Η θεραπευτική διάσταση του δράματος

Η Λουκία Αντωνίου παρά το νεαρό της ηλικίας της κατάφερε να δημιουργήσει τον δικό της διαδικτυακό κανάλι αλλά και ένα δημιουργικό θεατρικό εργαστήρι που αποσκοπεί στη θεραπεία μέσω του δράματος.

Της Βέρας Κοσμά

Μια κουβέντα, μια ζωή… Πως προέκυψε και ποια η φιλοσοφία του διαδικτυακού σου καναλιού;

Προέκυψε από δική μου επιθυμία να δημιουργήσω μια εκπομπή που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη των αφανών ηρώων της ζωής. Από μικρή ηλικία επιθυμούσα να γνωρίζω τους ανθρώπους πέρα από το φαίνεσθαι. Ήθελα μέσα από μια κουβέντα, μια στιγμή να καταλάβω το νόημα της ζωής για τον κάθε άνθρωπο. Έτσι, ξεκίνησα με ένα άψυχο αντικείμενο, το κινητό μου και έδωσα ψυχή στην καθημερινότητά μου σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη μπορώ να πω, για την κοινωνία μας.

Επιπρόσθετα, είσαι η ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του Θεατρικού Εργαστηρίου που φέρει και το όνομά σου. Με ποια ευκαιρία ξεκίνησε;

Το θεατρικό εργαστήρι μπήκε στη ζωή μου τελειώνοντας την Δραματική σχολή Ιασμός του Βασίλη Διαμαντόπουλου και του Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος το 2013. Αρχικά σε συνεργασία με τον αγαπημένο μου φίλο Χρήστο Καραίσκο και μετέπειτα σε διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ. Ερχόμενη στο σήμερα, η βάση μου είναι το Κέντρο Νεότητος Σωτήρας, τους οποίους ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη τους. 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου μέσα από το Θεατρικό εργαστήρι;

Αφού απέκτησα το δίπλωμα Δραματοθεραπείας στο Ωδείο Όπερα της Αθήνας το 2020 ήθελα να κάνω πράξη τον σκοπό του θεατρικού εργαστηρίου που δεν είναι άλλος από τη θεραπεία μέσω του δράματος. Η έκφραση, η εκδήλωση συναισθημάτων, η συνεργασία μέσα από μια προσωπική επαφή, η κίνηση και ο σωστός λόγος έχουν σκοπό να ελευθερώσουν τους συμμετέχοντες από τον εγκλεισμό της ψυχής τους. Η ψυχαγωγία από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό αναπτύσσουν την φαντασία. Από την άλλη η χαλάρωση βοηθά τον άνθρωπο να φτάσει στο μέσα του δημιουργώντας έναν όμορφο, ξεχωριστό και ελεύθερο άνθρωπο με Α κεφαλαίο. Το θέατρο είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός, δεν περιγράφεται με λέξεις…Είναι Ζωή.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το θέατρο και το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε όλους. Δεν ξεχωρίζει ηλικίες ή προσωπικότητες, όλοι έχουν να πάρουν αλλά και να δώσουν σημαντικά πράγματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το θέατρο είναι η μοναδική τέχνη που συνδυάζει πολλές άλλες τέχνες μαζί όπως μουσική, χορό, ποίηση-λόγος, εικαστικά, σκηνοθεσία κ.α.

Η τοπική κοινωνία, το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής, ακολούθησε το όνειρό σου; Σε στηρίζει;

Το θεατρόφιλο κοινό της τοπικής κοινωνίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρόλο που αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει την πραγματική ουσία του θεατρικού εργαστηρίου. Σκοπός ενός εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός καλύτερου πολιτισμού, ενός βελτιωμένου, καθαρού και ηθικού ανθρώπου. Άλλωστε ηθοποιός σημαίνει ποιώ ήθος, φτιάχνω χαρακτήρα. Μέσα από τη διαδικασία του μαθήματος γίνεται μια θεραπεία που φέρει την κάθαρση.

Έχεις αναλάβει και δουλειές ως σκηνοθέτης.. Τι σε συναρπάζει περισσότερο;

Έχω αναλάβει τον ρόλο του σκηνοθέτη σε κάποιες παρατάξεις νέων της περιοχής αλλά και τώρα με τους μεγάλους μου μαθητές. Όλα με συναρπάζουν και με παθιάζουν το ίδιο. Πάντα έχω κάτι καινούργιο να δώσω και παίρνω πίσω ακόμη περισσότερα. Θέλω να εξελίσσομαι καθημερινά. Μου λείπει βέβαια να παίξω ξανά. Το να βγω στη σκηνή ως ηθοποιός μου προσφέρει μια αίσθηση μαγική, είναι σαν να αναγεννιέμαι.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι; 

Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι να ενσωματώσω στο θεατρικό εργαστήρι τμήματα με ιδιαιτερότητες, αυτισμό και ψυχολογικά προβλήματα. Ο κόσμος πρέπει να εξοικειωθεί με αυτές τις λέξεις, χωρίς φόβο ή ντροπή. Είμαστε ίσοι και μέρος αυτής της κοινωνίας. Όσον αφορά το θέατρο προσπαθώ να ολοκληρώσω μια θεατρική ομάδα του εργαστηρίου μου για να παρουσιάζουμε παραστάσεις, με πρώτη τις «Τρείς Αδελφές» του Άντον Τσέχωφ. Εύχομαι οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news