Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

Η γραφίστρια Άντρια Ιωάννου φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση της μ’ αυτή.

Απ’ο τον Ζανέττο Λουκά

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Τις ωραίες και ανέμελες στιγμές. Πόσο τις εκτιμώ τώρα που βλέπω πως μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα. Τα παιδικά μου χρόνια θα τα χαρακτήριζα πολύ όμορφα, αγνά, ανέμελα. Αναπολώ τα παιχνίδια στην γειτονία με τους φίλους και τα αδέρφια μου, να παίζουμε μέχρι το βράδυ, χωρίς έγνοιες, χωρίς φόβο.
Σε πιο δημοτικό σχολείο έχεις πάει και τι θυμάσαι από αυτό;
Α’ ∆ημοτικό Σχολείο ∆ερύνειας. Το πιο όμορφο σχολείο, όπου πήγαινε και η γιαγιά μου, οι γονείς μου και χαίρομαι πολύ που πήγε και η κόρη μου. Θυμάμαι τα διαλείμματα που παίζαμε με τους συμμαθητές μου μήλο, ποδόσφαιρο, στο «δασούι» με τα πεύκα όπου σκαρφαλώναμε πάνω στα κλαδιά…

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;
Όλα μου τα καλοκαίρια στην θάλασσα. Θυμάμαι να κατασκηνώνουμε με την οικογένεια μου και τους οικογενειακούς φίλους μας στην θάλασσα. Όλη μέρα
να παίζουμε, να κολυμπούμε, να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με τον ήχο της θάλασσας. Να βλέπουμε το πρωί την ανατολή του ήλιου και το βράδυ την πανσέληνο στον ορίζοντα της θάλασσας.
Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;
Η θάλασσα εννοείτε. Μεγάλη αγάπη για την θάλασσα. Οι ωραιότερες παραλίες της Κύπρου και όχι μόνο.


Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Η αλόγιστη και χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό ανάπτυξη. Πιστεύω θα ήταν όλα πιο όμορφα, με μεγαλύτερη ευαισθησία προς το περιβάλλον.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν Δήμαρχος της πόλης σου;

Θα ερχόμουν κοντά στην νεολαία, που έχουν πολλές και όμορφες ιδέες και θα τις αξιοποιούσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν αυτές οι ιδέες να φανούν χρήσιμες. Η νεολαία είναι απογοητευμένη και απομακρυσμένη πιστεύω από τον τρόπο σκέψης πολλών που είναι στην «εξουσία».

Το αγαπημένο σου μέρος;

Η βραχώδης παραλία «Γλυκό Νερό» στον Κάππαρη και οι θαλασσινές σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο.
Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;

Πιστεύω είμαστε κάπου στην μέση. Προσπαθούμε να εξελιχθούμε αλλά έχουμε δρόμο ακόμη σε σύγκριση με άλλες επαρχίες στην Κύπρο. ∆ιαθέτουμε τις πιο όμορφες παραλίες στην Κύπρο και θα ήταν πολύ κρίμα να μην εξελιχθούμε ως επαρχία σωστά. Φυσικά, με τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Πρωταρά είναι κάτι πολύ θετικό για την επαρχία μας και μακάρι να γίνονται και άλλα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επαρχίας μας. Το κλειδί για την ανάπτυξη της επαρχίας μας είναι η λύση του Εθνικού μας προβλήματος, η απελευθέρωση της πόλης της Αμμοχώστου και της υπόλοιπης επαρχίας.
Η Αμμόχωστος ήταν η πιο ανεπτυγμένη πόλη της Κύπρου το 1974. Αποτελούσε τον οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό πνεύμονα της επαρχίας. ∆υστυχώς, η απώλεια της με την χρυσή άμμο της παραλίας της, μέρος της οποίας αποτελούσε και η κατεχόμενη παραλία ∆ερύνειας δεν μπορεί να αναπληρωθεί όπως μάθαμε από τους παππούδες και τους γονείς μας.

Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια; Πρέπει να αναπτύσσονται παράλληλα όλοι οι τομείς της οικονομίας όπως, η γεωργία, το εμπόριο, η βιομηχανία-βιοτεχνία και η μεταποίηση και όχι μόνο ο τουριστικός τομέας.
Η βελτίωση του οδικού δικτιού και η ανάδειξη και προβολή τις πολιτιστικής κληρονομίας, των μουσείων, των μνημείων, των εκκλησιών και άλλον αξιοθέατων που βρίσκονται στην ενδοχώρα.
Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;
Από το Κάβο Γκρέκο όταν το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το ηλιοβασίλεμα. Πραγματικά η φύση ζωγραφίζει εκείνη την ώρα. ∆εν χορταίνεις να το βλέπεις!

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας; Οι «Καλύφες» την ∆ευτέρα του Πάσχα στην ∆ερύνεια. Από μικρή θυμάμαι να πηγαίνουμε και να παρακολουθούμε τα παραδοσιακά παιχνίδια. Το ρίξιμο του αυγού, το σχοινί, σακουλοδρομίες, αυγοδρομίες, γαιδουροδρομίες. Περνούσαμε πολύ ωραία και μαθαίναμε τα ήθη και τα έθιμα μας κάτι που δυστυχώς η νέα γενιά δεν το ζει όπως το ζήσαμε εμείς.

Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;
Έχω ζήσει Λευκωσία, Λονδίνο και Newcastle. Πολύ διαφορετικά εννοείται. Μεγάλες πόλεις με μεγαλύτερες ευκαιρίες! Αν και στο παρελθόν μπορούσα να ζήσω σε αυτές τις πόλεις, πλέον μου αρέσει πιο πολύ που ζω στην επαρχία μας. Προτιμώ τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδία μας και που είμαι κοντά στην θάλασσα.

Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες;

Τα μουσεία τις ∆ερύνειας, την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την γραμμή αντιπαράθεσης.