Κώστας Τσιολάκκης: Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

Ο Κώστας Τσολάκκης φιλοξενείται στη στήλη “Η επαρχία μου” και απαντά σε 10 ερωτήσεις για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του με αυτή.

Μαζί μου ο δάσκαλος Ανδρέας Κατίκης μετά που πλύναμε τα μύρα στη θάλασσα

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν υπήρχε;

Εδώ και πολλά χρόνια έχω στην κατοχή μου πέραν των 10,000 τόμων βιβλίων και περιμένω μια μέρα να γίνει η Δημοτική βιβλιοθήκη στο Παραλίμνι για να τα χαρίσω. Έχω στείλει επιστολές στον Δήμο τα τελευταία 20 χρόνια, ο ένας δήμαρχος διαδέχεται τον άλλον και ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει. Μια καλή τοπική βιβλιοθήκη αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι. Θα προσδώσει αρχοντιά στο Παραλίμνι και ο κόσμος θα έχει ένα μέρος από το οποίο μπορεί να δανειστεί εκατοντάδες βιβλία δωρεάν, να τα διαβάσει και να τα ευχαριστηθεί με την καρδιά του. Αν και ήδη έχω χαρίσει 1,200 τόμους στην Ιερά Μητρόπολη Κωνστάντιας – Αμμοχώστου ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα είναι αυτά τα βιβλία να κοσμήσουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου.

Μπροστά από το σπίτι της ή κυρία Ελένη Τσιολάκκη να καθαρίζει την είσοδο του σπιτιού της από το χαλάζι της θεομηνίας στις 15/02/1988

Η πρώτη δουλειά που έκανες;

Η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν μαζί με τον πατέρα μου όπου τον βοηθούσα στις γεωργικές εγκαταστάσεις του. Άλλες εποχές τότε.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Αγαπημένο μου μέρος ήταν και θα παραμείνει το Βαρώσι. Πριν την εισβολή το Βαρώσι ήταν ο οικονομικός πνεύμονας, η ψυχή της Αμμοχώστου, εάν δεν υπήρχε το Βαρώσι, δεν θα μπορούσε να ευημερήσει η Αμμόχωστος. Επιπρόσθετα πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη στην οποία ζήσαμε τα πιο ωραία μας χρόνια.

Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο;

Στην ζωή μου έχω ταξιδέψει αρκετά, έχω ζήσει και στο χωριό της γυναίκας μου για πολύ λίγο, όμως δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να ζήσω κάπου άλλου πέραν του Παραλιμνίου. Αγαπώ αυτό το μέρος. Επίσης, να αναφέρω πως το Παραλίμνι είναι η μόνη κοινότητα από τα Κοκκινοχώρια που έχει κόσμο που μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Όταν θέλω να περπατήσω και να αναπνεύσω καθαρό αέρα θα επιλέξω τον παραλιακό πεζόδρομο του Πρωταρά. Είναι ένα σχετικά νέο απόκτημα στην επαρχία μας, μια εξαιρετική ιδέα που προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τη βόλτα τους δίπλα στα καταγάλανα νερά της θάλασσας ακούγοντας τους ήχους των κυμάτων.

Οικογενειακώς μαζί με τα τρία μου παιδιά 27/01/2019

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας είναι…;

Αποδεδειγμένα, η καλύτερη θέα είναι αυτή του Κάβο Γκρέκο. Η περιοχή Κάβο Γκρέκο βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού και είναι σε όλους μας γνωστή για τις καταγάλανες του θάλασσες, τα μαγευτικά της βράχια, και την υπέροχη θέα που μπορείς να απολαύσει κανείς από εκεί ολόχρονα!

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Οι καλύτερες εκδηλώσεις για το Παραλίμνι είναι η εθνικές μας εορτές. Η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου με τις παρελάσεις είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για εμένα. Μας θυμίζουν ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε και πόσα περάσαμε ως λαός για να φθάσουμε στο σήμερα.

Πως φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια;

Εγώ πιστεύω πως το Παραλίμνι με την ανάπτυξη που έχει σε 20 χρόνια θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ, θα γίνει μια μεγαλούπολη που δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις άλλες επαρχίες.

Τι σου λείπει από τα παιδικά σου χρόνια;

Μου λείπει η ανεμελιά των παιδικών μου χρόνων αλλά και οι άνθρωποι που γνώρισα, οι παιδικοί μου φίλοι που σήμερα δεν βρίσκονται εν ζωή. Έχω ζήσει τέσσερις γενιές, γνώρισα πολλούς και σπουδαίους ανθρώπους αλλά πλέον απεβίωσαν. Το Παραλίμνι όπως το ήξερα έχει αλλάξει, το νοσταλγώ αλλά παράλληλα μου αρέσει η πρόοδος και η ανάπτυξη.

Σωτήρης Μιχαήλη Γεωργαλά, Χρίστος Ανδρέα, Κώστας Λ. Τσιολάκκης 

Τι θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο;

Εμείς οι Παραλιμνίτες είμαστε φιλόξενος λαός. Αν έχω κάποιο ξένο καλεσμένο θα τον υποδεχτώ αρχικά, θα του μιλήσω για το Δήμο μας και ακολούθως θα του δείξω όλες τις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια μας για τα οποία όλοι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτά.