Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

Ο συνεργάτης Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Αντώνιος Μινίδης φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του μ’ αυτή.

Του Ζανέττου Λουκά

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Όταν κάποιος με ρωτά για τα παιδικά μου χρόνια πολλά είναι που μου έρχονται κατά νου αλλά η πρώτη σκέψη που θυμάμαι είναι τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού όπου ετοιμάζαμε οικογενειακός το γεύμα μας και επισκεπτόμασταν τα κρυστάλλινα γαλανά νερά του Κάβο Γκρέκο. Θυμάμαι είμασταν εκεί στους βράχους με τα αδέρφια μου και τους γονείς μου με τις ώρες, να ψαρεύουμε «γύλους» με μπουκάλες να ψάχνουμε κοχύλια στα βάθη της θάλασσας, να παίζουμε αναμεταξύ μας και να περνούμε ατελείωτες ώρες στο νερό και στον ήλιο. Θυμάμαι επίσης τα σχολικά μου χρόνια, με τους συμμαθητές μου να παίζουμε ποδόσφαιρο, χάντρες, κρυφτό κυνηγητό και τόσα άλλα πολλά, θυμάμαι ιδιαίτερα να είχα ζωντάνια και χαρά.

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Πάντοτε όταν έχω αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια στο μυαλό μου έχω την θάλασσα και τον ήλιο, ταυτόχρονα όμως θυμάμαι την ελευθερία και την ασφάλεια που νοιώθαμε σαν παιδιά κάτι που μας έδινε την ευκαιρία να κάνουμε φιλίες και να απολαύσουμε χωρίς άγχος τα παιδικά μας χρόνια με παιχνίδια και εμπειρίες ζωής. 

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;

Είναι αμέτρητες οι αγαπημένες μου αναμνήσεις στην επαρχία Αμμοχώστου και σίγουρα δεν θα μπορούσα να επιλέξω μία μόνο. Θυμάμαι όμως συγκεκριμένα τις εκδρομές με τους συμμαθητές μου στα πάρκα με το σχολείο, την οργάνωση και συμμετοχή στις εκδηλώσεις του “Ayia Napa Youth Festival” μαζί με τους φίλους μου, τις εξόδους μας στα κέντρα αναψυχής καθώς και αμέτρητες βόλτες στην παραλία. Σίγουρα όμως δεν θα ξεχάσω την ξεχωριστή βραδιά που γνώρισα το δεύτερο μου ήμισυ την σύζυγο μου.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Αυτό που πραγματικά εκτιμώ είναι η ευκαιρία που σου δίνει η επαρχία μας να γνωρίσεις ανθρώπους και κουλτούρες από όλο το κόσμο. Προσφέρει ένα αίσθημα ελευθερίας και ζωντάνιας που σε συνδυασμό με το πιο πάνω έχεις μια ολοκληρωμένη κοινωνική και ανθρώπινη κουλτούρα.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Θα εστιαζόμουν σε δύο σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι θα βελτίωναν σημαντικά την επαρχία μου. Η έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης τόσον
των δημοτών της κάθε πόλης και χωριού καθώς και κατ’ επέκταση συνολική συνεργασία των χωριών της επαρχίας προς ένα κοινό στόχο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αντιληφθούμε πόσο τυχεροί είμαστε που βρισκόμαστε σε μια επαρχία που έχει να προσφέρει τόσα πολλά, αλλά χρειάζεται συνεχείς δουλειά και ανάπτυξη για να γίνουμε καλύτεροι.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν Δήμαρχος;

Για το δήμο Αγίας Νάπας το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα σαν δήμαρχος θα ήταν η προβολή Παγκόσμιας κουλτούρας με τη δημιουργία Όπερας, εκθεσιακού χώρου Τέχνης καθώς και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων με εκθέματα από όλο τον κόσμο. Στο δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας θα προωθούσα την ανάπτυξη τεχνητού νησιού, τύπου “Dome” στην λίμνη του Παραλίμνιού με σκοπό την ένωση των χωριών του Παραλίμνιου, Δερύνειας και Σωτήρας με ένα περιβαλλοντικά αναπτυγμένο πάρκο, επισκέψιμο τόσο για τους κατοίκους καθώς και τους τουρίστες.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Η παραλία του Κόννου είναι ένα από τα αγαπημένα μου σημεία επίσκεψης, το πράσινο του δάσους καθώς και το γαλάζιο της θάλασσας είναι ο τέλειος συνδυασμός ανακούφισης και ξεκούρασης.

Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;

Η επαρχία μας, παρόλο που έχει εξελιγχθεί αρκετά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στον Τουριστικό τομέα και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των πολιτών της δεν πρέπει να αναπαύεται καθώς η συνεχής ανάπτυξη του τομέα αυτού στηρίζεται στην συνεχή ανανέωση και εξέλιξη του προϊόντος που προσφέρουμε.

Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια;

Εάν συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το προϊόν μας με τους ρυθμούς των τελευταίων 8 χρόνων τότε πιστεύω πως η επαρχία Αμμοχώστου μπορεί να γίνει ο πιο επισκέψιμος και πολυπόθητος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης και ανατολικής Μεσογείου.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Πάντα απολαμβάνω τόσο για περίπατο τόσο και για τροχάδι στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Νάπας καθώς και στην παραλία του Figtree Bay στον Πρωταρά. Ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται σίγουρα και για βραδινές βόλτες με θέα το φεγγάρι.

Ή καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Αναμφίβολα το Κάβο Γκρέκο, βρισκόμενος στην κορυφή του Νότιο-ανατολικότερου ακρωτηρίου της Ευρώπης βρίσκεις τον εαυτό σου να χάνεσαι στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσα καθώς και την πανέμορφη ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και Πρωταρά. 

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Η αγαπημένη μου εκδήλωση είναι το μεσαιωνικό φεστιβάλ που γίνεται στην Αγία Νάπα, πρόκειται για εμπειρίες φαντασίας, τέχνης και διαφυγής από την καθημερινότητα. Ζωντανεύει την φαντασία που είχα από μικρός, να ζούσα στην τότε εποχή του Μεσαίωνα.

Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Έχω ζήσει για 4 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές μου και συγκεκριμένα στο Colchester, Essex. Θα απέφευγα να συγκρίνω οποιαδήποτε χώρα έχω ζήσει στο παρελθόν με την Κύπρο, λόγο του ότι έχουμε πολλά προτερήματα έναντιάλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Τόσο οι καιρικές μας συνθήκες καθώς και οι μικρές μας αποστάσεις μας δίνουν την δυνατότητα επίσκεψης της θάλασσας, του βουνού και της πόλης σε μερικά μόλις λεπτά. Ταυτοχρόνως όμως μπορώ να συγκρίνω την Αμμόχωστο με την Λευκωσία που εργάζομαι το τελευταίο διάστημα όπου η επαρχία Αμμοχώστου πέραν των θαλάσσιων προτερημάτων της προσφέρει ένα αίσθημα ελευθερίας κάτι που δεν το βρήκα ακόμα σε άλλες επαρχίες.

Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες;

Η ερώτηση αυτή είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντηθεί, λόγο του ότι η Επαρχία Αμμοχώστου έχει αμέτρητα επισκέψιμα σημεία να προσφέρει και κάθε φορά είναι διαφορετικά βάση χρονικής περιόδου, της ώρας και του τύπου της επίσκεψης. Αναλόγως με τον καλεσμένο και την ώρα συνάντησης έχω πάντα κάτι διαφορετικό υπόψη μου λόγο των πολλών επιλογών που προσφέρει η επαρχία
μας. Για παράδειγμα εάν είναι μια φιλική συνάντηση το μεσημέρι, θα παρότρυνα συνάντηση για γεύμα στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Νάπας σε ένα από τα εξαιρετικά εστιατόρια της περιοχής.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news