Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

O Μαρία Φλουρή Γεώργατσου φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση της μ’ αυτή.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια και το αναπολώ έντονα τώρα που έχω κι εγώ δικά μου παιδιά, είναι η ξεγνοιασιά με την οποία μεγαλώσαμε. Νιώθω ότι πραγματικά η γενιά μας έζησε όμορφα και ανέμελα παιδικά χρόνια, σε σχέση με το πως μεγαλώνουν τα δικά μας παιδιά σήμερα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον κόσμο που ζει στην επαρχία μας. Οι ρυθμοί της ζωής στην επαρχία Αμμοχώστου πριν τριάντα χρόνια ήταν πολύ διαφορετικοί από ότι σήμερα και ο κόσμος απολάμβανε τις στιγμές.

Σε πιο δημοτικό σχολείο έχεις πάει και τι θυμάσαι από αυτό;
Τελείωσα το Γ ́ Δημοτικό Παραλιμνίου και μόνο καλά πράγματα έχω να θυμάμαι από αυτό. Θυμάμαι την εξαιρετική δασκάλα μου κυρία Μαρία Χατζηζαχαρία που με το χαμόγελο της και την αγάπη της μας υποδεχόταν κάθημερινά, κάνοντας το περιβάλλον του σχολείου πολύ οικείο για μας. Επίσης θυμάμαι πάντα τη χαμογελαστή κυρία Παρασκεύα στην καντίνα και τις φοβερές κρεμόπιτες που πουλούσε. Πέρασα πολύ όμορφα χρόνια στο σχολείο μου.

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;
Οι αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι αρκετές, κυρίως οι όμορφες οικογενειακές στιγμές με τους γονείς μου και τους οικογενειακούς μας φίλους. Πολλές όμως από τις αναμνήσεις αυτές δημιουργήθηκαν σε ένα χώρο που τον θυμάμαι πάντα με αγάπη και νοσταλγία, στο καφέ «Coffee Cup» της κυρίας Ναύσης.


Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;
Θεωρώ ότι είμαι τυχερή που ζω με την οικογένεια μου σ ́αυτή την επαρχία γιατί αυτό που ξεχωρίζει εδώ και που μου αρέσει περισσότερο από όλα είναι ο αγνός κόσμος. Ο κόσμος της υπαίθρου που ξέρει να προσφέρει απλόχερα και που ανταποδίδει ότι παίρνει. Που δείχνει την εκτίμηση του με μια σακούλα φρέσκα φρούτα από το χωράφι του και δίνοντας άπειρες ευχές.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;
Μιας και η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την Αμμόχωστο, το ιδανικό θα ήταν να απουσιάζει η πράσινη γραμμή, για να γνωρίσω κι εγώ την
πόλη στην οποία μεγάλωσε και που τόσα χρόνια μετά συνεχίζει να αγαπά με το ίδιο πάθος. Αν πρέπει όμως να πω κάτι πιο χειροπιαστό, θα πω ότι
θα προτιμούσα να απουσιάζει το έντονο στοιχείο του εκμοντερνισμού που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, στον χαρακτήρα των χωριών και των δήμων της επαρχίας. Θα μου άρεσε να γίνει ένας συνδυασμός των παραδοσιακών στοιχείων και του έντονου πρασίνου που δυστυχώς δεν υπάρχει στην περιοχή μας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν Δήμαρχος της πόλης σου;
Σε συνέχεια της προηγούμενης μου απάντησης, θα πω ότι θα ήθελα να φτιάξω ένα πιο πράσινο Δήμο. Να γεμίσει ο τόπος με όμορφα, περιποιημένα πάρκα σε κάθε γειτονιά του Δήμου. Να μην μεγαλώνουν τα παιδιά μας σε μια γκρίζα πόλη, αλλά σε μια πόλη που θα είναι πυρήνας ομορφιάς και οξυγόνου.

Το αγαπημένο σου μέρος;
Νομίζω ότι δεν έχω ένα αγαπημένο μέρος. Αγαπώ πολύ τις παραλίες της επαρχίας μας κι αν έπρεπε να διαλέξω κάτι θα έλεγα αυτό. Είναι άδικο να πω κάτι άλλο αφού χιλιάδες κόσμου, από Κύπρο και εξωτερικό, επισκέπτονται κάθε χρόνο την επαρχία Αμμοχώστου για να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα μας.

Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;

Σίγουρα έχουν γίνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της Μαρίνας Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου θα είμαστε ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά, στον τομέα της ανάπτυξης. Επίσης θεωρώ πιο σημαντική την ανάπτυξη στον τομέα της παιδείας γι’ αυτό πιστεύω ότι η ανάγκη για δημιουργία ενός ακόμα γυμνασίου στο Παραλίμνι είναι επιτακτική γιατί επενδύοντας στα παιδιά μας, επενδύουμε στο μέλλον.

Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια;
Με τα νέα δεδομένα και τις ενοποιήσεις των δήμων και κοινοτήτων, είμαι σίγουρη ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη εξέλιξη στην επαρχία Αμμοχώστου. Πιστεύω ότι θα δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι με κοινούς στόχους και θα πετυχαίνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ελπίζω, ωστόσο, οι εξελίξεις που έρχονται να αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και όχι μόνο στον τουρισμό.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Υπάρχουν πολλά σημεία από τα οποία μπορεί κάποιος να απολαύσει υπέροχη θέα στην επαρχία μας. Επειδή όμως εγώ αγαπώ πολύ τις θάλασσες και τις παραλίες της περιοχής μας, θα πω ένα σημείο που προσφέρει εξαιρετική θέα σε συνδυασμό με χαλάρωση. Απολαμβάνω τη θέα που προσφέρει το εξωκλήσι των Αγίων Ανάργυρων! Ακόμα και τον χειμώνα που η θάλασσα είναι μουντή και φουρτουνιασμένη η θέα της με χαλαρώνει.

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Κάθε χρόνο γίνονται πολύ ωραίες εκδηλώσεις στην επαρχία μας και το θετικό είναι ότι κάθε χρόνο είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Στα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας θεωρώ ότι η Νεολαία του Δήμου Παραλιμνίου είναι πολύ μπροστά με εξαιρετικές εκδηλώσεις που πρωτοπορούν πάντα. Θα πω ότι αγαπημένη μου εκδήλωση είναι το Moonwalk που γίνεται στον Πρωτάρα κάθε Σεπτέμβρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπώ και όλες τις υπόλοιπες.


Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;
Σαν φοιτήτρια έζησα στην Πολωνία. Μια χώρα που αγαπώ μιας και είναι η χώρα καταγωγής της μητέρας μου. Ζώντας λοιπόν εκεί κι έχοντας στην ανατροφή μου στοιχεία της πολωνικής κουλτούρας, παρατηρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση. Πως μπορείς να συγκρίνεις δυο ανόμοια πράγματα; Αγαπώ τον κάθε τόπο με τα πλεονεκτήματα του και τα μειονεκτήματα του. Δεν μπορείς να συγκρίνεις μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με μια επαρχία της Κύπρου. Άλλα ζητάς εκεί και άλλα εδώ.


Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι παραλίες μας είναι για μένα σημείο αναφοράς για την επαρχία Αμμοχώστου. Συνεπώς, θα του έδειχνα πρώτα τις αγαπημένες μου παραλίες. Πάραυτα η ιστορία της επαρχίας μας είναι τόσο μεγάλη, που θα μπορούσα να φτιάξω ολόκληρη λίστα με πράγματα που θα ήθελα να δείξω, με πρώτο στη λίστα φυσικά το οδόφραγμα που χωρίζει τον τόπο μας στα δυο.