Καθαρά και ανθρώπινα

Ο Νίκος Συμεού έχοντας την ανάγκη να πάρει θέση σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το καλό του τόπου και της επαρχίας μας κατέρχεται στις βουλευτικές εκλογές ως Αριστίνδην υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ.

Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές;

Η επιλογή μου να κατέλθω ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για την Επαρχία Αμμοχώστου με το Δημοκρατικό Συναγερμό επήλθε από την ανάγκη να πάρω θέση σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το καλό του τόπου και της επαρχίας μου. Η πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, να κατέλθω ως αριστίνδην υποψήφιος, με τιμά ιδιαίτερα και θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με στόχο να δικαιώσω και όλους όσοι έχουν πιστέψει σε μένα. Ένας από τους λόγους που με ώθησε σε αυτή την απόφαση ήταν και η απαξίωση που παρατηρούμε προς την πολιτική κυρίως από τους νέους. Κάποια πράγματα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν κι αν δεν δράσουμε από κοινού αυτό δεν θα υλοποιηθεί. Οι νέοι μας πρέπει να έχουν κίνητρα να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, να ενδιαφερθούν για τα κοινά και να πολεμήσουν για τα όνειρα τους. Και για να το πετύχουν αυτό χρειάζονται εμάς να τους βοηθήσουμε. Είναι η ώρα να ακούσουμε τη φωνή τους, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους και μέσα από τις προτάσεις μας να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και όχι μόνο κούφιες υποσχέσεις.

Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες μέσω πανδημίας. Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;

Η πρωτοφανής αυτή υγειονομική κρίση που βιώνουμε αναμφίβολα ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων μας. Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, σαφώς και θα διεξαχθεί με άλλα δεδομένα από αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι και σήμερα. Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μας περιορίζουν στο να κινηθούμε και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο αφού οι συναθροίσεις, οι επισκέψεις ή οι εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, τα εμπόδια είναι πάρα πολλά στο να περάσουμε τα μηνύματα στους ψηφοφόρους. Σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες με την πανδημία. Ακόμα και στις εμφανίσεις μας στα τηλεοπτικά πάνελ φοράμε μάσκα οπότε το πρόσωπό μας δεν είναι εντελώς αναγνωρίσιμο από τον κόσμο. Πολλές φορές και στις παρεμβάσεις μας στο ραδιόφωνο ο κόσμος δεν έχει εικόνα του υποψηφίου βουλευτή αν δεν τον γνωρίζει. Αυτό δυσχεραίνει τη θέση των νέων υποψηφίων βουλευτών. Επίσης, οι υποψήφιοι αναγκάστηκαν να αξιοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο έπακρον ως τρόπο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους. Εδώ αναδεικνύεται όμως πόσο σημαντική είναι η προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους ειδικότερα των ηλικιών άνω των 60 χρόνων όπου κάποιοι από αυτούς δεν διαθέτουν λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας;

Το ψηφοδέλτιο είναι ισχυρό και αποτελείται από αξιόλογα στελέχη και μη της παράταξης τα οποία είναι έτοιμα να δουλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για την Αμμόχωστο. Διαφωνώ όμως, με το ότι θα δοθεί μάχη. Όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την καλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση της Αμμοχώστου στο Κοινοβούλιο. Μας ενώνει μια κοινή προσπάθεια για μια καλύτερη Αμμόχωστο. Θα έλεγα, πως αυτός που θα καταφέρει με το πρόγραμμα και τις νέες θέσεις και ιδέες που θα προτείνει, να πετύχει σε αυτή τη διαδικασία είναι αυτός που θα έχει και τον πρώτο λόγο. Τολμώ να πω ότι το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ είναι ισχυρό και αποτελείται από αξιόλογα στελέχη και μη της παράταξης, τα οποία είναι έτοιμα να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για τον τόπο και την Αμμόχωστο ειδικότερα. Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο Άνθρωπος και για αυτόν θα παλέψω. Μπαίνω σε αυτή τη μάχη γιατί αγαπάω την πατρίδα μου και θέλω να υπηρετήσω πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα ή σκοπιμότητες. Θα έλεγα, πως αυτός που θα καταφέρει με το πρόγραμμα και τις νέες θέσεις και ιδέες που θα προτείνει, να πετύχει σε αυτή τη διαδικασία είναι αυτός που θα έχει και τον πρώτο λόγο. Μπαίνω σε αυτή τη μάχη γιατί αγαπάω την πατρίδα μου και θέλω να υπηρετήσω πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα ή σκοπιμότητες. Χρειάζεται σκληρός αγώνας για να φέρουμε την αλλαγή και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου όμως στόχος μου είναι να κερδίσω αυτή την εμπιστοσύνη. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι ένας πολίτης όπως όλοι μας ο οποίος νιώθει την ανάγκη να αγωνιστεί για τα κοινά. Θα δουλέψω σκληρά μακριά από λαϊκισμούς και δήθεν υποσχέσεις για μια καλύτερη κοινωνία. Προτρέπω ωστόσο τους νέους μας να δυναμώσουν την φωνή τους και να απαιτήσουν αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν;

Τη δεδομένη στιγμή η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα σταθερό πολιτικό σύστημα με ενεργή εμπλοκή και υποστήριξη των πολιτών οι οποίοι απαιτούν άμεσα την ανανέωσή του και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται σύνεση και ενότητα. Σίγουρα δεν είναι εύκολη διαδικασία, όμως με την απαιτούμενη ωριμότητα δεν είναι ανέφικτο. Ο επαναπροσδιορισμός των αρχών και αξιών μας ως κοινωνία, μας παρέχει τα εφόδια για ανάκαμψη μέσα από την επιλογή των κατάλληλων ατόμων για να μας εκπροσωπούν. Άτομα ικανά με γνώσεις, αρχές και αξίες που θα έχουν γνώμονα το συμφέρον του λαού και θα μας εκπροσωπήσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Το κοινοβούλιο είναι η φωνή του Κύπριου πολίτη και η ευθύνη που έχουν όσοι βρίσκονται στην πολιτική απέναντι στους ανθρώπους που τους τιμούν με μια ψήφο εμπιστοσύνης είναι τεράστια. Η συνέπεια, η σκληρή δουλειά και η τίμια εκπροσώπηση όλων αυτών των ανθρώπων ευελπιστώ ότι θα οδηγήσουν την Κύπρο σε ένα καλύτερο αύριο.

Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Εσείς όντας υποψήφιος κόμματος πως θα λειτουργήσετε, μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό;

Όταν είσαι σε ένα κομματικό σχήμα, σέβεσαι και ασπάζεσαι τις απόψεις του, γι αυτό και ανήκεις στις τάξεις του. Για μένα όμως είναι ξεκάθαρο και το δηλώνω χωρίς περιστροφές, ότι, εάν κάποια θέση του κόμματος μου αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των συμπολιτών μου, δεν θα διστάσω να διαχωρίσω τη θέση μου. Άλλωστε, αυτή είναι και η Δημοκρατία, να εκφράζει ο καθένας ελεύθερα την άποψη του κι αν
έχει ισχυρά επιχειρήματα να μπορεί να κάνει ακόμη και την ανατροπή. Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής επειδή ανήκω στον ΔΗΣΥ, ένα κόμμα, κατεξοχήν δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, που δεν έχει παρωπίδες και εμμονές. Και είμαι βέβαιος ότι το κόμμα μου πρώτα και πάνω από όλα θέτει το ευρύτερο καλό, το απέδειξε και στο παρελθόν, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, όχι αρεστές, αλλά που αποδείχθηκαν πολύ ωφέλιμες για το ευρύτερο καλό στη συνέχεια.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας;

Χρειάζεται σκληρός αγώνας για να φέρουμε την ανανέωση και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και στόχος μου είναι να κερδίσω αυτή την εμπιστοσύνη. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι ένας πολίτης όπως όλοι μας ο οποίος νιώθει την ανάγκη να αγωνιστεί για τα κοινά. Θα δουλέψω σκληρά, μακριά από λαϊκισμούς και δήθεν υποσχέσεις για μια καλύτερη κοινωνία. Προτρέπω ωστόσο τους νέους μας να δυναμώσουν την φωνή τους και να απαιτήσουν αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να μου δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούμε μαζί, καθαρά κι ανθρώπινα, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο. Η συνέπεια, η συνεχής παρουσία, η δυναμικότητα όσον αφορά τη διεκδίκηση και η αξιοπιστία διαδραματίζουν αναμφίβολα τεράστιο ρόλο και η πραγματική δουλειά πρέπει να ξεκινά από την εκλογή και έπειτα. Ως Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό για την Επαρχία Αμμοχώστου, έχω την πεποίθηση ότι ο αγώνας μας πρέπει να έχει ως στόχο τη συλλογική χάραξη μιας καινούργιας εύρωστης εποχής για την Αμμόχωστο και την Κύπρο μας. Οι ενέργειές μας πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ισοπολιτείας, απαλλαγμένης από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την παρανομία. Ταυτόχρονα, με το βλέμμα στραμμένο προς τη σκλαβωμένη πόλη μας, θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να τη δούμε και πάλι ελεύθερη με τους νόμιμους ιδιοκτήτες της να επιστρέφουν στις περιουσίες τους. Αυτός θα είναι ο στόχος μου.

Με λίγα λόγια:

Ο Νίκος Συμεού γεννήθηκε το 1979 στην Αγία Νάπα της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου και διαμένει με τη σύζυγο και την κόρη του. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Παραλιμνίου, κατατάγηκε και ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά. Σπούδασε Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις στην Αθήνα. Εργάστηκε επί δύο δεκαετίες ως δημοσιογράφος και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων στο MEGA. Από τη θέση αυτή αποκόμισε πλήρη εικόνα των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και μέσα από τη δουλειά του επιχείρησε όχι μόνο να τα προβάλει, αλλά και να δώσει λύσεις σε αυτά. Από το 2005, εκτελεί χρέη Διευθυντή Οικονομικού Τμήματος αλυσίδας υπεραγορών στην Επαρχία Αμμοχώστου.