Κάνε ένα ταξίδι μέσα σου! – Με την Βάσω Βαρδάκη

Της Βέρας Κοσμά

Το Life Coaching είναι μια έννοια που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει και με τι ασχολείται. Η Life & Executive Coach Βάσω Βαρδάκη μιλάει για αυτή την τόσο αποτελεσματική μέθοδο αυτοβελτίωσης από την οποία βοηθήθηκε και η ίδια.

Η Βάσω Βαρδάκη κατάγεται από το Αυγόρου και έχει ακόμα 5 αδέλφια. Ο πατέρας της ήταν επιχειρηματίας, και η ίδια, από πολύ μικρή, άρχισε να αναλαμβάνει τις προκλήσεις που έχει μια επιχείρηση και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται να έχει ένας επιχειρηματίας αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του. Έτσι, ανέπτυξε χαρακτηριστικά που την βοήθησαν να μάθει να τα βγάζει πέρα μόνη της, να αγωνίζεται, να πετυχαίνει και να θέτει ψηλούς στόχους.

Σπούδασε λογοθεραπεία: «Όχι από επιλογή, αλλά έτσι, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Επειδή μου άρεσε το όνομα Λογοθεραπεία. και όταν τελείωσα τις σπουδές μου έστησα τη δική μου επιχείρηση όπου εργάστηκα για τέσσερα χρόνια ως λογοθεραπεύτρια».

Μετά από 4 χρόνια ο κύκλος της λογοθεραπείας είχε κλείσει και ήταν ώρα για ένα νέο στόχο, μια στροφή στην επαγγελματική της πορεία. Έτσι και έκανε… Σήμερα, έχοντας στο ενεργητικό της ένα πτυχίο, δύο μεταπτυχιακά και χιλιάδες ώρες ατελείωτης δουλειάς είναι διευθύντρια πωλήσεων στη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής προϊόντων στο νησί ενώ ταυτόχρονα δουλεύει σε ατομικές συνεδρίες coaching με τους πελάτες της.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια συνηθισμένη μέρα στο γραφείο συνέβη κάτι ξαφνικό και η ίδια βίωσε ένα σωματικό ταρακούνημα. Με τους παλμούς για 45 συνεχόμενα λεπτά να βρίσκονται στους 210 χτύπους η προειδοποίηση ήταν ξεκάθαρη. Κάτι έπρεπε να αλλάξει. Ήρθε η στιγμή να δει τη ζωή της και το μέλλον της κατάματα και να αλλάξει κάτι. Ο γιατρός είχε πει «Βραχυκύκλωμα; Τίποτα σοβαρό αλλά πρέπει να προσέξεις τον εαυτό σου»

Όταν το τοπίο καθάρισε και ηρέμησε η όλη κατάσταση, η ίδια κατάφερε να δει τα πράγματα πολύ πιο ξεκάθαρα. «Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί», μας αναφέρει. Αποφάσισε να αρχίσει τις σπουδές της ως life coach και να γίνει certified coach. Πήρε την ειδίκευση της ως executive coach με σκοπό, να μπορέσει να βοηθήσει, πρώτα από όλους τον εαυτό της και μετά τους γύρω της.

«Σπουδάζοντας, κατάλαβα ότι τίποτα δεν ήταν καινούριο, και φυσικά τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Όλα άρχισαν να βγάζουν νόημα. Όσα βιβλία αυτοβελτίωσης και ηγεσίας είχα διαβάσει τα τελευταία 10 χρόνια, άρχισαν να παίρνουν μορφή, σάρκα και οστά και σαν κομμάτια του παζλ και να γίνονται μια ενιαία εικόνα. Και φυσικά όσοι άνθρωποι είχαν περάσει από τον δρόμο μου άρχισαν να έχουν λόγο ύπαρξης. Ό,τι έζησα μέχρι τώρα, σίγουρα δεν ήταν τυχαίο». «Άρχισα λοιπόν, να νιώθω καλά, ενώ γύρω μου γινόταν χαμός.

Ακόμα περισσότερες προκλήσεις έρχονταν στον δρόμο μου, κι εγώ όχι μόνο ήμουν ανεπηρέαστη, αλλά μπορούσα και να αντιμετωπίσω σχεδόν τα πάντα! Είχα τις σπουδές μου ως coach, τη δουλειά μου, και έβαζα κι άλλα στο πρόγραμμα! Δούλευα ασταμάτητα. Στην δουλειά μου, τις συνεδρίες μου, τα μαθήματα μου και στη δική μου προσωπική ανάπτυξη με τους δικούς μου coaches. Και παρ’ όλα αυτά, άρχισα να έχω χρόνο για όλα! Για τον σύντροφό μου που τόσο πολύ αγαπώ, τα παιδιά, τον εαυτό μου, την οικογένεια μου, το σπίτι μας».

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο «Θάρρος ή αλήθεια» το οποίο έχει κερδίσει εξαιρετικές κριτικές. Πρόκειται για ένα βιβλίο «κάλεσμα» που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αν θέλεις να κάνεις το βήμα για να πάρεις τη ζωή σου στο επόμενο επίπεδο και να πετύχεις τους στόχους σου.

Σκοπός της Βάσως πλέον, να υποστηρίξει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί, να βρει τη δική του αφύπνιση, τον δικό του δρόμο και το δικό του όραμα, και να ετοιμάσει τον εαυτό του ή/και την εταιρία του για τις επόμενες δεκαετίες.