Θέλω να εμπνέω τους ανθρώπους

Η Κάτια Κυριακούδη, ή αλλιώς Cat Von K όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι η Κύπρια Youtuber με τους περισσότερους συνδρομητές καθώς το κανάλι της περιλαμβάνει σχεδόν μισό εκατομμύριο συνδρομητές (470.000). Με τον αυθορμητισμό της κατάφερε να ξεχωρίσει στο χώρο του YouTube και να κερδίσει την αγάπη του κόσμου.

Του Ζανέττου Λουκά

Ως παιδί, τι όνειρα έκανες; Ποια από αυτά έχεις κάνει πραγματικότητα;

Ως παιδιά όντως κάνουμε μεγάλα όνειρα και ευτυχώς συνεχίζουμε να κάνουμε όσο περνάνε τα χρόνια. Μικρή ήθελα να γίνω μυστικός πράκτορας! Νομίζω έγινα ακριβώς το αντίθετο, καθώς πλέον δεν μπορώ να κρύψω τίποτα. Πέρα απο την πλάκα ειχα πάντοτε την ευαισθησία και ήθελα να διασώσω όλα τα αδέσποτα. Εν μέρει τα κατάφερα καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαι εθελόντρια σε ένα καταφύγιο σκύλων. Επίσης, είχα όνειρο να είμαι εγώ η ίδια το αφεντικό του εαυτού. Ως Youtuber δεν υπάρχει κανείς που να επιβληθεί σε αυτά που κάνω ή δεν κάνω. Άρα, νομίζω είμαι κοντά στα όνειρα μου.

Ήταν το YouTube κάτι που πάντα σου άρεσε όταν μεγάλωνες ή ασχολήθηκες περισσότερο με αυτό όσο προχωρούσες στη ζωή και την καριέρα σου;

Το έχω αναφέρει και σε ένα από τα βίντεο μου, πως το vlogging ήταν κάτι που έκανα πριν το YouTube. Ποτέ όμως με την ιδέα να το δει κάποιος. Μικρή είχα μια κάμερα δώρο, και με βιντεογραφούσα στο τραμπολίνο, με βιντεογραφούσα στο δωμάτιο μου να παρουσιάζω προϊόντα, να κάνω διάφορα κόλπα με κάμερα κάνοντας το φάντασμα και ξαφνικά να εμφανίζομαι στην κάμερα από άλλη γωνία. Μετά όμως όταν το YouTube μπήκε στην ζωή μου και ανακάλυψα άλλους Youtubers που μου άρεσε να παρακολουθώ. Ποτέ δε σκέφτηκα πως έχω έγω το θάρρος να δημοσιεύσω κάτι δικό μου. Φυσικά δεν ένιωθα και πολύ καλά με τον εαυτό μου, καθώς ούτε στις φωτογραφίες δεν ήθελα να φαίνομαι. Γενικά το ενδεχόμενο να ανεβάσω προσωπικό μου βίντεο και να μιλώ δεν πέρασε ποτέ απο το μυαλό μου.

Υπάρχει κάτι που δεν μοιράζεσαι στο διαδίκτυο και το κρατάς για σένα ή τα μοιράζεσαι όλα με το κοινό σου;

Μοιράζομαι ένα 60% απο τα κύρια πράγματα που κάνω, αλλά όχι σε τεράστια λεπτομέρεια. Δεν γνωρίζουν όλα όσα μαθαίνω στο πανεπιστήμιο ή όλα τα project που τρέχω. Κανείς δε γνωρίζει τα οικογενειακά και φιλικά θέματα ή ακόμη και τα θέματα της σχέσης μου. Δε λέω πως βγάζω έξω μόνο την «τέλεια ζωή μου» καθώς αρκετές φορές δείχνω και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά δεν αναφέρω την καθημερινή ρουτίνα μου. Πιστεύω θα ήταν αρκετά ανιαρό.

Το να είσαι YouTuber είναι δώρο ή κατάρα;

Καλή ερώτηση! Είναι δώρο όταν δεν σε ξέρουν και είσαι ο δημιουργικός εαυτός σου, κάνεις ότι σου αρέσει και νιώθεις ελεύθερος, αλλά κάπως «κατάρα» όταν γίνεσαι γνωστός και περιμένουν το τέλειο απο εσένα ή δεν έχεις πλέον προσωπικές στιγμές. Ότι και να κάνεις είναι κατακριτέο, καθώς θα πουν πολλά για εσένα επειδή είσαι γνωστός πιστεύοντας ότι τίποτα δε σε επηρεάζει. To YouTube είναι ένας μέρος για να δημιουργήσεις αλλά και ένας μέρος ταυτόχρονα που σήμερα μπορεί να νιώσεις πως σου κλείνει το στόμα και σε τιμωρεί αν έχεις αντίθετη άποψη με τα guidelines που έχουν.

Πώς άλλαξε τη ζωή σου η γνωριμία και σχέση σου με τον 2j;

Με το Γιώργο ξεκινήσαμε για πολλούς μήνες φιλικά, έτσι ακόμη και σήμερα νιώθω πως έχω ένα φίλο δίπλα μου. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό. Δεν φοβάμαι να του εκφράσω τα αισθήματα μου. Προφανώς η ζωή μου πήρε μια ροή που αν δεν γνώριζα τον Γιώργο δεν νομίζω να κατάφερνε να πάρει.

Τι σε προβληματίζει όσον αφορά τη σημερινή κοινωνία;

Με προβληματίζει πολύ ότι όλα μεταφέρονται ψηφιακά. Η τεχνολογία είναι καλή αλλά όλα έχουν και μια σκοτεινή πτυχή. Δεν θέλω να σκέφτομαι το μέλλον των παιδιών με την τεχνολογία χωρίς όρια, νόμους και σωστά άτομα στη διαχείριση των δεδομένων. Επίσης οι άνθρωποι έχουν πλέον χάσει εν μέρει την αίσθηση ανθρωπισμού και την έννοια της δημοκρατίας και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Για παράδειγμα οι κυβερνήσεις σήμερα κυβερνούν πιο πολύ δικτατορικά παρά δημοκρατικά, είτε για καλό είτε για κακό και εμείς οι απλοί πολίτες δεν είμαστε γνώστες των δικαιωμάτων μας, γι’ αυτό και βλέπουμε τη διαφθορά να ανθίζει σε όλα τα κράτη. Θα έχουν το θάρρος τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα με την τεχνολογία και να πολεμήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, ή θα τα αφήσουν όλα στα χέρια των κυβερνώντων;

Τι σε εμπνέει και σε ωθεί να σηκώνεσαι καθημερινά από το κρεβάτι;

Δεν χρειάζομαι έμπνευση και ώθηση να ξυπνήσω και να θέλω να κάνω πράγματα στη ζωή μου. Είμαι ο τύπος που μπορώ να ξυπνήσω και να κάνω βαθιά συζήτηση μαζί σου, να γελάσω, να χορέψω. Δεν είμαι ο τύπος που χρειάζεται καφέ για να ξυπνήσει. Αγαπάω τον ύπνο και δεν θέλω να ξυπνάω πριν τις 10 – 11 το πρωί αλλά αν πρέπει βάζω ξυπνητήρι, με το πρώτο χτύπημα είμαι στο πόδι.

Τι σημαίνει για σένα το κοινό σου;

Αν δεν είχα το κοινό ή τα dedicated fan pages δεν θα ήταν ενδιαφέρον αυτό που κάνω. Δηλαδή χαίρομαι που έχω κόσμο να «εμπνέω» με τις ιδέες και σκέψεις μου και τους ευχαριστώ γιατί μόνο έτσι θα μπορούσα να το έχω σαν επάγγελμα.

Τι απολαμβάνεις να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;

Είμαι φανατική με τις σειρές και τα ψηφιακά παιχνίδια. Μπορώ να βλέπω για ώρες. Και φυσικά να βλέπω τις φίλες μου δημιουργώντας memories. Είμαι πολύ τυχερή που μένω Αγία Νάπα και βλέπω σχεδόν κάθε μέρα το ηλιοβασίλεμα με το σκύλο μου.

Πιστεύεις πως η κοινωνία σηκώνει αγώνα; 

Ναι! Μεγάλο αγώνα. Από το 2020, ζούμε κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ να ζήσουμε. Ανακαλύψαμε ως κοινωνία τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας. Περισσότερο είναι ψυχολογικός πόλεμος και μετά πόλεμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας. Ένας διαρκής πόλεμος να κρατήσουμε τις αξίες μας, ένας πόλεμος να κρατήσουμε την γη μας σε σημείο που μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος, κτλ. Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που ζούμε σήμερα αλλά έχουν φανεί τα λάθη των προηγούμενων χρόνων και τώρα είναι ο καιρός να παλέψουμε γι’ αυτά. 

Που βλέπεις την Κάτια σε πέντε χρόνια από τώρα;

Να έχω τη δική μου επιχείρηση. Θα ήθελα να ανακαλύψω μία καινοτομία και πάνω σ’ αυτή να δημιουργήσω τη δική μου μορφή εργασίας. 

Όντας κι εσύ γυναίκα με δικό σου επιτυχημένο business, πόσο εύκολο ή δύσκολο πιστεύεις πως είναι για μια γυναίκα το 2022 να ανελιχθεί επαγγελματικά αλλά και ως μέλος σε μια κοινότητα; Ποια εμπόδια έχεις αντιμετωπίσει;

Αρχικά ευχαριστώ για την ερώτηση σου, γιατι δεν το ρωτάνε συνήθως αυτό στις συνεντεύξεις. Δεν είναι δύσκολο. Ίσως βρεις στον δρόμο σου αρκετούς άντρες οι οποίοι πιστεύουν ότι οι γνώσεις μιας γυναίκας είναι για νύχια και μαλλιά και όχι σε κάτι πιο τεχνικό, αλλά αν προσπεράσεις την άρνηση αυτή δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι άλλο που να πεις πως μια γυναίκα δεν μπορεί να καταφέρει.

Γνωρίζουμε ότι έχεις μεγάλη αδυναμία στα ζώα. Από που προέρχεται αυτή η αγάπη;

Απ’ τους γονείς μου! Όταν οι γονείς σου σε μαθαίνουν να έχεις σεβασμό προς τα ζωα μεγαλώνεις και τα αγαπάς. Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μάθουν τα παιδιά τους, πώς να σέβονται τα ζώα και να μην τα κακοποιούν. Από τότε που έγινα μέλος του «Ammochostos Dog Rescuers» έγινα ακόμη πιο ευαίσθητη στο θέμα. Ο κάθε σκύλος έχει τον χαρακτήρα του και μακάρι να μπορούσα να δείξω σε όλους την αγάπη που μπορεί να σου προσφέρει ένα ζώο και κυρίως ένα αδέσποτο. Απο τότε που υιοθέτησα και εγώ το δικό μου σκυλάκι, την «Όττι», η ζωή μου άλλαξε. Με το Γιώργο δεν τσακωνόμαστε και ένας από τους λόγους είναι ότι η Όττι σε κοιτάει στα μάτια και σε κάνει να αναθεωρείς τη συμπεριφορά σου. Τα σκυλάκια του καταφυγίου που είμαι εθελόντρια είναι μεγαλόσωμα αλλά είναι όλα σαν μικρά μωράκια, γεμάτα αγάπη. Εύχομαι ο κόσμος να δώσει μία ευκαιρία στα αδέσποτα σκυλιά, καθώς όλα αξίζουν ένα ζεστό σπίτι. Το θεωρώ κακοποίηση να έχεις δεμένο έναν σκύλο έξω απο το σπίτι σου, μέσα στο κρύο, στις βροχές, στον καύσωνα. Τι σου προσφέρει; Αν θες προστασία, πάρε καλύτερα μία κάμερα, είναι και μακροπρόθεσμα πιο οικονομική. Υπάρχουν καταφύγια από δήμους που τα πάνε για ευθανασία μετά από 15 μέρες, και αυτό μου μαυρίζει την καρδιά. Αν δείτε περιπτώσεις απο σκυλάκια στο «Ammochostos Dog Rescuers» που σώσαμε απο άλλα καταφύγια που ήθελαν να τα πάνε για ευθανασία, τί ζωή κάνουν σήμερα στο εξωτερικό και τα μηνύματα απο τις οικογένειες που τα υιοθέτησαν πόσο μας ευχαριστούν θα καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να υιοθετούμε και να τους δίνουμε την ευκαιρία που τους αξίζει, πραγματικά αλλάζουν τις ζωές μας. Ίσως κάποιοι έχουν μια λάθος αντίληψη για τα σκυλάκια απο καταφύγια και ακούω πολύ το ενδεχόμενο να αγοράσουν κουταβάκι για να το μάθουν όπως θέλουν, αλλά δεν γνωρίζουν πως τα σκυλάκια του καταφυγίου είναι «έτοιμα για σπίτι», καθώς τα περισσότερα είναι ήδη εκπαιδευμένα, είναι πιο ήρεμα και σου δίνουν μια απερίγραπτη αγάπη. Αν γίνεις εθελοντής θα δεις τα αδέσποτα με άλλο μάτι.

Πως είναι η ζωή στην επαρχία Αμμοχώστου μέσα από τα μάτια σου; Θα μπορούσες να ζήσεις κάπου αλλού εκτός από εδώ; Αν ναι, σε ποιο μέρος σε φαντάζεσαι;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω είμαι τυχερή που μένω Αγία Νάπα καθώς έχω τη θάλασσα δίπλα μου. Με λυπεί πολύ η έλλειψη παιδείας όσον αφορά τα αδέσποτα, αλλά έχω ελπίδες για τα παιδιά του μέλλοντος πως θα το αλλάξουν αυτό και πως δεν θα έχουμε πλέον κακοποίηση ζώων.

YouTube, social media —ποιά θα είναι τα επόμενα σου βήματα;

Όταν με το καλό αποφοιτήσω, θέλω να συγκεντρωθώ 100% στα social media, να κάνω το καλύτερο που μπορώ, να μαζέψω αρκετά λεφτά για να χτίσω την εταιρεία που θέλω, προσφέροντας κάτι καλό πίσω στην κοινωνία.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news