Η μεγάλη αλλαγή της ζωής μου

Ο Μιχάλης Μαυρουδής σε νεαρή ηλικία αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του. Μέσα από τον αθλητισμό, την πειθαρχία και τη θέληση για ένα καλύτερο αύριο πάλεψε, μόχθησε, ηττήθηκε και ξαναπροσπάθησε. Και τα κατάφερε.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Μιχάλη σε γνωρίζουμε ως ένα αθλητικό τύπο με ένα γυμνασμένο καλοδιατηρημένο σώμα. Ήσουν πάντοτε έτσι ή στα χρόνια αυτό άλλαξε και εξελίχθηκε;
Από μικρή ηλικία, η γυμναστική αποτέλεσε σταθερή παρουσία στη ζωή μου και στην καθημερινότητά μου. Καθημερινά ασχολούμουν με διάφορα ομαδικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, πετόσφαιρα και καλαθόσφαιρα, αναπτύσσοντας έτσι τη δεξιότητα στον συντονισμό και τη συνεργασία με τους συμπαίκτες μου. Παρόλα αυτά αν και αρκετά ενεργητικός όσο αφορά την άθληση από νεαρή ηλικία, το σώμα μου δεν μου επέτρεπε να απολαύσω πλήρως τα οφέλη του αθλητισμού, λόγω των παραπανήσιων κιλών μου. Θυμάμαι να έχω απορριφθεί από έναν προπονητή ακαδημίας ποδοσφαίρου, λόγω της εμφάνισης μου και των περιττών κιλών μου. Αυτό με απογοήτευσε αλλά ταυτόχρονα με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να αλλάξω τις συνήθειες μου και να επικεντρωθώ περισσότερο στην υγεία μου. Καθώς μεγάλωνα, άρχισα να απομακρύνομαι από τις αλάνες της γειτονιάς και στα 13 μου ξεκίνησα να ασχολούμαι με την προπόνηση δύναμης στο γυμναστήριο. Επιπλέον, κάπου εκεί αρχίζω να εντάσσω στην καθημερινότητά μου και τη διατροφή, προκειμένου να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση.

Πότε άρχισες να βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει και να παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα;
Από την ηλικία των 13-14 ετών, ξεκίνησα τις προπονήσεις στο γυμναστήριο και συνδύασα την άσκηση μου με διατροφή. Αρχικά, παρατήρησα μια αλλαγή στο σώμα μου, η οποία σταδιακά εξελίσσονταν. Στην ηλικία των 15, άρχισα να παίζω πετόσφαιρα στις εφηβικές ομάδες της Αναγέννηση ∆ερύνειας και ξεκίνησα καθημερινές προπονήσεις στο ΓΣΕ. Το παλιό γήπεδο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου έγινε το δεύτερο μου σπίτι. Τότε ήρθε η μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Κάθε μέρα, από τις 14:30 μέχρι τις 16:00, εξασκούμουν στην πετόσφαιρα, από τις 16:30 μέχρι τις 19:00 στο στίβο, εστιάζοντας στη σφαιροβολία και από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 στο γυμναστήριο. Ακόμα θυμάμαι τις εξόδους με φίλους για τρέξιμο στις γειτονιές πριν την στρατιωτική μου θητεία. Με την εισαγωγή μου στη Γυμναστική Ακαδημία της Βουδαπέστης, άλλαξε ο τρόπος ζωής μου και ο αθλητισμός έγινε ακόμη πιο σοβαρός και οργανωμένος. Πρωινές και απογευματινές στοχευμένες προπονήσεις, και διατροφή μετρημένη και προσαρμοσμένη αναλόγως των αναγκών της εκάστοτε περιόδου που διένυα. Άλλαξε ο τρόπος ζωής μου και οι καθημερινές προπονήσεις και η διατροφή ήταν οι δύο βασικές συνιστώσες οι οποίες με έκαναν να βλέπω τα πράγματα σαν επαγγελματίας αθλητής.

Εκτός από τις εξωτερικές αλλαγές είχες και εσωτερικές αλλαγές που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα σου;
Ναι, εκτός από εξωτερικές αλλαγές, είχα και εσωτερικές αλλαγές που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου. Στη διάρκεια της ζωής μου, μέσω της γυμναστικής ανέπτυξα και εφάρμοσα αρκετές αρχές οι οποίες σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοβελτίωση. Η αυτοσυγκράτηση με βοήθησε να διαχειρίζομαι καλύτερα τα συναισθήματά μου και να ελέγχω τις αντιδράσεις μου σε δύσκολες καταστάσεις. Παράλληλα, η αυτοπεποίθηση μου ανέβηκε καθώς αναπτύχθηκα σε διάφορους τομείς και ανακάλυψα τις δυνατότητες μου. Επιπλέον, η προσωπική μου ανάπτυξη
με βοήθησε να αναπτύξω τον αυτοσεβασμό και παράλληλα να σέβομαι τους άλλους και τις απόψεις τους. Ανέπτυξα επίσης την ικανότητα να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες και να επιτυγχάνω τους στόχους μου μέσω της αυτοβελτίωσης και της συνεχούς εκπαίδευσης.

Ποιος ήταν ο κινητήριος μοχλός για να επέλθει η αλλαγή;

Από μικρή ηλικία είχα ένα και μόνο στόχο: να γίνω αθλητής και γυμναστής-προπονητής. Η επικέντρωσή μου στον στόχο αυτό ήταν ο κινητήριος μοχλός-δύναμη που μου επέτρεψε να καταφέρω την αλλαγή που επιθυμούσα. Συνειδητοποίησα ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι θέλει και να είναι επικεντρωμένος στους στόχους του για να μπορέσει να τους πετύχει.

Η αλλαγή αυτή ήταν και ο λόγος που σε ώθησε να ακολουθήσεις ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τον κλάδο της γυμναστικής;
Αν και υπέρβαρος στα παιδικά μου χρόνια, ντρεπόμουν να μιλήσω ανοιχτά, στην πορεία όμως όσο έβλεπα την αλλαγή στο σώμα μου, τότε το δήλωνα πλέον με μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Τι έχεις κερδίσει μέσα από αυτή την αλλαγή;
Καθώς προχωράμε στη ζωή, θα αντιμετωπίζουμε πάντα απρόσμενες προκλήσεις που απαιτούν από εμάς να τις προσαρμόσουμε την πορεία μας. Οι εμπειρίες μου, μου έδειξαν ότι συχνά, δεν είναι το ταλέντο ή η ευφυΐα που ξεχωρίζει τους ανθρώπους που επιτυγχάνουν, αλλά η προθυμία τους να εργαστούν σκληρά, να επιμείνουν στις προκλήσεις και να διατηρήσουν μια θετική στάση απέναντι στις αντιξοότητες. Για να πετύχει κάποιος, πρέπει να πιστεύει στον εαυτό τού και στις ικανότητές του και να είναι πρόθυμος να καταβάλει την προσπάθεια που απαιτείται για να κάνει τους στόχους και συνεπώς τα όνειρά του πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό, πρέπει κάποιος να επικεντρώνεται στην οικοδόμηση της εσωτερικής δύναμης και αποφασιστικότητας και να συνεχίζει να προχωρά, ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Ως personal coach, η προσωπική μου εμπειρία και πίστη στην ανθρώπινη ικανότητα είναι βασικοί παράγοντες που με βοηθούν να καθοδηγήσω τους πελάτες μου στην επίτευξη των στόχων τους. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του και να επιτύχει στους στόχους του. Με αυτή την πεποίθηση, εστιάζω στην ενίσχυση της εσωτερικής δύναμης και αποφασιστικότητας των πελατών μου, ώστε να μπορούν να διατηρούν μια θετική νοοτροπία απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα ποια είναι τα κίνητρα σου για να γυμνάζεσαι και να διατηρείς το σώμα σου;
Η γυμναστική είναι πλέον μέρος της ζωής μου, κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτό. Το θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου, όπως ο αέρας που αναπνέουμε, το φαγητό και το νερό. Μεγάλο κίνητρο και δύναμη, πλέον είναι η κόρη μου. Όταν γεννήθηκε έβαλα στόχο να κάνω πρόγραμμα γυμναστικής μαζί της, και δεν στο κρύβω ότι ένα από τα όνειρά μου είναι να γίνουμε συνάδελφοι στο χώρο της γυμναστικής. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι περήφανος για τη δική μου πρόοδο και ενθαρρύνει τη συνεχή μου βελτίωση.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχεις δεχτεί και απορρόφησες στη ζωή σου;
Η συμβουλή που μου έδωσε ο πατέρας μου στην πρώτη και μοναδική αποτυχία μου στο πανεπιστήμιο, είχε μεγάλη σημασία στη ζωή μου και τη συνέχιση των στόχων και των ονείρων μου. Είχα αποτύχει να μπω στην γυμναστική ακαδημία και σκέφτηκα να επιστρέψω στην Κύπρο και να περιμένω μέχρι την επόμενη χρονιά. Η συμβουλή λοιπόν ήταν «Να επιμένω και να έχω υπομονή μέχρι να κατακτήσω τους στόχους και τα όνειρα μου». Αυτή ήταν η συμβουλή του και αυτό έκανα, έμεινα στη Βουδαπέστη και παρακολούθησα το PREMEDICAL για ένα έτος μέχρι που έδωσα ξανά τις εξετάσεις για την εισαγωγή μου στην Γυμναστική Ακαδημία από όπου και αποφοίτησα με άριστα. Αν είχα ακολουθήσει το σχέδιό μου να επιστρέψω στην Κύπρο, θα έχανα την ευκαιρία να κατακτήσω τους στόχους μου και να διαμορφώσω το μέλλον μου, αφού τα πράγματα θα ήταν σαφώς διαφορετικά και ίσως δεν ακολουθούσα αυτό που ήθελα και να μην έφτανα στην επίτευξη των στόχων μου και του ονείρου μου να γίνω καθηγητής φυσικής αγωγής – αθλητισμού και προπονητής φυσικής κατάστασης. Είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που απορρόφησα στην ζωή μου, πορεύομαι με αυτήν και την μεταλαμπαδεύω στους ανθρώπους που με περιβάλλουν (είτε είναι αθλητές μου, αθλούμενοι μου, φίλοι μου ή αγαπημένα πρόσωπα μου).

Ποια συμβουλή θα έδινες εσύ σε ένα άτομο που παλεύει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να πετύχει τους στόχους του;
Η συμβουλή μου είναι να θυμάται ότι η σκληρή δουλειά στην προπόνηση δεν σημαίνει πάντα επιτυχία. Αν δεν προσπαθήσεις όμως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Η διαφορά μεταξύ ενός επιτυχημένου ανθρώπου και των άλλων δεν είναι η έλλειψη δύναμης και γνώσης, παρά η έλλειψη θέλησης και δουλειάς, έτσι κάποιος οφείλει στον εαυτό του να κάνει την κάθε μέρα το δικό του αριστούργημά. Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να κάνουμε πρόοδο προς τους στόχους μας και εστιάζοντας στην αξιοποίηση της κάθε μέρας στο έπακρο καλλιεργώντας μια ισχυρή αίσθηση αποφασιστικότητας και θέλησης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μοτίβο επιτυχίας που χτίζει δυναμική με την πάροδο του χρόνου. Προσπαθώντας συνεχώς να βελτιώνουμε τις καθημερινές μας ενέργειες, μπορούμε να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας. Και να μην ξεχνάμε ότι η αποτυχία είναι ένα φυσικό μέρος της γνώσης και της ανάπτυξης, και είναι σημαντικό να την αγκαλιάσουμε ως ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης. Προσεγγίζοντας την αποτυχία με αυτή την νοοτροπία ανάπτυξης και χρησιμοποιώντας την για να τροφοδοτήσουμε τα κίνητρα μας, μπορούμε τελικά να επιτύχουμε οποιοδήποτε στόχο και κατ’ επέκταση όνειρο θέλουμε.