Η Λουκία Τρικωμίτη και το άθλημα που μαγνητίζει όλα τα κορίτσια

Της Βέρας Κοσμά

Η παγκύπρια πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστκής Λουκία Τρικωμίτη ζει πλέον μόνιμα στην Επαρχία Αμμόχωστου και μεταφέρει τις γνώσεις της στα παιδιά της επαρχίας μας μέσω του σωματείου ρυθμικής γυμναστικής ‘Άνδρέας Τρικωμίτης”.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη Ρυθμική Γυμναστική από την ηλικία των 4 ετών, μετά από παρότρυνση των γονιών της και από πολύ μικρή αγάπησε το άθλημα αυτό, το οποίο σημάδεψε τη ζωή της. Όπως μας αναφέρει τα πρώτα βήματα στον χώρο δεν ήταν εύκολα αφού δεν υπήρχαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και συνθήκες. Ευτυχώς όμως, χάρη στους γονείς της και την οικογένεια ξεπερασαν τα εμπόδια και δουλεύοντας σκληρά κατάφερε να διαπρεύσει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η Λουκία θυμάται τον εαυτό της σε ένα γυμναστήριο να προπονείται ατελείωτες ώρες ακόμα και στις διακοπές της. Ποτέ δεν είχε ελεύθερο χρόνο. Έπρεπε να τελειώνει τα μαθήματα του σχολείου πριν την προπόνηση επί καθημερινής βάσεως, ακόμη και σαββατοκύριακα. Σε όλη την πορεία της στο άθλημα, είχε τη βοήθεια και τη στήριξη των γονιών της, οι οποίοι την βοηθούσαν σε κάθε της βήμα, να θέτει κάθε φορά πιο ψηλούς στόχους.

Η συμμετοχή της σε αγώνες άρχισε στην ηλικία των 8 χρονών, οπού έλαβε μέρος στους παγκύπριους αγώνες και κατέκτησε και τα 4 χρυσά μετάλλια. Από τα πρώτα στάδια της καριέρας της είχε πολύ σημαντικές επιτυχίες σε παγκόσμια κύπελλα, Grand Prix και διεθνείς αγώνες σε πολλές χώρες. Επιπρόσθετα, ήταν για πολλά χρόνια πρωταθλήτρια Κύπρου και μέρος της εθνικής ομάδας από την ηλικία των 13 χρονών. Επίσης, κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια και 1 Αργυρό στους αγώνες μικρών κρατών Ευρώπης και συμμετείχε σε παγκόσμια πρωταθλήματα στη Ρωσία, στην Πάτρα και στο Mie της Ιαπωνίας. Στην Πάτρα έφτασε πολύ κοντά στο να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αλλά δυστυχώς έχασε την θέση για μόλις 0,47 του βαθμού.

Η Λουκία αποφοίτησε από την Αμερικάνικη Ακαδημία και μετέβηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές της. Ολοκλήρωσε το πτυχίο του Finance and Accounting στο Πανεπιστήμιο του Lancaster της Αγγλίας και μετά από τρία χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει τον τίτλο του εγκεκριμένου Chartered Accountant. Στη συνέχεια κατάφερε να εξασφαλίσει το δίπλωμα προπονήτριας της Παγκόσμια Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) με μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες. Επιπλέον, πήρε το δίπλωμα διεθνή κριτή της ρυθμικής γυμναστικής, περνώντας τις εξετάσεις με επιτυχία στο BAKU του Aζερμπαϊτζάν. Αντιπροσωπεύει την χώρα μας σαν διεθνής κριτής σε διεθνής αγώνες, παγκόσμια κύπελλα καθώς επίσης και στις πιο μεγάλες διοργανώσεις της ρυθμικής γυμναστικής όπως το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στη Ρωσία το 2019 και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο BAKU του Aζερμπαϊτζάν την ίδια χρονιά.

Σύμφωνα με την Λουκία η ρυθμική γυμναστική θεωρείται το πλέον κατάλληλο άθλημα για κορίτσια όλων των ηλικιών από 4 χρονών και άνω. Είναι ένα ολυμπιακό άθλημα, το οποίο συνδυάζει μαθήματα εξειδικευμένου μπαλέτου ρυθμικής γυμναστικής, τόσο ατομικής αλλά και ομαδικής γυμναστικης με τη χρήση κορδέλας, μπάλας, σχοινάκι, κορίνων και στεφάνι. Δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την άσκηση και να αναπτύξουν νέες σωματικές δυνατότητες.

Το σωματείο ρυθμικής γυμναστικής “Ανδρέας Τρικωμίτης” ιδρύθηκε το 2013 εις μνήμη του πολυαγαπημένου της παππού Ανδρέα Τρικωμίτη. Είναι εγκεκριμένο σωματείο ρυθμικής γυμναστικής από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (Κ.Ο.Α). Για τρίτη συνεχή χρόνια το Σωματείο ανακηρύσσεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής το πρώτο και καλύτερο σωματείο παγκύπρια. Τόσο η ίδια όσο και οι αδελφές της προπονούνταν και λαμβάναν μέρος σε αγώνες υπό την αιγίδα του Σωματείου από το έτος ίδρυσης του. Σήμερα αθλήτριες του σωματείου είναι μέλη της Εθνικής Ομάδας Κύπρου και λαμβάνουν μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις της Κύπρου και του εξωτερικού καταχτώντας υψηλές βαθμολογίες και μετάλλια. Η Λουκία ζει πλέον μόνιμα στην επαρχία Αμμοχώστου, απ ́όπου κατάγονται και οι γονείς της. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους και το κάθε κορίτσι είναι ευπρόσδεκτο να πάει και να δοκιμάσει. Στόχος της Λουκίας είναι να αναδείξει αθλήτριες υψηλού επιπέδου σε όλες τις ηλικίες και να τις εφοδιάσει με πειθαρχία, θέληση, υπομονή, επιμονή και ευλυγισία, οι οποίες θα διακριθούν λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, κατακτώντας τα πιο ψηλά βάθρα. Όσο για το αν υπάρχουν ταλέντα στην Επαρχία μας αναφέρει: «Η Επαρχία Αμμοχώστου έχει δείξει πολλές φορές και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι βγάζει πρωταθλητές και πρωταθλήτριες. Θέλω να πιστεύω ότι στις επόμενες πρωταθλήτριες που θα κάνουν περήφανη τη χώρα μας θα βρίσκονται και τα δικά μας κορίτσια από το σωματείο της επαρχίας μας».

Γιάννου Κρανιδιώτη 2, Δερύνεια, Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας

T: 99564156

Facebook : trikomitisgymnasticsclub