Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα – Εύα Μιντή Οικονόμου

Η δημοτική σύμβουλος Αμμοχώστου Εύα Μιντή Οικονόμου φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση της με αυτή.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Είναι μία επαρχία με χαμηλή παραβατικότητα, έτσι νιώθω ασφάλεια να κυκλοφορώ οπουδήποτε με την οικογένεια μου. Το γεγονός ότι, υπάρχει σχετικά περιορισμένη τροχαία κίνηση και μπορώ να μεταβαίνω είτε για προσωπικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους από το ένα σημείο στο άλλο χωρίς ιδαίτερη καθυστέρηση, είναι ένα από τα πολύ θετικά που διευκολύνει την καθημερινότητά μου. Ο καθαρός αέρας και η επαφή με τη θάλασσα ανά πάσα στιγμή. Φυσικά ο κόσμος της Αμμοχώστου, η αμεσότητα και η φιλική διάθεση που υπάρχει στις σχέσεις των ανθρώπων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά για τα οποία είμαι ευγνώμων που ζω στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Το συρματόμπλεγμα και η βουβή πόλη της Αμμοχώστου που μας θυμίζουν καθημερινά την παρατεταμένη κατοχή, είναι ένα κατεξοχήν θέμα το οποίο επηρεάζει καταλυτικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Περαιτέρω, ένα επίκαιρο θέμα που τείνει να διχάσει τον κόσμο της Επαρχίας και με λυπεί ιδιαίτερα, είναι που παρακολουθώ τους Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας μας να αντιδικούν στο ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη στιγμή που πρέπει μονιασμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε δυνάμεις για πρόοδο και ευημερία.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν Δήμαρχος για μία ημέρα;

Θεωρώ ότι, κάθε νέος Δήμαρχος, θα έπρεπε να θέτει ως πρωταρχικό του στόχο την ανάδειξη και ανάπλαση της Λίμνης Παραλιμνίου, η οποία είναι μέρος του Δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Ο εξωραισμός του εν λόγω βιότοπου θα δώσει μία άλλη πνοή στο Παραλίμνι και τη γύρω περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης ξένων και ντόπιων επισκεπτών. Περαιτέρω, ως νέα μητέρα, έχω διαπιστώσει ότι, οι γειτονιές δεν έχουν πάρκα, ενώ σε άλλες γειτονιές που υπάρχουν πάρκα, αυτά είναι εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου. Είναι υποχρέωση μας να προσφέρουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το παιχνίδι με ασφάλεια.

Η πρώτη δουλειά που έκανες;

Όταν ήμουν 16 ετών εργάστηκα τη θερινή περίοδο ως λειτουργός υποδοχής σε ιδιωτική κλινική στο Παραλίμνι.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Όταν δύει ο ήλιος, η θέα από το εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων προς τον κόλπο του Κόννου, είναι μοναδική.

Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο;

Προσαρμόζομαι εύκολα και θα μπορούσα να ζήσω οπουδήποτε, φθάνει να έχω αγαπημένους ανθρώπους δίπλα μου.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να απομονώνεσαι στην επαρχία μας;

Δεν είμαι μοναχικός τύπος και θα έλεγα ότι δεν μου αρέσει να απομονώνομαι, παρόλα αυτά θα μπορούσα να απολαύσω μία αναζωογονητική και χαλαρωτική βόλτα κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου, για να αναπνεύσω ιώδιο και να απολαύσω το απέραντο γαλάζιο.
Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, μου αρέσουν οι Κυριακάτικες βόλτες στην ύπαιθρο της περιοχής και η επίσκεψη σε εξωκλήσια και άλλα μνημεία / αξιοθέατα της περιοχής.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας είναι……;

Από την κορυφή του Κάβο Γκρέκο η θέα είναι πραγματικά μοναδική και όταν ο καιρός είναι καλός, η ορατότητα φθάνει πολλά χιλιόμετρα μακριά. Είναι το μοναδικό σημείο που μπορείς να δεις τη θάλασσα της Λάρνακας και της Αμμοχώστου ταυτόχρονα.

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας; (πχ. καρναβάλι, Πάσχα, Χριστούγεννα, κατακλυσμός, θερινό σινεμά, Ανθεστήρια, moonwalk) 

Δε θα διστάσω να πρωτοαναφέρω το Moonwalk (μουσικό μονοπάτι κατά μήκος του πεζόδρομου το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου) και το Protaras Summer Film Festival, για τις οποίες εκδηλώσεις νιώθω περηφάνια αφού πήραν σάρκα και οστά όταν ήμουν ενεργό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Παραλιμνίου. Εύχομαι ολόψυχα τα νέα μέλη να τις αγκαλιάσουν και συνεχίσουν να τις πραγματοποιούν με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό. Το μοναδικό στο είδος του Μεσαιωνικό Φεστιβάλ του Δήμου Αγίας Νάπας και το Φεστιβάλ Φράουλας είναι άλλες δύο μεγάλες εκδηλώσεις της επαρχίας τις οποίες επιδιώκω να επισκέπτομαι. Υπάρχουν και κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως αυτές στο βοτανόκηπο Cyherbia στην Κοινότητα Αυγόρου, τις οποίες επικροτώ και θεωρώ ότι, πρέπει να στηρίζουμε, ώστε να δοθεί ώθηση και σε άλλες επιχειρήσεις να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Πού αλλού έχεις ζήσει; Πιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Σπούδαζα για τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και εργάστηκα για ακόμη ένα χρόνο στη Λευκωσία. Είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων. Οι νευραλγικοί θεσμοί και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ως έδρα τη Λευκωσία και αυτό της δίνει πλεονέκτημα έναντι μιάς μικρής (αλλά σημαντικής) επαρχίας, όπως είναι η ημικατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου.

Αγαπημένη σου στιγμή στην επαρχία μας;

Όταν αναδεικνύονται τα επιτεύγματα νέων ανθρώπων με καταγωγή την επαρχία Αμμοχώστου. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τους ανθρώπους μας, που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα στεγανά της επαρχίας και να μεγαλουργήσουν με τα επιτεύγματά τους (αθλητισμός, επιστήμη, τέχνη), χαίρομαι δε που το Vantage είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της επιτυχίας ενός νέου ανθρώπου της επαρχίας μας, το οποίο και αναδεικνύει αυτή και τους ανθρώπους της.

Πώς φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια;

Εύχομαι να δοθεί η ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να αναλάβουν τη σκυτάλη και μακριά από εσωστρέφειες να αναδείξουν τις πολύπλευρες δυνατότητες της επαρχίας μας (στη σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και στην παροχή υπηρεσιών), που δύνανται να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, μέσα από νέες πρακτικές που προσφέρει η τεχνολογία.

Τί σου λείπει από τα παιδικά σου χρόνια;

Η ανεμελιά και ο άπλετος ελεύθερος χρόνος που όσο μεγαλώνεις ολοένα και συρρικνώνεται, καθώς επίσης, τα οδικά ταξίδια (road trips) που κάναμε με την οικογένεια μου στο εξωτερικό και οι μικρές αποδράσεις στην ορεινή Κύπρο.

Τί θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο;

Αφού κάνουμε ένα παραδοσιακό μεσογειακό πρόγευμα, θα τον ξεναγούσα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, όπου υπάρχει παρατηρητήριο και μακέτα της Αμμοχώστου, θα μεταβαίναμε για κολύμπι στις όμορφες παραλίες με τις χρυσές αμμουδιές και θα ολοκλήρωνα την ξενάγηση δείχνοντας του το φυσικό τοπίο του Κάβο Γκρέκο. Στο μεταξύ, θα του έδειχνα τις αρχαίες εκκλησίες στη Σωτήρα, το λαογραφικό μουσείο Δερύνειας, όπου εκτείθενται παραδοσιακά επαγγέλματα μίας άλλης εποχής, την εντυπωσιακή Μαρίνα της Αγίας Νάπας, το μοναστήρι της Παναγίας Αγίας Νάπας, το πάρκο γλυπτών και βεβαίως το βράδυ θα τον κερνούσα ωραίους μεζέδες σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής μας.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news