Η κρυφή ελευθερία της Shaparak Shajarizadeh

Η Shaparak Shajarizadeh, η οποία ανακηρύχθηκε από το BBC ως μία από τις 100 πιο εμπνευστικές και επιδραστικές γυναίκες σε όλο τον κόσμο για το 2018, αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου κύματος ακτιβιστών που αντιδρούν στον υποχρεωτικό νόμο του Ιράν για το χιτζάμπ και συμμετέχουν σε καμπάνιες διαμαρτυρίας γνωστές ως #WhiteWednesdays και #TheGirlsofRevolutionStreet.

Η Shajarizadeh συνελήφθη τρεις φορές το 2017 επειδή έβγαλε
τη μαντίλα της δημοσίως και φυλακίστηκε. Η Shajarizadeh κατέφυγε στην Τουρκία, όπου ξαναέσμιξε με τον γιο της. Εκεί, έμαθε ότι είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης (18 χρόνια αρχικά με αναστολή πριν η ποινή ξαναγίνει αμετάκλητη). Αυτή και ο γιος της ζουν τώρα στο Τορόντο. Η δικηγόρος της, η διακεκριμένη συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nasrin Sotoudeh, έχει καταδικαστεί και η ίδια για εγκλήματα εθνικής ασφάλειας τον Μάρτιο του 2019, ενώ της έχει επιβληθεί μακρά ποινή φυλάκισης για την υπεράσπιση γυναικών που διαδήλωναν κατά της υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ. Το υποχρεωτικό χιτζάμπ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ισλαμικής ∆ημοκρατίας. Μετά την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979, η νέα θεοκρατική Ισλαμική κυβέρνηση υπό τον τότε ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Ruhollah Khomeini επέβαλε σταδιακά ενδυματολογικούς κώδικες που απαγόρευαν στις γυναίκες να δείχνουν τα μαλλιά τους σε δημόσια θέα. Πολλές βγήκαν στους δρόμους το 1979 για να διαμαρτυρηθούν για την αναγκαστική μαντίλα, αλλά από το 1985 και μετά η χρήση του χιτζάμπ έγινε υποχρεωτική. Ο νόμος αυτός παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον Ισλαμικό ποινικό κώδικα του Ιράν, τα κορίτσια και οι γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα ένδυσης κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο, να συλληφθούν, να μαστιγωθούν και να φυλακιστούν για διάπραξη του Haram (πράξη που απαγορεύεται από τον Ισλαμικό νόμο). Σήμερα, η Shajarizadeh αντιμετωπίζει μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία εναντίον της από το κράτος και τα μέσα ενημέρωσης στο Ιράν επειδή συνεχίζει να μιλάει για τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να καταγγέλλει την καταπίεση στο Ιράν.