Κρίση Ευκαιριών: Υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου;

Ζητήσαμε τις απόψεις νέων ανθρώπων που ζουν στην επαρχία Αμμοχώστου στο ερώτημα αν υπάρχουν ευκαιρίες στην επαρχία μας. Οι Στάθης Στάθη, Αβράμης Πιττάκης, Ανδρέας Κουτσόλουκας, Αναστασία Ιωάννου, Μαρία Χαραλάμπους και Ανδρέας Παπαγιώργης κατάθεσαν τις απόψεις τους στο περιοδικό VOLT.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Στάθης Στάθη

Ευκαιρίες για την νεολαία της επαρχίας μου είναι για αυτούς που ψάχνουν. Και όποιος ψάχνει βρίσκει. Έχουμε την τύχη και την ευλογία να μεγαλώνουμε σε μια επαρχία πολλά υποσχόμενη γεμάτη προκλήσεις. Οι προκλήσεις για μένα είναι κρυμμένες πίσω από τρεις μεγάλες και ταχέως αναπτυσσόμενες βιομηχανίες απασχόλησης. Αρχικά, η βιομηχανία του τουρισμού και των επισιτιστικών επιχειρήσεων έχει δεσπόζουσα θέση στην τσέπη μας με πολλές ευκαιρίες. Ο τόπος μας είναι φτωχός από αξιοθέατα, αλλά πλούσιος σε πανέμορφες παράλιες και τοπία, επομένως οι θέσεις είναι αρκετές και υπάρχει δίψα για προσωπικό και φρέσκα μυαλά και ιδέες. Παράλληλα, υπάρχει γαστρονομική ανέλιξη στην περιοχή. Καφετέριες, εστιατόρια και κάθε είδους παρόμοιες επιχειρήσεις είναι παντού. Ο ανταγωνισμός αυξάνει την δημιουργικότητα και η αυτό οδηγεί σε projects για νέες δομές.
Είναι αδύνατον για κάποιον που μεγαλώνει εδώ να μην έχει παρατηρήσει την έκρηξη που έγινε στην βιομηχανία των οικοδομών. Το μέλλον είναι στους νέους τρόπους σχεδίασης και διεκπεραίωσης του οποιουδήποτε έργου. Ενεργειακά, μηχανολογικά, υδραυλικά και οικοδομικά οι τεχνολογίες άλλαξαν προς το καλύτερο και οι ευκαιρίες είναι άπειρες. Όπως λεν και οι παλιοί «η τέχνη εν χάνεται». Αντίθετα με τις άλλες επαρχίες είμαστε ίσως οι τελευταίοι με τα «λίγα» διαθέσιμα τεμάχια προς αξιοποίηση.
Εδώ έρχεται και η τελευταία και τη πιο παλιά βιομηχανία, της γεωργίας, όπου γενιές μεγάλωσαν και ορθοποδησαν από αυτόν τον τομέα. Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά όσον αφορά τον κόπο και τον τρόπο παραγωγής.
Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία άλλαξε αρκετά. Η Ολλανδία για παράδειγμα είναι η χώρα με τον πιο λίγο ήλιο και χώρο για παραγωγή στην Ευρώπη, ωστόσο κατάφερε να είναι από τις πρώτες χώρες παραγωγής και εξαγωγής λαχανικών στον κόσμο! Εμείς έχουμε ήλιο, χώρο και εφόδια από τους παππούδες μας και κάτι που δεν έχει κανείς άλλος, το «κοτσινοχωμα…».

Αβράμης Πιττάκης

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επαρχία Αμμόχωστου, αλλά δεν έχει να κάνει με τις ευκαιρίες αλλά με την καθοδήγηση που παίρνουν οι νέοι όταν θα πάνε για σπουδές. Η περιοχή έχει κάποιες βιομηχανίες, κυρίως όμως επικεντρώνεται στον Τουριστικό τομέα. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε καθοδήγηση η οποία να αντανακλά καλύτερα τις επαγγελματικές ανάγκες που έχει ο τόπος μας!
Δυστυχώς όμως, επειδή η Αμμόχωστος είναι μια περιοχή μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων του νησιού, παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν τρομερή απήχηση στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, δεν υπάρχουν στην περιοχή μας, όπως για παράδειγμα ο τομέας της λογιστικής και της νομικής. Έτσι, αναγκάζονται πολλοί από τους πτυχιούχους νέους της επαρχίας Αμμοχώστου, να φεύγουν από την περιοχή και να ψάχνουν δουλειά στις μεγαλουπόλεις για ένα καλύτερο αύριο.

Μαρία Χαραλάμπους

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι στην επαρχία μας σήμερα, είναι η εξεύρεση εργασίας. Λόγο του μονοδιάστατου οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες στην επαρχία μας, οι νέοι είτε θα ψάξουν δουλειά στον ξενοδοχειακό τομέα είτε στο κατασκευαστικό τομέα. Δυστυχώς, και δύο αυτοί τομείς τα τελευταία χρονια επηρεαστήκαν αρνητικά λόγο της υγειονομικής κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού, την αύξηση του πληθωρισμού λόγο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Επιπρόσθετα, αρκετές μικροεπιχείρησής δεν κατάφεραν να ανακάμψουν από τα ολικά lockdown, με αποτέλεσμα αρκετές να αναστείλουν οριστικά τις εργασίες τους ενώ άλλες προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού, αυξάνοντας έτσι περισσότερο την ανεργία. Λόγο των μειωμένων θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην επαρχία μας, αρκετοί νέοι προτιμούν να μετακομίσουν στα αστικά κέντρα κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό όπου μπορούν πιο εύκολα να εργαστούν στο τομέα των υπηρεσιών. Το κράτος μας οφείλει να στηρίξει την νεολαία της επαρχία μας μέσω νέων προγραμμάτων χρηματικών επιδοτήσεων της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και μεταφορά κάποιων κρατικών υπηρεσιών στην επαρχία μας κάτι που θα συμβάλει θετικά και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αστικά μας κέντρα σήμερα.

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Συχνά, όταν βρίσκομαι με άτομα που διαμένουν εκτός της επαρχίας μας, με ρωτάνε αυτή την ερώτηση. Υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Να πω την αλήθεια όταν ήμουν μικρότερος, κάποιες φορές με ενοχλούσε αυτή η ερώτηση, διότι ένιωθα πως υποβαθμίζουν την επαρχία μας. Μεγαλώνοντας όμως, έκανα κι εγώ την ίδια ερώτηση στον εαυτό μου, προσπαθόντας να βρω μια ειλικρινή απάντηση. Ποια είναι αυτή; Αφενός, για να είμαι σωστός προς την επαρχία μας, θα έπρεπε να πω ναι, αφετέρου πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Για μένα η απάντηση είναι, όχι όσες αξίζει να έχει, όμως υπάρχει ελπίδα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο μπορεί να φαντάζεται κάποιος αλλά δεν είναι ούτε τόσο καλά για να επαναπαυόμαστε. Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλουμε για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης όσο κλισέ και αν ακούγεται. Η επαρχία Αμμοχώστου μας χρειάζεται γιατί οι νέοι αξίζουν πραγματικά καλύτερες ευκαιρίες. Έτσι κι αλλιώς, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Ανδρέας Παπαγιώργης

Λόγω του ότι η περιοχή μας στηρίζεται κυρίως στον τουριστικό τομέα, αφού παράγει το περισσότερο GDP (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) της περιοχής, αρκετοί από τους νέους στρέφονται σε αυτή τη βιομηχανία. Υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες στην αγορά περισσότερο για αυτούς που σπούδασαν κάτι σχετικό με αυτό το τομέα και όχι τόσο για αυτούς που το κάνουν εξ’ ανάγκης. Επομένως, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας είναι ότι στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό ο οποίος είναι εποχιακός. Η περιοχή μας έχει όλες τις προοπτικές ο τουρισμός της να είναι ολόχρονος, αρκεί να υπάρχει η θέληση και να βρεθεί η χρυσή «φόρμουλα» για αυτό. Με αυτό το τρόπο οι νέοι θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα στον τομέα τους, η περιοχή θα γίνει πιο ελκυστική για απασχόληση, και θα μπορέσουν και οι υπόλοιποι τομείς να αναπτυχθούν (πέραν του τουρισμού). Από την άλλη, οι νέοι οι οποίοι δεν έχουν βλέψεις να ενταχθούν στην τουριστική βιομηχανία είναι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, αφού αναγκάζονται να πάνε σε άλλη πόλη ή ακόμα και να φύγουν από την Κύπρο. Επίσης, δεν υπάρχουν καθόλου ευκαιρίες για νέους οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποκτήσει εμπειρία. Οι περισσότεροι δουλεύουν 6 μέρες την εβδομάδα αντί 5, με αρκετές ώρες εργασίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπική ζωή και χρόνος αναψυχής. Ακόμα και οι νέοι που έχουν σπουδάσει τουριστικά, λόγω του ότι είναι εποχιακοί, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και αυτό το καθιστά πολύ δύσκολο κάποιος να έχει μια εμπλουτισμένη καριέρα. Έτσι, οι νέοι στρέφονται σε πιο ελκυστικές πόλεις όπως τη Λεμεσό ή και τη Πάφο που προσφέρονται για να κάνει κανείς καριέρα.

Αναστασία Ιωάννου

Είναι γεγονός πως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου υπάρχει έντονο πρόβλημα όσο αφορά την επαγγελματική ενασχόληση των νέων. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο κύριος κλάδος που κυριαρχεί στην επαρχία είναι ο τουριστικός και οι περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους προέρχονται από αυτό τον κλάδο. Εκτός τούτου, οι οικονομικές απολαβές σε δουλειές όπως στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και γενικότερα, δεν είναι ιδανικές. Φτάνουν ίσα που να μπορεί κάποιος να βγάλει το μήνα. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ δύσκολο κάποιος νέος να ξεκινήσει τη ζωή του και να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του. Πέρα του τουριστικού κλάδου, δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι που προσφέρουν επαγγελματική ενασχόληση στους νέους. Οι λιγοστές θέσεις εργασίας που υπάρχουν εκτός τουριστικού κλάδου, δεν είναι κενές με αποτέλεσμα οι νέοι να αναγκάζονται να φεύγουν από την επαρχία ή ακόμα και από τη χώρα. Λόγω αυτού, υποχρεώνονται να έχουν απλά βιοποριστική σχέση σε επαγγέλματα που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδίκευση τους. Περεταίρω, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι κυριαρχεί εκμετάλλευση των νέων στις θέσεις εργασίας τους, εννοώντας ότι δεν πληρώνονται όσο αξίζουν. Η απασχόληση στους νέους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται δυστυχώς σε καταθλιπτικά επίπεδα.