Κανόνες επιβίωσης

Ο ναυαγοσώστης Παναγιώτης Πανάγη συγκλονίζει με τις ιστορίες διάσωσης του και μας δίνει τους κανόνες επιβίωσης, οι οποίοι θα έπρεπε να ισχύουν για κάθε λουόμενο αλλά και κάθε επισκέπτη της παραλίας.

Της Βέρας Κοσμά

Ο Παναγιώτης Παναγή είναι ένας από τους πιο έμπειρους ναυαγοσώστες στην επαρχία Αμμοχώστου, ο οποίος εξασκεί το επάγγελμα 17 χρόνια. Έχει ζήσει σχεδόν τα πάντα μέσα και γύρω από τη θάλασσα, από απλά περιστατικά μέχρι πιο περίπλοκα όπως π.χ να βγάζει το θύμα αναίσθητο από τη θάλασσα. Όπως μας εξηγεί στη δική τους δουλειά, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η πρόληψη. «Το πρώτο μας μέλημα κάθε μέρα είναι να βάλουμε σε τάξη την παραλία. Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που μας αγνοούν και όταν υποδεικνύουμε τους κανονισμούς απλά γυρίζουν από την άλλη ή μας μιλάνε άσχημα».

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχει σώσει δεκάδες ζωές και όπως μας εξηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό πνιγμών είναι από άτομα που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους: «Όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη και επικίνδυνη αγνοούν τις κόκκινες σημαίες στις οποίες αναγράφεται dangerous for swimming. Ένα περιστατικό που συνέβη φέτος είχε πρωταγωνιστή έναν 35χρονο Ρώσο τουρίστα. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες και τα δυνατά ρεύματα που επικρατούσαν στην περιοχή και αγνοώντας τις κόκκινες σημαίες, ο τουρίστας μπήκε για κολύμπι. Αντιληφθήκαμε τον άντρα 70 μέτρα από την ξηρά να ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια κουνώντας το χέρι του. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του τρέξαμε με τον συνάδελφό μου Ξενάκη Χαραλάμπους τόσο με πέδιλα όσο και με rescuetube. Όταν πλησιάσαμε μας παρακαλούσε να τον βοηθήσουμε. Αισθανόταν εξαντλημένος. Αμέσως του δώσαμε το Rescuetube, το εφαρμόσαμε γύρω από το σώμα του, τον πήραμε διασταύρωση στήθους και τον βγάλαμε στην ξηρά. Ο τουρίστας Ρώσος ήταν εξαντλημένος και το μόνο που έλεγε συνεχώς ήταν “ευχαριστώ που μου σώσατε τη ζωή μου”.

Από τις πιο έντονες στιγμές στην καριέρα του ήταν η επαναφορά στη ζωή ενός 35χρονου Κύπριου, με τον οποίο έχει επαφές μέχρι σήμερα. «Όταν τον αντιλήφθηκα ήταν βυθισμένος στο νερό. Τον ανέσυρα έξω και αντιλήφθηκα πως δεν είχε ούτε αναπνοή ούτε παλμό. Άρχισα μαζί με τον συνάδελφό μου Χαράλαμπο Ηρακλέους πρώτες βοήθειες CPR και τεχνητή αναπνοή. Μετά από τρία λεπτά επανήλθε πίσω στη ζωή, ήταν όμως επτά μέρες σε κώμα. Όταν επανήλθε δεν είχε την οποιαδήποτε εγκεφαλική βλάβη. Ο άνθρωπος αυτή τη στιγμή είναι με την οικογένειά του και χαίρει άκρας υγείας».

Κλείνοντας ο Παναγιώτης Παναγή κάνει παράκληση στον κόσμο να προσέχει τις επισημάνσεις κινδύνου, να βάζει μπρατσάκια στα μικρά παιδιά και να μην τα αφήνει ανεπίβλητα και όταν πηγαίνει για κολύμπι να σκέφτεται και την επιστροφή. «Καλύτερα να κολυμπούν παράλληλα ώστε όταν κουραστούν να μπορούν να πατήσουν στην άμμο, να επιλέγουν παραλίες οι οποίες είναι επανδρωμένες με ναυαγοσώστες, να μην κολυμπούν έξω από τις μπάλες, να μην κολυμπούν στον δίαυλο που περνούν ταχύπλοα σκάφη, να μην βουτάνε σε ρηχά νερά με το κεφάλι, να ακολουθούν τη σήμανση που υπάρχει σε κάθε είσοδο σε όλες τις παραλίες, όπως για παράδειγμα απαγορεύεται η μουσική και οι ρακέτες. Τέλος, να μαζεύουν τα σκουπίδια τους όταν φεύγουν και να διατηρούν την παραλία καθαρή».

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news