Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

Ο επιχειρηματίας και λειτουργός αρχείου του Δήμου Σωτήρας Δημήτρης Κουμή φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του μ’ αυτή.

Του Ζανέττου Λουκά

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Θυμάμαι τις ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές στο χωριό, τα ανέμελα παιχνίδια με τους φίλους στην γειτονιά μέχρι να δύσει ο ήλιος και, πάνω απ’ όλα, την αγάπη και παρουσία του πατέρα μου, που έφυγε νωρίς για το μεγάλο ταξίδι.
Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;
Αναπολώ την παιδική αθωότητα, μακριά από τις σκοτούρες που έχει η σημερινή ενήλικη ζωή. Τώρα, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά έχουν αλλάξει με τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Τότε οι άνθρωποι ζούσαν όλο και πιο ήσυχα. Η ζωή ήταν πολύ πιο απλή. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Προτεραιότητα πλέον για μένα έχουν οι δύο μου άγγελοι, οι γιοι μου Νικόλας και Γιώργος.

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;

Η αγαπημένη ανάμνηση που πάντα θα έχω στο μυαλό, είναι οι βουτιές τα καλοκαίρια στα καταγάλανα νερά της Αγίας Θέκλας με τους φίλους μου. Όσα χρόνια και να περάσουν, αυτή η ανάμνηση θα μείνει μέσα μου, καθώς η χαρά μας για τη θάλασσα ήταν και θα είναι πάντοτε μεγάλη.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Παρά την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, με ό,τι αυτή συνεπάγεται,
και την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας, ακόμα συναντάς στους Αμμοχωστιανούς, την παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία και το φιλότιμο. Αυτό είναι κάτι που κρατάει ακόμη στις μέρες μας και εύχομαι να μην χαθεί ποτέ.


Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη, αν απουσίαζε; Την επαρχία Αμμοχώστου θα την έκανε ακόμα καλύτερη, αν τα συμφέροντα κάποιων έμεναν σε δεύτερη μοίρα και προσπαθούσαν όλοι συλλογικά να της δώσουν τη θέση που της αξίζει. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό όφελος γι ́αυτό και δεν βλέπουμε την επαρχία μας να αναπτύσσεται. Μπορεί τουριστικά να είναι σε καλή πρόοδο αλλά η επαρχία Αμμοχώστου δεν είναι μόνο για τους τουρίστες και θαμώνες αλλά και για τους ντόπιους ανθρώπους της.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες, αν ήσουν Δήμαρχος;
Θα προσπαθούσα να καταπολεμήσω την εποχικότητα, από την οποία υποφέρει γενικά η επαρχία μας, και θα δημιουργούσα περισσότερες υποδομές για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Το αγαπημένο σου μέρος;
Η παραλία Κόννος, με την υπέροχη θέα και το πράσινο που γίνεται ένα με το γαλάζιο. Από τα πιο όμορφα μέρη της επαρχίας Αμμοχώστου.

Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;
Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλματώδη βήματα ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης.
Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια;
Η επαρχία Αμμοχώστου με τα μεγαλεπήβολα έργα, μεταξύ άλλων της Μαρίνας Αγίας Νάπας, της Μαρίνας Παραλιμνίου, της Ανάπλασης
του Ποταμού Λιοπετριού και του παραλιακού μετώπου Αγίας Θέκλας, φαίνεται πως εξελίσσεται σε ένα σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη και σε ένα διεθνούς εμβέλειας τουριστικό προορισμό.
Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;
Στον παραλιακό πεζόδρομο του Πρωταρά, κατά την χειμερινή περίοδο, που όλα είναι πιο ήσυχα, δίνοντας σου την δυνατότητα να απολαύσεις την βόλτα σου δίπλα στα κύματα της θάλασσας.


Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Η καλύτερη θέα στην επαρχία Αμμοχώστου είναι, όπως προανέφερα, η μαγευτική θέα που αντικρίζει κανείς βλέποντας την παραλία του Κόννου, από ψηλά. Χειμώνα ή καλοκαίρι, αυτό το ειδυλλιακό περιγιάλι είναι κάτι το διαφορετικό.
Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;
Σαν γνήσιος Σωτηρκάτης, δεν θα μπορούσα να μην επιλέξω το Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Σωτήρας. Πλέον το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί και σε γιορτή γαστρονομίας και δικαίως το Κολοκάσι, και παράλληλα η Σωτήρα, έχουν ενταχθεί στο χάρτη της μεσογειακής κουζίνας.
Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα, σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;
Έχω ζήσει όλη μου την ζωή στην επαρχία μας, και είμαι αμετανόητα λάτρης του τόπου μου. Μπορεί αυτό να ακούγεται εγωιστικό αλλά αγαπώ την επαρχία μου, τον τόπο μου και τους ανθρώπους του και δεν θα ήθελα να βρίσκομαι κάπου αλλού.
Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες; Θα του πρωτοέδειχνα τα καταγάλανα νερά και τις μαγευτικές παραλίες
και βεβαίως, δεν θα παρέλειπα να τον πάρω σε μια από τις πασίγνωστες παραδοσιακές ταβέρνες, που έχει η επαρχία μας για να δοκιμάσει τα πλούσια παραδοσιακά φαγητά μας.