“Η ζωγραφική είναι το οξυγόνο μου”

Της Βέρας Κοσμά


Η ίδια, παρόλο που σήμερα είναι μια καταξιωμένη και βραβευμένη ζωγράφος, δεν κατάφερε να το σπουδάσει. Όπως μας είπε, αποφοιτώντας από το Λύκειο Παραλιμνίου, οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να σπουδάσει ζωγραφική, ωστόσο το ταλέντο της την καθοδήγησε σε σωστά μονοπάτια για να κτίσει τη δική της πορεία.

Η Μαργαρίτα άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα στη ζωγραφική πριν από περίπου 11 χρόνια έπειτα από μια εσωτερική ανάγκη που την έσπρωξε εκεί: «Ένιωσα μια ανάγκη εσωτερική και με ωθούσε να εξωτερικεύσω κάποια συναισθήματά μου. Ήθελα να αποκτήσω μια ενασχόληση που να γεμίζει τον χρόνο μου όμορφα, κι έτσι ήρθε δειλά-δειλά στη ζωή μου η ζωγραφική».

Αφού λοιπόν βρήκε αυτό που αναζητούσε το μέσα της, τότε άρχισε να δουλεύει ασταμάτητα, περνώντας αμέτρητες ώρες με μερικά πινέλα στο χέρι και ολοκληρώνοντας το ένα έργο μετά το άλλο. Με σκληρή δουλειά λοιπόν, κάμποση μελέτη και παρακολουθώντας μερικά μαθήματα για να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις, κατάφερε επιτέλους να φτάσει στο αποτέλεσμα που θα τη δικαίωνε σαν καλλιτέχνιδα. Παράλληλα με τη ζωγραφική μάλιστα, ασχολήθηκε επίσης με την αγιογραφία, το χειροποίητο κόσμημα και τις δημιουργίες με πηλό σε διάφορα μαθήματα στα οποία συμμετείχε σε επιμορφωτικά προγράμματα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται και με τη φωτογραφία την οποία πολλές φορές συνδυάζει με την ζωγραφική.

Πρόκειται για μια γυναίκα γεμάτη ευαισθησίες, που δεν επαναπαύεται και που αγαπάει όσο τίποτα άλλο αυτό που κάνει. ‘Οπως μας λέει η ίδια, η δημιουργικότητα υπήρχε πάντα στη ζωή της, από τη ζαχαροπλαστική μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού της. «Η ζωγραφική και γενικότερα η δημιουργία πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και θα την χαρακτήριζα, χωρίς υπερβολή, το οξυγόνο μου! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο.» Η έμπνευσή της έρχεται από οποιοδήποτε θέμα μπορεί να της κεντρίσει το ενδιαφέρον ενώ τις περισσότερες φορές, τα έργα της βασίζονται σε φωτογραφίες που έχει τραβήξει είτε η ίδια είτε ο σύζυγός της, δημιουργώντας ένα αυθεντικό και μοναδικό αποτέλεσμα. «Μεταφέρω στον λευκό καμβά οτιδήποτε με εντυπωσιάσει.»

Παρατηρώντας κανείς τα έργα της Μαργαρίτας, θα διαπιστώσει ότι ξεχωρίζουν αμέσως για τη ρελιστικότητά τους, τα έντονα χρώματα καθώς και η λεπτομέρεια που υπάρχει σ’ αυτό. Όπως μας λέει, πολλοί είναι αυτοί που της έχουν πει ότι τα έργα της αποπνέουν μια ηρεμία χωρίς αποκλειστικά να απεικονίζουν κάποιο ανθρώπινο πρόσωπο. Στα περισσότερά, θα δείτε πουλιά, παλιά αντικείμενα, βότσαλα και φυσικά πρόσωπα, δουλεμένα με ακρίβεια και άψογη αρμονία χρωμάτων ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα έργα της κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση αφού μερικά είναι τόσο ρεαλιστικά που μοιάζουν με… «ζωντανά»!

Το ταλέντο της έχει αναγνωριστεί και στο εξωτερικό αρκετές φορές, ενώ ίσως η σημαντικότερη της διάκριση μέχρι στιγμής είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο The Heart of Art Contest ανάμεσα σε 1015 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, με το έργο «Αλκυόνη». «Ένιωσα μεγάλη ηθική ικανοποίηση γι’ αυτό που πέτυχα και μου έδωσε μεγάλη χαρά. Σίγουρα το έργο μου «Αλκυόνη» το αγαπώ ιδιαίτερα και το ξεχωρίζω, όμως θα έλεγα ότι αγαπώ όλες μου τις δημιουργίες εξίσου, γιατί νιώθω ότι έχω αφιερώσει σ’ αυτές ένα κομμάτι του εαυτού μου»

* Τα έργα της Μαργαρίτας Χριστοδούλου Μενελάου διατίθενται προς πώληση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της στο 99894745 ή margaritamen@gmail.com