Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

Από τον Ζανέττο Λουκά

Ο ιδιοκτήτης εταιρείας μεταλλικών κατασκευών – Jason M. Welders Παντελής Τζιοβάνης, φιλοξενείται στη στήλη «Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα» και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχεία Αμμοχώστου και τη σχέση του μ’ αυτή.

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Aπο τα παιδικά μου χρόνια αναπολώ κυρίως το παιχνίδι, τα απογεύματα με τους φίλους μου και λιγότερο αναπολώ τις σκοτούρες και το διάβασμα του σχολείου. Θυμάμαι έντονα όταν μας άφηνε το λεωφορείο σπίτι μετά το σχολείο, να τρώμε γρήγορα, να αλλάζουμε ρούχα αστραπιαία και να βρισκόμαστε στο καθιερωμένο σημείο με τους παιδικούς μου φίλους Έλενα και Γιώργο για καινούργιες περιπέτειες. Πιστέψτε με κάθε μέρα ήταν και μια καινούργια περιπέτεια. Θυμάμαι στην καθημερινότητα της παιδικής μου ηλικίας να μην υπάρχει η λέξη ‘’Βαριέμαι’’. Οι ώρες της μέρας ένιωθα πως ήταν πάρα πολύ λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες που είχαμε για εξερεύνηση, για χτίσιμο κάστρων, για βόλτες με ποδήλατα, για πολύ οργανωμένα πικ-νικ στην φύση με τις σπιτικές μαρμελάδες, τα μπισκότα, την αγαπημένη μέχρι σήμερα νουτέλα, με τα αναψυκτικά τους χυμούς μέσα στις μικρές παγωνιέρες μας.


Σε πιο δημοτικό σχολείο έχεις πάει και τι θυμάσαι από αυτό;

Έχω πάει στο ∆ημοτικό σχολείο Βρυσούλλων. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι η τάξη μας ήταν υπερπλήρεις με 31 μαθητές 15 κορίτσια και 16 αγόρια. Ενώ είμασταν τόσα πολλά παιδιά είμασταν όλοι φίλοι, πολύ αγαπημένοι και παίζαμε όλοι μαζί. Θυμάμαι κάθε διάλλειμα να παίζουμε ποδόσφαιρο με μια μπάλα, συνήθως οι ομάδες χωρίζονταν σε Ομονοιάτες και Ανορθωσιάτες και αν δεν με απατά η μνήμη μου η Ομόνοια τις περισσότερες φορές κέρδιζε. Θυμάμαι οι Αγγλικές βάσεις οι οποίες ήταν πάρα πολύ κοντά στο σχολείο μας αναβάθμισαν το γήπεδο ποδοσφαίρου μας από ένα μικρό χωράφι σε υπερσύγχρονο για την εποχή γήπεδο. Άρα μπορείτε να καταλάβετε πόση χαρά είχαμε ως μικρά παιδιά να παίζουμε μπάλα εκεί. Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;

Μια από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις στην επαρχία μας ήταν τα καλοκαίρια στην παραλία της Αγίας Τριάδας που μαζευόμασταν όλη η οικογένεια από το μεσημέρι για παιχνίδια στην παραλία, μετά παγωτό, μετά ξανά παιχνίδια μέχρι να βραδιάσει και συνεχίζαμε με τα καθιερωμένα beach parties που ήταν μόδα εποχής. Στα συγκεκριμένα beach parties δεν μπορούσε να απουσιάζει η σούβλα η δυνατή μουσική και ο χορός μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Στην επαρχία μας αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι πως όπου και αν επιλέξεις να πας θα συναντήσεις σίγουρα κάποιο φίλο – γνωστό να καθίσει μαζί σου και να ανταλλάξεις λίγες κουβέντες. Αυτό με κάνει να νιώθω πάντα πολύ όμορφα και όσο και αν ακούγεται κλισέ σε καμία από τις άλλες πόλεις που έχω ζήσει δεν το έχω συναντήσει αυτό.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Έχω γίνει 36 χρονών, μεγάλωσα στις Βρυσούλες και το συρματόπλεγμα που χωρίζει την πατρίδα μας είναι γύρω στα 50 μέτρα μακριά από το σπίτι μου. Πιάνω συχνά τον εαυτό μου να συνηθίζει στην θέα μιας και είναι εκεί από την μέρα που γεννήθηκα – ∆ΕΝ πρέπει να συνηθίζουμε αυτήν την εικόνα. Αυτό λοιπόν που θα μου άρεσε να απουσιάζει από την επαρχία Αμμοχώστου και από ολόκληρη την Κύπρο είναι το συρματόπλεγμα που έχει μοιράσει την πόλη και την πατρίδα μας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν ∆ήμαρχος της πόλης σου;

Θα προσπαθούσα να κάνω κάτι για την χειμερινή περίοδο που αδειάζει η επαρχία μας από τουρίστες ώστε να διατηρήσω την ζωντάνια της πόλης
μας για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής μας. Θα επιβεβαίωνα ότι
όλες οι μαθητικές τάξεις έχουν κλιματιστικό για τις ψηλές θερμοκρασίες
του καλοκαιριού και τις κρύες μέρες του χειμώνα. Θα επιδίωκα περισσότερα επιχορηγημένα προγράμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης να έρθουν στην επαρχία ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της παιδείας και όχι μόνο.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Στην περίοδο της καραντίνας που είχαμε μόνο μια ώρα ελεύθερη για να είμαστε έξω περπατούσα καθημερινά με την γυναίκα μου το μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία του Μάλαμα και καταληγεί λίγο πιο μακριά από την παραλία της ΜΜΑ∆. Κάντε την βόλτα σας αξίζει να δείτε τη θέα με τον ουρανό να αλλάζει χρώμα καθώς νυχτώνει και αν κουραστείτε υπάρχουν πολλά παγκάκια που μπορείτε να καθήσετε.
Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;
Σε κάποιους τομείς η ανάπτυξη πάει πάρα πολύ καλά από ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει χρόνο κόπο και τα χρήματα τους για να απολαμβάνουμε υπηρεσίες και έργα. Η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς
τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν μεγάλη εξέλιξη. Σύντομα θα έχουμε την ολοκλήρωση της μαρίνας της Αγίας Νάπας – η μαρίνα Παραλιμνίου είναι υπό κατασκευή το ίδιο και ο ποταμός Λιοπετρίου. Θα ήθελα να δω περισσότερη βοήθεια από τους κυβερνώντες στην επαρχία μας μιας και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου συμβάλει στην οικονομία σε μεγάλο βαθμό λόγω του τουρισμού που προσελκύει.
Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια; Όπως προανέφερα περιμένω να δω την εξέλιξη των έργων, με τις τελευταίες εξελίξεις όπως πολέμους πανδημίες και Brexit να είναι μεγάλο στοίχημα ειδικά για τις μαρίνες να “γεμίσουν” τους χώρους των σκαφών αλλά και
των καταλυμάτων. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η επαρχία μας όπως πάντα θα επιβιώσει των συνθηκών και θα βρει μια λύση βιώσιμη και αποτελεσματική. Σίγουρα η μείωση των Ρώσων και των Άγγλων Τουριστών θα στοιχίσει στην περιοχή και θα καθυστερήσει την ανάπτυξη. Θα ήθελα να δω ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των ∆ήμων από την τουριστική περίοδο να κατανέμονται σε έργα υποδομών. Το οδικό δίκτυο για παράδειγμα της περιοχής δεν είναι και το καλύτερο. Υπάρχουν δρόμοι που έχουν μείνει στην δεκαετία του 90.


Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Η αγριεμένη θάλασσα του χειμώνα από όποιο μέρος της επαρχίας και αν περάσεις και τα καταγάλανα νερά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο θεός έχει ευλογήσει την επαρχία μας με τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.
Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Μου αρέσει πάρα πολύ το θερινό σινεμά που διοργανώνεται κάθε χρόνο στον Πρωταρά αν και θα πρότεινα να διεξάγεται τον Μάη αντί τον Ιούλη ώστε να δίνει ζωή στον πεζόδρομο του Πρωταρά σε μια όχι και τόσο high season περίοδο που
ο κόσμος θα στηρίξει τα εστιατόρια και τα καταλύματα της περιοχής. Μου αρέσει επίσης το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Αγίας Νάπας γιατί βλέπεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο να περνάνε ωραία μαζί.

Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Έχω ζήσει ενάμιση χρόνο στο Manchester, τέσσερα χρόνια ως φοιτητής στην Αθήνα και έξι χρόνια στη Λευκωσία. Ο κάθε προορισμός διαφέρει κατά πολύ με την επαρχία μας και είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις τόσο διαφορετικές πόλεις μεταξύ τους. Να προσθέσω όμως ότι οπουδήποτε και αν βρέθηκα στην ζωή μου δεν φαντάστηκα ποτέ τον εαυτό μου να ζει μόνιμα κάπου αλλού εχτός της επαρχίας μας. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος αγαπά τον τόπο που γεννήθηκε, τους φίλους που μεγάλωσε μαζί και κυρίως την οικογένεια του.

Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες;

Επειδή τυχαίνει να έχω πολύ συχνά καλεσμένους και φιλοξενούμενους τόσο από εξωτερικό αλλά και από άλλες επαρχίες του νησιού, τα μέρη που επιλέγω να δείξω πάντα είναι το love bridge στην Αγία Νάπα, τους Αγίους Αναργύρους το Cavo Greco. Σίγουρα θα κάνουμε ένα πέρασμα από τις θαλασσινές σπηλιές στην Αγία Νάπα και φυσικά όσες περισσότερες από τις πανέμορφες παραλίες του τόπου μας. ∆εν παραλείπω ποτέ να τους πηγαίνω και μία βόλτα με το αυτοκίνητο από την ∆ερύνεια για να δουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο και τα ξενοδοχεία της και από τις Βρυσούλες που είναι και το χωριό μου για να δουν πόσο κοντά είναι η κατεχόμενη Αχερίτου που ήταν το χωριό του πατέρα μου και της οικογένειας του και πόσο μακριά μας κρατά το συρματόπλεγμα. ∆υστυχώς όλοι πάντοτε φεύγουν λυπημένοι αλλά και σοκαρισμένοι.