Η μαγεία της στιγμής

Η φωτογραφία είναι η σύλληψη και η ανάδειξη μιας μοναδικής στιγμής που δεν θα επαναληφθεί στο χρόνο, είναι η μαγεία της στιγμής. Ο φωτογράφος μόδας Βασίλης Ελευθερίου, μας μιλά για την μόδα, το στυλ και την αγάπη του για τη φωτογραφία.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Η πρώτη σου επαφή με τη φωτογραφία. Τι σε σαγήνεψε σε αυτή και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου;

Η φωτογραφία εισήλθε στη ζωή μου αρχικά ως χόμπι. Όταν είχα ξεκινήσει να κάνω τα πρώτα κλικ, αντικρίζοντας φανταστικά μέρη και γνωρίζοντας υπέροχους ανθρώπους, είχα τότε αντιληφθεί την μαγεία αυτή, της φωτογραφίας. Μου αρέσει να τραβάω με τη μηχανή μου την κάθε στιγμή που ζω, τοπία ή πρόσωπα, ώστε να θυμάμαι με το πέρασμα του χρόνου, όλες αυτές τις αναμνήσεις. Έτσι, μέρα με τη μέρα συνδεόμουν όλο και περισσότερο με τη φωτογραφία, μέχρι που αποφάσισα να σπουδάσω στην Ελλάδα και να ασχοληθώ με την τέχνη αυτή, ώστε να την μάθω σε βάθος.

Τι σημαίνει φωτογραφία για σένα;

Μέσα από τη φωτογραφία διδάσκεσαι αρκετά πράγματα για τον ίδιο σου τον εαυτό, που δεν γνώριζες. Μέσα από αυτή, ξεχνιέσαι και κυρίως εξελίσσεσαι σαν άτομο και φυσικά και εγώ σαν Βασίλης. Η φωτογραφία είναι το μέσο, ώστε να παρουσιάσω στον κόσμο όλα όσα βλέπω από τη μηχανή μου.

Μοντέλο: Σπυρούλα Κάιζερ
Μάνατζερ: Angie A. Mlynarczyk

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Όπως έχω προαναφέρει είχα σπουδάσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Με το τέλος των σπουδών μου, αποφάσισα να ζήσω εκεί. Θα έλεγα ότι είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα της φωτογραφίας στην Αθήνα και πρωτίστως για ένα άτομο από την Κύπρο, λόγω του αριθμού των επαγγελματιών και του ανταγωνισμού που υπάρχει. Ο λόγος που επέλεξα να παραμείνω στην Αθήνα και να εξασκήσω το επάγγελμα μου, είναι γιατί αποφάσισα να επικεντρωθώ στη φωτογραφία μόδας, όπου στην Αθήνα έχω περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, σε αντίθεση πιστεύω με την Κύπρο.

Ασχολείσαι κυρίως με τη φωτογραφία μόδας. Πώς προέκυψε η επιλογή αυτή;

Κατά τη φωτογραφία μόδας, ο φωτογράφος αναλαμβάνει από την αρχή μέχρι και το τέλος, τη σκηνοθεσία της εικόνας. Μου αρέσει να έρχομαι σε επαφή με άτομα και να αναλαμβάνω το πλήρες concept της φωτογράφισης, μαζί με μία ομάδα αποτελούμενη από στυλίστες, κομμωτές, αισθητικούς κτλ., ώστε να επιτυγχάνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, αρκετές από τις φωτογραφήσεις μόδας εκφράζουν την κουλτούρα μιας εποχής, διαλύουν στερεότυπα και εξελίσσουν την τέχνη. Αυτά, συνεπώς δημιουργούν και την μαγεία της συγκεκριμένης τέχνης, ώστε να την λατρέψεις. 

Βασίλης Ελευθερίου

Μια καλή φωτογραφία απαιτεί ταλέντο ή θέλει μόνο τεχνική;

Πιστεύω ότι μια καλή φωτογραφία απαιτεί και ταλέντο και τεχνική. Καταρχάς, ο φωτογράφος πρέπει να έχει το «μάτι», ώστε να τραβήξει τη σωστή στιγμή, έτσι θα έλεγα ότι απαιτείται και ταλέντο. Σε θέμα τεχνικής, ο φωτογράφος για να τραβήξει μία σωστή φωτογραφία, είναι αναγκαίο να γνωρίζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις της μηχανής, ώστε να έχει και το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Από τη δουλειά σου τι θεωρείς ξεχωριστό; Και τι αγαπάς από αυτή περισσότερο;

Η κάθε μου συνεργασία, κυρίως με μοντέλα και γνωστές προσωπικότητες, είναι ξεχωριστή, γιατί μέσα από αυτούς, μαθαίνω και κάτι καινούργιο, έτσι εξελίσσομαι και προχωράω επαγγελματικά. Ως φωτογράφος, θα έλεγα ότι αγαπάω περισσότερο τη κάθε στιγμή που ζω και την ζω στο έπακρο. Θα μελετήσω και θα ψάξω σε βάθος ένα concept. Αγαπάω αυτό που κάνω και το κάνω με χαρά και αφοσίωση. Θέλω να φθάσω όσο πιο ψηλά μπορώ και να με γνωρίσει αρκετός κόσμος μέσα από τα έργα μου. 

Μοντέλο: Σπυρούλα Κάιζερ
Μάνατζερ: Angie A. Mlynarczyk

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας φωτογράφος που ασχολείται με τη φωτογραφία μόδας; 

Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, όπως ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει και ειδικότερα σε μία μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα.

Κάνοντας τόσα ταξίδια και γνωρίζοντας νέους πολιτισμούς, τι είναι αυτό που έχεις κρατήσει; 

Με τη σχολή μου όταν σπούδαζα, είχαμε ταξιδέψει σε διάφορους προορισμούς, όπως Ρώμη και Πολωνία. Αφορούσαν ταξίδια φωτογραφικά ή αλλιώς θα τα έλεγα ταξίδια ζωής. Έχω τραβήξει αμέτρητες φωτογραφίες και έχω κλειδώσει αμέτρητες εμπειρίες.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news