«Με ήθος, τιμιότητα και αξιοπρέπεια»
Ο Γενικός Διευθυντής του Αντέννα, Κωνσταντίνος Οδυσσέως ρίχνεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής;
Ήταν μια απόφαση που πήρα μετά από πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μου ζήτησε να κατέβω ως αριστίνδην υποψήφιος στην Αμμόχωστο. Ήταν δύσκολη απόφαση, καθώς ζούμε εποχές απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και όχι άδικα, αφού ο οχετός της διαχρονικής, από το 1960, διαφθοράς έχει ξεχειλίσει. Επειδή όμως έμαθα μια ζωή στα δύσκολα, αποφάσισα να μπω στη μάχη και να τα αντιμετωπίσω. Άλλωστε, όπως λέει και το σλόγκαν του ΔΗΣΥ, σ’ αυτές τις εκλογές, «στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις». Η Κύπρος χρειάζεται νέες πολιτικές προσωπικότητες, που να θέλουν και να μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να τα καταφέρει παράγοντας ουσιαστικό έργο για να γίνει η Κύπρος μια καλύτερη πατρίδα για όλους μας και προπαντός για τις γενιές που έρχονται.
Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας… Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ζήσει ξανά προεκλογική εκστρατεία για να συγκρίνω. Όμως είναι πραγματικά δύσκολο να προσεγγίσεις μεγάλες μερίδες ψηφοφόρων, όχι μόνο λόγω των περιορισμών αλλά και λόγω της βεβαρημένης ψυχολογίας του κόσμου από τα διαρκώς παρατεινόμενα μέτρα αλλά και λόγω της περιρέουσας κατάστασης που τείνει σε μια γενική απαξίωση της πολιτικής.
Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας;
Εξ αντικειμένου, το γεγονός ότι κατέρχομαι πρώτη φορά ως υποψήφιος και δεν είχα πριν ενεργό συμμετοχή σε πολιτικές διαδικασίες, με διαφοροποιεί από υποψήφιους που έχουν ξανά υπηρετήσει. Πέρα από αυτό, ο καθένας από τους υποψήφιους έχει ούτως ή άλλως τα δικά του χαρακτηριστικά. Δε θα το θέσω υπό τη μορφή σύγκρισης με άλλους, απαντώ όμως λέγοντας ότι είμαι ενεργός πολίτης εδώ και πολλά χρόνια, αρθρογραφώ στην ιστοσελίδα μου και στα κοινωνικά δίκτυα, διατυπώνοντας πάντοτε με ευθαρσώς και με επιχειρηματολογία τις απόψεις μου, με τρόπο απλό και κατανοητό, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Έχοντας πίσω μου μια επαγγελματική καριέρα 33 ετών από τα οποία τα 23 ήταν σε ανώτατη διευθυντική θέση, μου δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξω ευθυκρισία, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, στοιχεία που έθεσαν τη δική μου σφραγίδα στη διαμόρφωση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Κύπρο, από την έναρξη της λειτουργίας της, το 1992, μέχρι σήμερα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν;
Ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών του υποψηφίου, που τον καθιστούν κατά τη γνώμη μου χρήσιμο στην πολιτεία και στην κοινωνία και όχι μόνο στον εαυτό του. Να είναι τίμιος, με ήθος, να έχει «καθαρό» παρελθόν, να έχει να επιδείξει έργο και επιτεύγματα, είτε μέσα στη βουλή, αν ήταν και πριν βουλευτής, είτε στον εργασιακό του τομέα, αν είναι νέος υποψήφιος και βέβαια να έχει την ικανότητα να διατυπώνει τις απόψεις του με πειστική επιχειρηματολογία και να διαθέτει την ικανότητα να πείθει, κάτι που φανερώνει συγκροτημένο μυαλό και επαγωγική σκέψη.
Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Αυτή η νοοτροπία τις περισσότερες φορές λειτούργησε εις βάρος της Κύπρου; Εσείς όντας υποψήφιος κόμματος πως θα λειτουργήσετε, μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό;
Ο «κομματισμός», με την έννοια που τοποθετείτε τον όρο, έχει ζημιώσει αφάνταστα τον τόπο. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια του διεφθαρμένου συστήματος νομής της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος. Η πελατειακή σχέση των κομμάτων με τους πολίτες, εξαχρειώνει τη δημοκρατία, υπονομεύει θεσμούς και διαδικασίες, εκτροχιάζει το ευνομούμενο κράτος. Όντας υποψήφιος κόμματος θα συμπεριφέρομαι με γνώμονα τις αρχές μου, όπως τις εφάρμοζα στη ζωή μου και στην εργασία μου εδώ και δεκαετίες, παραμένοντας ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι πάντοτε έκανα τη δουλειά μου με απτά αποτελέσματα και επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να παραβιάσω αυτές τις αρχές. Με ήθος, τιμιότητα και αξιοπρέπεια θα συνεχίσω και στην πολιτική. Σε ό,τι συμφωνώ με το κόμμα θα είμαι πρώτος στη μάχη για να το κερδίσουμε, προς όφελος του πολίτη και της χώρας γενικότερα. Σε οτιδήποτε θεωρώ ότι παραβιάζονται αρχές, θα είμαι μαχητικά ενάντιος.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας;
Προτεραιότητα έχει η λύση του Κυπριακού. Πρέπει να σώσουμε πρώτα πρώτα το Βαρώσι και να απαιτήσουμε άμεση επιστροφή του στους νόμιμους κατοίκους του, εντός των ορίων της ελληνοκυπριακής ομόσπονδης πολιτείας. Η συνολική λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί είτε ταυτόχρονα με την επιστροφή της Αμμοχώστου είτε αμέσως μετά. Επείγει να σώσουμε τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, από τη διχοτόμηση, που θα μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό νησί και θα μας
κάνει μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα. Αμέσως μετά ή και παράλληλα θα δώσω τη μάχη για κάθαρση από τη διαπλοκή και τη διαφθορά και τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους ώστε να καταστεί πραγματικά αποτελεσματικό, ουσιωδώς κοινωνικό, απολύτως ευνομούμενο.
Με λίγα λόγια:
Ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Europa College (δημοσιογραφία). Αναμείχθηκε έντονα στον μαθητικό και φοιτητικό συνδικαλισμό, καθώς υπήρξε πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου, της φοιτητικής κοινότητας της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της συντονιστικής επιτροπής των σπουδαστών των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Στην Εθνική Φρουρά υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός τεθωρακισμένων. Από το 1987 κατοικεί στο Παραλίμνι, όπου νυμφεύθηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος για 5 χρόνια στην ελεύθερη περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ από το 1992 έγινε ένα από τα πρώτα στελέχη της νεοσύστατης ιδιωτικής τηλεόρασης. Αναλαμβάνοντας πολλαπλά και σημαντικά καθήκοντα, διακρίθηκε και ανελίχθηκε ταχύτατα. Το 1998, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του SIGMA, ενώ από το 2006 είναι γενικός διευθυντής του ΑΝΤΕΝΝΑ. Ως σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας έγραψε 8 τηλεοπτικές σειρές και 3 θεατρικά έργα. Έγραψε επίσης αμέτρητα πολιτικά άρθρα στην προσωπική του ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα.