Η ζωή στη επαρχία που μεγάλωσα – Μάριος Αδάμου

Ο Μάριος Αδάμου φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του με αυτή.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Οι άνθρωποι της που διατηρούν ακόμα σε πολλές περιπτώσεις ατόφιες της παραδόσεις του τόπου μας. Τη φιλοξενία που προσφέρουν απλόχερα, τα γλέντια που στήνουν σε κάθε ευκαιρία συνοδεία τσιαττιστών και παραδοσιακής μουσικής. Τέλος το γεγονός ότι αν και μας αρέσει σχεδόν στο σύνολο μας να εμφανιζόμαστε «φασαριόζοι» στην ουσία παραμένουμε πιστοί σε αρχές που έχουν να κάνουν με την προσφορά και την στήριξη σε όσους δοκιμάζονται και έχουν ανάγκη.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Η άναρχη δόμηση και κάποιες φορές η ξενομανία που μας διακατέχει ως κατοίκους αυτής της περιοχής. Ταυτόχρονα η ύπαρξη πλατειών, που απουσιάζουν σχεδόν από όλους τους δήμους και κοινότητες της επαρχίας, θα την έκανε κατά πολύ καλύτερη. 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν Δήμαρχος για μία ημέρα;

Θα κατέγραφα όλα τα παλαιά κτίρια και θα τα κήρυττα διατηρητέα με σκοπό την αναπαλαίωση τους.

Η πρώτη δουλειά που έκανες;

Όπως και οι περισσότεροι φίλοι με αγροτική καταγωγή, στα χωράφια, πράγμα για το οποίο νιώθω ευγνώμων. Επίσης τα καλοκαίρια των μαθητικών χρόνων στις οικοδομές.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Αγία Θέκλα, Ακρωτήρι του Έλληνα και εννοώ το Κάβο Γκρέκο και ο λόφος του Αγίου Αντωνίου.

Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο;

Στις κάτω ενορίες της Παλιάς Λευκωσίας (Τακτακαλά, Χρυσαλινιώτισα, Άγιο Κασιανό) οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποτελούν την κυψέλη της πνευματικής δημιουργίας του τόπου.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να απομονώνεσαι στην επαρχία μας;

Δε μου αρέσει η απομόνωση.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Θαλασσινές Σπηλιές Κάβο Γκρέκο. Ένας τόπος που θεωρώ αντικατοπτρίζει το παρελθόν μας, καταδεικνύει το παρόν μας και σηματοδοτεί το μέλλον μας.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας είναι;

Από τον λόφο του Αγίου Αντωνίου, αρχές της Άνοιξης με την φύση να γιορτάζει και την λίμνη γεμάτη νερό.

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Από παιδί οι κατανυκτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, με κορύφωση την Ανάσταση. Επίσης τα τελευταία χρόνια που την «είδαμε» και καρναβαλιστές οι Σήκωσες.

Που αλλού έχετε ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Έχω ζήσει ως φοιτητής τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έναν ευλογημένο τόπο με ξεκάθαρα τα αποτυπώματα του πολυπολιτισμικού παρελθόντος του. Αρκετά είναι πλεονεκτήματα που προκύπτουν από ένα αστικό κέντρο, βιβλιοθήκες, χώροι ψυχαγωγίας αλλά για μένα το μεγαλύτερο ήταν η Τούμπα, σπίτι της αγαπημένης μου ομάδας του ΠΑΟΚ. 

Αγαπημένη σου στιγμή στην επαρχία μας.

Όλες εκείνες οι εκδηλώσεις που παραμένουν ατόφιες στο πέρασμα των χρόνων και αναδεικνύουν την ταυτότητα μας. Από αυτές για εμένα περισσότερο αγαπημένη το πανηγύρι της Αγίας Θέκλας στις 24 Σεπτεμβρίου, με τα παραδοσιακά γλέντια που διοργανώνουν οι συγχωριανοί μου στα περβόλια τους.

Πως φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια;

Λεύτερη, ενιαία και ευημερούσα. Χωρίς συρματοπλέγματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τι σου λείπει από τα παιδικά σας χρόνια;

Η ανεμελιά του παιχνιδιού στους δρόμους και τα χωράφια. Παίζαμε σαν να μην υπάρχει αύριο και νιώθω ευλογημένος που οι φίλοι των παιδικών μου χρόνων με τιμούν μέχρι και σήμερα με την φιλία τους.

Τι θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο;

Τη βασιλεύουσα Αμμόχωστο, λίκνο και προορισμό μας.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news