Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα – Λούκας Πολύκαρπος

Ο Λούκας Πολύκαρπος φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά
σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του με αυτή.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Οι φυσικές ομορφιές του θαλάσσιου μας μετώπου. Δυστυχώς όμως τις βλέπω να καταστρέφονται σιγά σιγά στον βωμό της άτακτης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη είναι σημαντική για όλα τα τουριστικά θέρετρα, όμως πρέπει συνάμα να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τις φυσικές μας ομορφιές. Οι τουρίστες δεν έρχονται στην Κύπρο για να δουν απρόσωπα κτίρια.

Το αγαπημένο σου μέρος στην επαρχία μας;

Το Κάβο Γκρέκο με τη μαγευτική παραλία του Κόννου. Μία ανόθευτη παραλία σ’ένα παρθένο περιβάλλον, το οποίο πρέπει ως Αμμοχωστιανοί να είμαστε περήφανοι που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Το παραλιακό μονοπάτι μεταξύ Κάπαρη και Μάλαμα. Εκεί, σε κάποια σημεία το κύμα χαϊδεύει την άμμο ενώ άλλοτε σπάζει πάνω στα βράχια. Δεν κάνει ν ’ακούς μουσική όταν περπατάς εκεί, σου “τραγουδάει” η θάλασσα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν Δήμαρχος για μία ημέρα;

Η έλλειψη διαφάνειας και οι αυθαίρετες κινήσεις. Για να λειτουργούν πιο ομαλά οι εργασίες στο δημαρχείο κάτι που θα έκανα, μέσω μίας δίκαιης διαδικασίας, είναι η πρόσληψη ικανών ατόμων, ταλέντων και τεχνοκρατών σε θέσεις κλειδιά. Η γάγγραινα της άτακτης ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα την απουσία «χαρακτήρα» στην επαρχία μας καθώς υπάρχει έλλειψη συνοχής, αρμονικότητας, και ομοιομορφία στα αναπτυξιακά μας έργα. Εκτός
από τις παραλίες μας, δυστυχώς στην Αμμόχωστο στην παρούσα φάση δεν έχουμε να αναδείξουμε ένα αρμονικά όμορφο τοπίο με χαρακτήρα.

Η πρώτη δουλειά που έκανες;

Ξεκίνησα από 16 χρόνων να δουλεύω στο πρατήριο βενζίνης και πλυντήριο αυτοκινήτου του πατέρα μου.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Ο φανατικός τοπικισμός και ο παλαιοκομματισμός ο οποίος βάζει φρένο στη συνεργασία των δήμων και κοινοτήτων της Αμμοχώστου για την επίτευξη κοινών στόχων όπως την υλοποίηση αξιολόγων έργων και υποδομών αλλά και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και κονδυλίων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο;

Θα μπορούσα να ζήσω οπουδήποτε στην ελεύθερη Κύπρο. Είμαι ευπροσάρμοστος άνθρωπος όμως θέλω να ζήσω εδώ στην επαρχία Αμμοχώστου. Εδώ που βρίσκονται όλοι και όλα όσα αγαπώ.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας είναι;

Στο παρατηρητήριο του πολιτιστικού κέντρου δήμου Αμμοχώστου στην ακριτική Δερύνεια. Εκεί που μπορώ να δω την πόλη της Αμμοχώστου.

Τι θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο που φιλοξενούσες; 

Θα ένιωθα ότι έχω χρέος να του δείξω την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου όπως την γνωρίζουμε εμείς οι Κύπριοι. Ακολούθως θα τον έπαιρνα και στην παραλία του Κόννου να του κεράσω έναν κυπριακό καφέ.

Τι νοσταλγείς από τα παλιά;

Από παιδί, θυμάμαι, λόγω της οικογένειας του πατέρα μου που εκτοπίστηκαν από την Αμμόχωστο, μας μεταλαμπάδευσαν πως «η Ανόρθωση δεν είναι απλά μία ομάδα, είναι ιδέα» η οποία μας κρατά νοερά κοντά στην Αμμόχωστο. Δεν έχανα ούτε αγώνα, ούτε εκδήλωση της αγαπημένης μου ομάδας, έστω και αν ήταν στο εξωτερικό, και αυτή η όμορφή εμπειρία μου λείπει απίστευτα.

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Μια εκδήλωση την οποία κράτησα στην καρδιά μου, γιατί έχω εμπλακεί ενεργά στην πραγμάτωση της ως πρωτοστάτης και συνεχιστής μέχρι και το τελευταίο γεγονός και έχω πάρα πολλές ωραίες αναμνήσεις είναι το «Sensation Party». Ως φιλανθρωπικό event που ήταν, πάντοτε τα χρήματα που μαζεύαμε τα δίναμε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως ο Χριστιανικός Σύνδεσμός Παναγίας Δερύνειας, ο Φάρος Ζωής, η Πρόνοια Δήμου Δερύνειας, οι οποίοι αναλάμβαναν με τη σειρά τους τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζονταν αυτά τα χρήματα.

Που αλλού έχετε ζήσει; Ποιό το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Leicester, έτσι βίωσα πως είναι η ζωή εκεί. Αρχικά η πολεοδομία του προσδίδει μία ταυτότητα και ένα χαρακτήρα, κάτι στο οποίο, η επαρχία μας υστερεί. Στη συνέχεια στο Leicester έχεις επιλογές: μεγάλα αθλητικά πολυκέντρα, γήπεδα κρίκετ, κέντρα ιππασίας, πολυκαταστήματα, μουσεία, θέατρα, γκαλερί τέχνης, αστικά πάρκα, βοτανικούς και ζωολογικούς κήπους, ιστορικά μνημεία και πολλά άλλα. Έτσι, μπορείς πολύ πιο εύκολα να αλλάξεις παραστάσεις. 

Αγαπημένη σου στιγμή στην επαρχία μας;

H χαρά που ένιωσα στις δημοτικές εκλογές Δερύνειας όταν αντιλήφθηκα την αγάπη του κόσμου, ο οποίος με εξέλεξε ως τον δημοτικό σύμβουλο με τους περισσότερους ψήφους στη δεύτερη συνεχόμενη μου θητεία.

Πως φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια;

Σίγουρα θα υπάρξει ανάπτυξη στα παραλιακά μέτωπα Πρωτάρα και Αγίας Νάπας – Σωτήρας καθώς αυτό ξεκίνησε ήδη με τη δημιουργία των δύο Μαρίνων κάτι το οποίο είναι θετικό γιατί οι μαρίνες είναι δύο πολύ συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα, τα οποία γίνονται με δομημένο σχεδιασμό. Όμως εντούτοις, αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η γάγγραινα της άτακτης και χωρίς πλάνο ανάπτυξης, σε είκοσι χρόνια το μόνο φυσικό τοπίο που θα μας έχει απομείνει θα είναι το προστατευόμενο πάρκο του Κάβο Γκρέκο, και αυτό το λέω με δισταγμό.