Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

O Ιβάν Κοβαλένκο φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του μ’ αυτή.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Θυμάμαι τα απογεύματα μας μετά το σχολείο. Συνήθιζα να τα περνάω με φίλους παίζοντας διάφορα παιχνίδια μέσα στις γειτονιές, κάτι το οποίο δεν βλέπω να γίνετε στις μέρες μας και είναι στενάχωρο. Τα παιδιά πλέον περνάνε ώρες στο σπίτι, στους τέσσερεις τοίχους και δεν απολαμβάνουν την ανεμελιά των παλιών χρόνων, όπου άκουγες παιδικές φωνές σε κάθε γειτονιά.

Σε πιο δημοτικό σχολείο έχεις πάει και τι θυμάσαι από αυτό;

Έχω φοιτήσει στο 3 Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου. Η μεγαλύτερη μου ανάμνηση είναι η κατάκτηση του περιφερειακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Μου είχε δώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;
Θυμάμαι την περιφορά της Ολυμπιακή φλόγα στο Παραλίμνι για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Ήταν ένα ιστορικό γεγονός για τον τόπο μας και μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι θα κατέφθανε η Ολυμπιακή φλόγα. Στην πλατεία του χωριού μαζεύτηκε αρκετός κόσμος, όπου ήθελε να δει από κοντά τη φλόγα, ανάμεσα σ’ αυτούς είμασταν κι εμείς.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;
Λατρεύω τις παραλίες της επαρχίας μας όσο τίποτα περισσότερο. Θεωρώ τους εαυτούς μας ευλογημένους και τυχερούς που ολόχρονα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα κρυστάλλινα νερά της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Η απουσία του κατοχικού στρατού. Αν δεν είχαμε το πρόβλημα εισβολής και κατοχής, με το νησί μας μοιρασμένο, πιστεύω ότι η Αμμόχωστος και η επαρχία Αμμοχώστου θα ήταν ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του πλανήτη μας. Αυτό ήταν εμφανές από τη δεκαετία του 1960 πως η Αμμόχωστος ως πόλη και επαρχία μεσουρανούσε ως τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου. Μπορώ να φανταστώ σήμερα τι δυναμική θα είχε και τι τουριστικό εκτόπισμα για τους ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν Δήμαρχος της πόλης σου;
Θα προσπαθούσα να μεταφέρω σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό στην περιοχή. Μια τέτοια ενέργεια θα συνείσφερε αφάνταστα στην επαρχία, ειδικά κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.


Το αγαπημένο σου μέρος;
Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Κάβο Γκρέκο, το οποίο διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κύπρου. Ο συνδυασμός της άγριας βλάστησης, της βραχώδης περιοχής, του επιβλητικού λόφου του Κάβο Γκρέκο αλλά και τα καταγάλανα νερά δίνουν μία μαγική νότα σε αυτούς που το επισκέπτονται.

Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;

Πιστεύω πως ναι. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα ως προς την ανάπτυξη της επαρχίας αλλά φυσικά υπάρχει πάντοτε το περιθώριο βελτίωσης. Η κατασκευή της Μαρίνας Αγίας Νάπας, η ανερχόμενη Μαρίνα Παραλιμνίου, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν εξελιχθεί, ο χώρος της εστίασης που βρίσκεται σε ένα ψηλό επίπεδο και η ανάπτυξη της Γης έχουν εξελίξει την επαρχία μας σε ένα μοντέρνο τουριστικό θέρετρο.

Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια;

Θα ήθελα να δω την επαρχία Αμμοχώστου να μετατρέπετε σε ένα ολόχρονο τουριστικό προορισμό. Έχοντας ηλιοφάνεια τους 10 από τους 12 μήνες
του χρόνου, είναι λυπηρό να μην έχουμε επισκέπτες κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Η χώρα μας ακόμη και τη χειμερινή περίοδο προσφέρει ένα ικανοποιητικό κλίμα που για τους κατοίκους των βόρειων και κεντρικών χωρών της Ευρώπης να φαντάζει… καλοκαίρι. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αλλά θεωρώ ότι μπορεί να γίνουν καλύτερες, ώστε η επαρχία μας να ωφελείται τουριστικά και το χειμώνα.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Αναμφισβήτητα η θέα στην κορυφή του Κάβο Γκρέκο. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτό.
Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;
Λόγο της μεγάλης μου αγάπης για την μουσική θα έλεγα το moonwalk. Είναι αξιόλογη η προσπάθεια που γίνεται από την Νεολαία Παραλιμνίου.

Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έζησα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα έλεγα ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που το Ηνωμένο Βασίλειο και γενικά οι άλλες χώρες έχουν είναι η δημόσιες συγκοινωνίες, κάτι στο οποίο εμείς υστερούμε σε μεγάλο βαθμό. Οι Κύπριοι δεν έχουν εκπαιδευτεί για να παίρνουν το λεωφορείο.

Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες;

Το έχω κάνει αρκετές φορές με φίλους και συγγενείς από το εξωτερικό. Κάποια από τα μέρη που πάντα επισκέπτομαι είναι: ο Προφήτης Ελίας, το Κάβο Γκρέκο, η παράλια του Κόννου και το μεσαιωνικό κάστρο Αγίας Νάπας.