«Καθαρή και Άξιόπιστη Εκπροσώπηση»
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Ονούφριος Κουλλά κάνει τον απολογισμό της πρώτης του θητείας και με ξεκάθαρη ατζέντα κατεβαίνει και στις επόμενες εκλογές ως Υποψήφιος Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τι κρατάτε από την πρώτη σας θητεία ως μέλος της Βουλής; Έναν μικρό απολογισμό.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω. Ήταν μια δύσκολη περίοδος αφού το 2016 βγαίναμε από μια κρίση, που είχε αφήσει μεγάλες πληγές, ενώ το 2020 μας προέκυψε άλλη μία κρίση, της πανδημίας. Σε όλη αυτήν την περίοδο ασχολήθηκα συστηματικά κυρίως στις επιτροπές που συμμετέχω. Στην Επιτροπή Οικονομικών για διάφορα μέτρα στήριξης της οικονομίας (π.χ. κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας και μείωση των μεταβιβαστικών τελών, φορολογικά κίνητρα κ.ά.) και τώρα, με την πανδημία, με τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στην Επιτροπή Γεωργίας για πάρα πολλά θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (π.χ. τη μεταρρύθμιση και επιτάχυνση των αποζημιώσεων από θεομηνίες) και στην Επιτροπή προσφύγων για πληθώρα θεμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες που έχασαν τις περιουσίες τους (π.χ. τη βελτίωση του στεγαστικού σχεδίου και την καλύτερη στήριξη από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών).
Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας… Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;
Ναι, σίγουρα. Εντελώς διαφορετικές. Χωρίς αμφιβολία θα είναι πιο δύσκολο το έργο όλων των υποψηφίων, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων και τη γνωριμία εξ αποστάσεως, έστω με τις δυσκολίες που αυτή έχει. Εννοείται ότι η προσωπική επαφή δεν μπορεί να υποκατασταθεί.
Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας;
Δύσκολο να απαντήσω σε αυτό. Πιστεύω πως όλοι οι υποψήφιοι έχουν να προσφέρουν, ο καθένας με βάση τις δικές του γνώσεις και ενδιαφέροντα. Αν μπορούσα να υποδείξω κάτι είναι τις εμπειρίες μου για 15 χρόνια ως τεχνοκράτης στο Υπουργείο Οικονομικών και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει ως Βουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν;
Κατ’ αρχάς πιστεύω πως όλοι οι ψηφοφόροι πρέπει να πηγαίνουν στις κάλπες μελετημένοι. Με βάση τις δικές τους απόψεις και ιδιαίτερες ανησυχίες θα πρέπει να επιλέγουν τους υποψηφίους που εκτιμούν ότι τους εκφράζουν περισσότερο και ότι είναι πιο κοντά στις δικές τους έγνοιες. Και φυσικά ότι θα τους εκπροσωπήσουν επάξια στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνεπώς πιστεύω πως πρέπει να βλέπουν το βιογραφικό του κάθε υποψηφίου, την προϊστορία του, την επαγγελματική του πορεία, να κρίνουν τη συνέπειά του και την αξιοπιστία του.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση επανεκλογής σας;
Ο μείζον στόχος αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση της οικονομίας μας. Δηλαδή η επιβίωση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του κράτους. Χωρίς αυτό είναι δύσκολο να συζητάμε οτιδήποτε άλλο. Καλές ιδέες πάντοτε υπάρχουν αλλά όταν συνεπάγονται δαπάνες χρειάζεται πρώτα να έχουμε οικονομία. Και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Κυρίως για να αποτρέψουμε τις μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων και για να επαναφέρουμε την οικονομία
ξανά στις ράγες της ανάπτυξης. Ακόμη και να εξαφανιστεί παντελώς η πανδημία θα χρειαστεί δυστυχώς αρκετός χρόνος για να επουλωθούν οι οικονομικές της επιπτώσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω αποφασιστικά. Με μεγάλη αγωνία βεβαίως παρακολουθώ και παρεμβαίνω και για το εθνικό μας θέμα. Εύχομαι να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού για να δούμε επιτέλους τον τόπο μας να απαλλάσσεται από τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις, να επανενώνεται και να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές μέλλον.
Εκτός από τα μεγάλα θέματα της οικονομία και του κυπριακού με τι άλλο εκτιμάτε ότι θα ασχοληθείτε;
Υπάρχουν σαφώς πολλά ζητήματα και προβλήματα στην κοινωνία μας που χρίζουν βελτίωσης και η ιδιοτητα του βουλευτή μας δίνει την ευκαιρία να μπορέσουμε να καταπιαστούμε μαζί τους. Πρώτα και κύρια με τις άλλες επιτροπές που συμμετέχω, δηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, στην Επιτροπή Γεωργίας και στην Επιτροπή Προσφύγων. Υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν τόσο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα όσο και για τη στήριξη των παθόντων από την τουρκική εισβολή. Επίσης, εννοείται,
ότι όπως και για τα τελευταία 5 χρόνια, σε περίπτωση επανεκλογής μου, θα συνεχίσω να εργάζομαι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την ανάπτυξη και την επίλυση των προβλημάτων της Επαρχίας μας.
Με λίγα λόγια:
Ο Ονούφριος Κουλλά γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1974 και κατάγεται από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το London School of Economics. Επίσης, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη χρηματοοικονομική. Από το 2001 έως το 2016 εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμμετείχε σε αρκετές συνεδρίες και διαβουλεύσεις που διοργάνωνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2015 εκτελούσε τα καθήκοντα του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων της Δημοκρατίας. Ως Βουλευτής Αμμοχώστου, από το 2016 μέχρι σήμερα, συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Γεωργίας και Προσφύγων.