Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

O επιχειρηματίας Βαγγέλης Λιοτατής φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του μ’ αυτή.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Από τα παιδικά μου χρόνια αναπολώ τα απογεύματα μετά το σχολείο. Αφού τέλειωνε το φαγητό και το διάβασμα, χωρίς συνεννόηση μαζευόμασταν πίσω στην αυλή του σχολείου για παιχνίδι, ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή κρυφτό. Τότε που οι βασικές μας έγνοιες ήταν να μην βγεί τρίτο κόρνερ και να έχει ο αντίπαλος δικαίωμα για πέναλτι, ποιος θα παίξει “μακκοπόρταρος” ή ποιος θα πάει να φέρει τη μπάλα από την αυλή της γιαγιάς Πετρούς πίσω από το σχολείο.

Σε πιο δημοτικό σχολείο έχεις πάει και τι θυμάσαι από αυτό;

Έχω φοιτήσει στο Α’ Δημοτικό Παραλιμνίου. Θυμάμαι τον πρώτο μας διευθυντή τον κ. Μάκη Μάρκου, μια εμβληματική φυσιογνωμία του Παραλιμνιού και τον διάδοχο του τον κ. Ράφτη. Τους αγαπημένους μας δασκάλους κ. Μιχάλη και κ. Λέλλα Μιχαήλ και τον κ. Μάριο Πογιατζή ο οποίος πέραν από τις σχολικές γνώσεις μας μύησε και στον κόσμο της μουσικής. Οι σχολικές γιορτές και η συμμετοχή στην ορχήστρα και τη χορωδία, οι πρωινές συγκεντρώσεις, οι “δραστηριότητες” τις τελευταίες περιόδους κάθε Παρασκευή, το κουλλούρι με το γαλατάκι σοκολάτας από την καντίνα και το να τρέχουμε το πρώτο διάλλειμα για να προλάβουμε να πιάσουμε λουκανικόπιτα, το ποδόσφαιρο στην πίσω αυλή με μια πλαστική μπουκάλα, το παιχνίδι με τις γιαλέτες κάτω από τη μεγάλη τερατσιά, όλες αυτές είναι αναμνήσεις που είναι ακόμα πολύ ζωντανές.

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;
Από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις με το προσκοπείο στο κατασκηνωτικό χώρο του Κάππαρη. Κωπηλασία με τη βάρκα ή τα κανό, παιχνίδι στη θάλασσα, τραγούδι, κυνήγι θησαυρού, μελέτη των αστερισμών, το καθιερωμένο campfire, μα πάνω απ’ όλα η άμεση επαφή με την φύση.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Οι άνθρωποι. Η επαρχία Αμμοχώστου δεν είναι μόνο οι ωραίες παραλίες που την κάνουν ιδανικό προορισμό για το καλοκαίρι. Είναι πρώτα πρώτα
οι άνθρωποι που ζουν εδώ. Με όλα τα καλά τους και τα κακά τους οι άνθρωποι της επαρχίας μας συνεχίζουν να ειναι αυθεντικοί και με έμφυτη την κουλτούρα της φιλοξενίας, κάτι που εκτιμάται πολύ και από τους ξένους επισκέπτες μας.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Αδιαμφισβήτητα το πρώτο πράγμα που θα ήταν καλύτερα για την επαρχία μας να έλειπε αλλά και για όλη την Κύπρο, είναι το συρματόμπλεγμα που μας χωρίζει στα δύο. Εκτός από το συρματόμπλεγμα, καλό θα ήταν να απουσίαζε και η εσωστρέφεια που δεν αφήνει τους Δήμους και τις Κοινότητες μας να δουλέψουν μαζί και να διεκδικήσουμε σαν μια οντότητα αυτά που σαν επαρχία δικαιούμαστε, με στόχο πάντοτε την πρόοδο και την ευημερία όλων εμας που κατοικούμε εδώ.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν Δήμαρχος της πόλης σου;
Τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Οπόταν αρχικά θα δούλευα προς αυτή την κατεύθυνση, να χτιστεί ξανά η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, να λειτουργούν τα πάντα με γνώμονα την διαφάνεια και την αξιοκρατεία, απλοποίηση των διαδικασιών, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και να τεθούν έτσι γερές βάσεις ανάπτυξης και προόδου.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Ο παραλιακός πεζόδρομος είναι το αγαπημένο μου μέρος στην επαρχία μας. Ιδανικός για μια οικογενειακή βόλτα ή για χαλαρό τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα του Πρωταρά.

Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;

Η επαρχία μας έχει εξελιχθεί σημαντικά και συνεχίζει να εξελίσεται. Για πολλά χρόνια είχαμε επαναπαυτεί στις φυσικές μας ομορφιές και τις παραλίες μας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά έργα ανάπτυξης και ουσιαστικές προσπάθειες αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια;
Είναι σημαντικό τα επόμενα χρόνια να ενταθούν οι προσπάθειες για εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και η επένδυση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με απώτερο στόχο την επιμήκυνση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην επαρχία μας.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας πιστεύω οτι βρίσκεται στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Η ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά σου, συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό.

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Θαυμάζω πολύ σαν εκδηλώσεις το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Αγία Νάπα και το Moonwalk στον παραλιακό πεζόδρομο του Πρωταρά, αλλά η εκδήλωση που απολαμβάνω είναι αυτή των καρναβαλιών.

Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;
Έχω ζήσει τα φοιτητικά μου χρόνια στην Αθήνα. Μια μεγαλούπολη όπως την Αθήνα μπορεί προσφέρει πλήθος ευκαιριών και μεγάλο εύρος επιλογών σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό που σε εμένα λείπει περισσότερο είναι οι συναυλίες των αγαπημένων μου καλλιτεχνών και οι εμφανίσεις τους στις μουσικές σκηνές.

Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες;

Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα πρόσφερα σε ένα καλεσμένο που έρχεται για πρώτη φορά στην επαρχία μας, θα ήταν μια βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο για να δει από κοντά τις μαγευτικές παραλίες του Πρωταρά.