανοικτός σε διάλογο, συναινετικός και απόλυτα ταυτισμένος στις Δημοκρατικές διαδικασίες. Εάν ο Θεός με έχει καλά στην υγεία μου δηλώνω ξεκάθαρα ότι θα είμαι παρών στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις όπου με τοποθετήσει η δύναμη και η κρίση του κόσμου. Εμπιστεύομαι απόλυτα το αίσθημα και το κριτήριο του κόσμου.

Πως θα οραματιζόσασταν την επαρχία Αμμοχώστου αν βρισκόσασταν σε αυτή τη θέση;

Κλείνοντας αυτή την ουσιαστική, φιλική και άνετη συνομιλία μας, θέλω να καταθέσω ξανά την αισιοδοξία μου όσον αφορά την Επαρχία Αμμοχώστου. Όραμα και φιλοδοξία μου είναι να βλέπω την Επαρχία μας να γίνεται στην ολότητά της μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή οντότητα. Να μπορεί ο Αμμοχωστιανός να απολαμβάνει με εγγύτητα και αμεσότητα τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Να νιώθει ο κόσμος μας ότι αυτούς που τιμήσαμε με την ψήφο μας είναι εκεί και σκέφτονται και αγωνίζονται για μας. Το έργο μας δεν είναι εύκολο. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλά ο δρόμος. Αν όμως δουλέψουμε έντιμα και βασιζόμενοι σε ανθρώπινες αξίες και ιδανικά, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της ελευθερίας και να δούμε τη Μητρόπολή μας, Αμμόχωστο, ελεύθερη και δικαιωμένη και να υποδεχτεί στις αγκάλες της όλα τα παιδιά της.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news